Ticonderoga
Πολεμικό Ναυτικό

Κρίσιμοι μήνες για το ΠΝ: Aπόφαση της Ουάσιγκτον για παραχώρηση καταδρομικών Τiconderoga

Κρίσιμη θα είναι η φετινή Άνοιξη για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς οι εξελίξεις με τις Belha@ra τρέχουν, και ενώ στην ατζέντα του ΥΠΑΜ βρίσκονται και τα προς απόσυρση αμερικανικά καταδρομικά Τiconderoga.

Η αναβάθμιση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού είναι βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα και - αν και αργοπορημένα - γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την άμεση ενίσχυση των κυρίαρχων του Αιγαίου.

Αύριο φτάνει στην Αθήνα και επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί την ώρα που η διαφαινόμενη συμφωνία για τις φρεγάτες Βelh@ra βρίσκεται μια ‘’ανάσα’’ πριν ‘’κλειδώσει’’ οριστικά. Μέσα στον Μάρτιο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ατζέντα του Έλληνα υπουργού ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και το ενδεχόμενο απόκτησης καταδρομικών Τiconderoga τα οποία σταδιακά αποσύρονται από το Αμερικανικό ναυτικό.

Το Ελληνικό Επιτελείο γνωρίζει ότι στις ΗΠΑ θα δεχτεί αρκετές και δελεαστικές προτάσεις που έχουν στόχο να κάνουν το ΠΝ να αλλάξει ρότα από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Προτάσεις και για νέα πλοία αλλά και για πλοία ενδιάμεσης λύσης που χρειάζεται η Ελλάδα. Άλλωστε οι δύο φρεγάτες από την Ολλανδία τις οποίες είχαν βάλει στόχο οι Επιτελείς του ΠΝ τελικά δεν αποσύρονται. 

Η συζήτηση για τα Ticonderoga άρχισε όταν οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν αρνητικοί στο αίτημα της Αθήνας για παραχώρηση των πανίσχυρων αντιτορπιλικών Arleigh Burke τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια αφού τα συγκεκριμένα πλοία κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. 

Τα Arleigh Burke άλλωστε αποτελούν αυτή τη στιγμή το βασικό πλοίο κρούσης για το Αμερικανικό ναυτικό αφού διαθέτει τους στρατηγικούς πυραύλους Tomahawk κατηγορίας Cruise.

Tότε οι Αμερικανοί φέρονται να έκαναν ρελάνς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα παλαιότερα μεν αλλά με τεράστια ισχύ πυρός καταδρομικά Ticonderoga, αναφέρει το Newpost.gr.  

https://twitter.com/pentapostagma/status/1231578462164594688

Σε κάθε επαφή που έχουν τους τελευταίους μήνες με Έλληνες αξιωματούχους φέρονται διατεθειμένοι να σφραγίσουν τη νέα αμυντική συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα με την παραχώρηση αμυντικού υλικού μεταξύ του οποίου και τα Ticonderoga.

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ μέσα στον προσεχή Μάρτιο. Η Αθήνα έχει τονίσει ότι θα ζητήσει στρατιωτική ενίσχυση πέρα από την πρόσφατη παραχώρηση σε συμβολικό κόστος των 70 αναγνωριστικών-επιθετικών ελικοπτέρων Kiowa. Ήδη στην τελική ευθεία με την μετάβαση Ελλήνων Επιτελών το επόμενο διάστημα στις ΗΠΑ βρίσκεται η παραχώρηση 1200 ΤΟΜΑ(Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού ) Μ1117. 

Οι Επιτελείς και από τους τρεις κλάδους έχουν εγγράφως κάνει τις προτάσεις τους ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή η Ελλάδα ‘’καίγεται’’ για πολεμικά πλοία που θα ενισχύσουν άμεσα τον Στόλο για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις στη θάλασσα εξαιτίας της Τουρκικής επιθετικότητας.

Το ζήτημα των Ticonderoga φέρεται να έθιξε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνάντηση που είχε με μέλη της επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του Κονγκρέσου. Το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει καλά ότι έστω και δύο Ticonderoga δίνουν στον Στόλο τρομακτική ισχύ πυρός με τα 122 ‘’κελιά’’  πυραύλων και τα πυροβόλα των 127 χιλιοστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aπό την άλλη τα καταδρομικά κλείνουν ήδη 30 χρόνια ζωής, είναι πλοία εξαιρετικά μεγάλα για τα δεδομένα του Ελληνικού Στόλου με εκτόπισμα που αγγίζει τους 9600 τόνους. Κυρίως όμως το σημαντικότερο ‘’αγκάθι’’ είναι το τεράστιο ετήσιο κόστος συντήρησης το οποίο όπως εκτιμάται για δύο τέτοια πλοία θα φτάσει όσο  η συντήρηση ολόκληρου του Ελληνικού Στόλου. Διστακτικοί είναι αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ για έναν ακόμη λόγο. Για την επάνδρωση δύο Ticonderonga απαιτείται η εγκατάλειψη ουσιαστικά έξι κύριων μονάδων επιφανείας κάτι το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει απαγορευτικό.  

Το συγκεκριμένο καταδρομικό αποτελεί μεγάλο δίλημμα για το ΠΝ, που βλέπει τις φρεγάτες ΜΕΚΟ να καθυστερούν στον εκαυγχρονισμό τους και τις S να διατηρούνται με νύχια και με δόντια από τα πληρώματα. 

Πριν από λίγους μήνες είδαμε ένα τέτοιο πλοίο στην Ελλάδα. ‘Ηταν το USS Leyte Gulf το οποίο κατέπλευσε για λίγα 24ωρα στο λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα οι Αμερικανοί θέλησαν να το προβάλλουν στα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ‘’ζυγίζουν’’ όλα τα στοιχεία όπως για παράδειγμα τα όπλα τα οποία θα θελήσουν να αποδεσμεύσουν οι Αμερικανοί μαζί με τα Τiconderoga αλλά και την κατάσταση των πλοίων πριν δώσουν το οριστικό ‘’πράσινο΄΄ φως για την απόκτησή τους. Και πάντα με δεδομένο ότι οι αρμόδιες Αμερικανικές αρχές και κυρίως το Κονγκρέσο που έχει τον τελευταίο λόγο θα συμφωνήσουν προκειμένου να παραχωρηθούν τα πλοία.

Η ισχύς πάντως ενός και μόνο τέτοιου πλοίου είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ενδεχόμενη Τουρκική ενέργεια όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ανώτατες πηγές του Επιτελείου είτε στην ανοιχτή θάλασσα είτε στο Αιγαίο ως αμυντικό ‘’τείχος’’.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ