Ελληνοτουρκικά

Με "σαπιοκάραβα" επιχειρεί το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό - Στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο

Γ. Μοτσάκος - Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Καθώς η Τουρκία επεκτείνει τις ξένες στρατιωτικές βάσεις της στην Ερυθρά θάλασσα, δρα κοντά στις ακτές της Λιβύης και εμπλέκεται σε υπερπόντιες συγκρούσεις, βρίσκεται σε μεγαλύτερη αδήριτη ανάγκη για ένα ναυτικό ικανό να προβάλει την ισχύ του μακριά από τις ακτές της χώρας και αυτό πολύ δύσκολα θα το επιτύχει, ακόμα και με τις νέες προσθήκες όπως το ελικοπτεροφόρο Anadolou, αναφέρουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί.

Στη Λιβύη, για παράδειγμα, η Τουρκία υποστηρίζει άμεσα την μία πλευρά του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου, τον Σαράτζ, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα ούτε για ναυτικό αποκλεισμό των λιβυκών ακτών, ούτε βέβαια για απρόσκοπτη μεταφορά εφοδίων και δυνάμεων, διότι κινδυνεύει από τους πυραύλους Scud του Χαφτάρ και από την δράση του αιγυπτιακού και ελληνικού ναυτικού.

Τον Δεκέμβριο, η Τυνησία αρνήθηκε να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επικράτειά της για τη διεξαγωγή ναυτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. Η Αλγερία εξέφρασε ταυτόχρονα την επιθυμία της να παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση. Επομένως, οι στρατιωτικές επιλογές της Τουρκίας στη Λιβύη είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Τον Ιανουάριο, δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης Gabya βρέθηκαν από τις ακτές της Λιβύης. Αυτά τα σκάφη, είναι κλάσης Oliver Hazard Perry και αν και έχουν σημαντική αμυντική ικανότητα, δεν μπορούν να υλοποιήσουν αποτελεσματική άμυνα περιοχής, για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου γύρω από την Τρίπολη που δρα η πολεμική αεροπορία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει κατασκευάσει βάσεις στο Κέρας της Αφρικής, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο. Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της στις περιοχές αυτές είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά συνέπεια, η Τουρκία επιθυμεί ένα ναυτικό ικανό να δρα στην ανοικτή θάλασσα, ενώ οφείλει να διατηρεί πολεμικά πλοία μακριά από τις ακτές της για σημαντικές χρονικές περιόδους, πράγμα πολύ δύσκολο σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

Για να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη η Τουρκία, σχεδιάζει να κατασκευάσει νέα πλοία, υποβρύχια και ακόμη και ένα μικρό αεροπλανοφόρο, τα οποία όμως είναι ελάχιστα για να ικανοποιήσουν τις οθωμανικού τύπου βλέψεις του Ερντογάν. "Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου", δήλωσε ο Micha'el Tanchum, συνεργάτης του αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ασφάλειας και αναλυτής σε θέματα Τουρκίας. "Ο χώρος μάχης της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε ένα πολύ δύσκολο πεδίο, με απρόβλεπτες μεθόδους όπως η χρήση των ελικοπτέρων, αεροσκαφών και drone", ανέφερε ο ίδιος.

Επειδή όμως η Άγκυρα δεν μπορεί να κυριαρχήσει στο Αιγαίο σε καμία περίπτωση, λόγω του ισχυρότατου ελληνικού πολεμικού ναυτικού, αποφάσισε να κατασκευάσει βάσεις, όπως αυτή στην κατεχόμενη Κύπρο (Αμμόχωστο) που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, ενώ αναζητά και αλλού στηρίγματα χωρίς να τα βρει. Το άνοιγμα μιας τουρκικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ωστόσο, η προβολή ισχύος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην ανοικτή θάλασσα είναι πολύ μακριά από τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες της Άγκυρας. "Πρέπει επίσης να κάνουμε διάκριση μεταξύ του θαλάσσιου πεδίου της Νότιας Μεσογείου των κρατών του Μαγκρέμπ, έναντι του διαδρόμου της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν, ο οποίος είναι απαραίτητος για τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ", ανέφερε ξένος ειδικός αναλυτής.

https://twitter.com/pentapostagma/status/1228030083648106499

Ο σημερινός στόλος της Τουρκίας

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα ένα στόλο από φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια. Ο σημερινός υποβρύχιος στόλος της Τουρκίας αποτελείται από εκσυγχρονισμένα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία από τις δεκαετίες του 1970-1980.

Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία παρέλαβε το υποβρύχιο TCG Piri Reis, που είναι το πρώτο από τα έξι γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 της Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερα τα οποία γνωρίζει πλήρως τις δυνατότητες τους.

Στο πλαίσιο του εθνικού του προγράμματος πολεμικών πλοίων, η Τουρκία κατασκευάζει Κορβέτες για συγκεκριμένους ρόλους, όπως “αντιπλοϊκές αποστολές κλάσεως Ada, ενώ θα κατασκευαστεί, σύμφωνα με τα σχέδια και η φρεγάτα TF2000 για πολυποίκιλες αποστολές και άμυνα περιοχής.

Είναι τόσο “ικανές” οι τουρκικές Φρεγάτες που η Ελλάδα αν αποκτήσει τελικά τις δύο μόνο γαλλικές φρεγάτες Belharra, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (κατηγορίας stealth) και την ισχύ των οπλικών συστημάτων τους, θα μεταβάλει ολόκληρο το status quo στο Αιγαίο, ενώ θα διαθέτει και τους πανίσχυρους πυραύλους Sculp Naval με απροσδιόριστο δραστικό βεληνεκές.

Μιλάμε για πλοία, τα οποία μαζί με τον δανεισμό άλλων “δύο” είτε γαλλικών FREMM είτε αμερικανικών, θα προσδώσουν τεράστιες δυνατότητες στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, εξασφαλίζοντας μια μεγάλη αντιαεροπορική προστασία περιοχής και αποτελώντας παράγοντα κυριαρχίας σε ανοιχτή και "κλειστή" θάλασσα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ανωτέρω αποκτούν μεγάλη αξία, εάν ληφθούν υπόψη αφενός η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η ύπαρξη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου οι συνομιλίες της Αθήνας με τους γείτονές της για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Η Τουρκία κατασκευάζει επίσης ένα μικρό αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu, χρησιμοποιώντας το ίδιο σχέδιο με το ισπανικό SPS Juan Carlos I για να γίνει η νέα ναυαρχίδα του ναυτικού, αλλά το πλοίο δεν θα μεταφέρει αεροσκάφη F-35B, λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, παρά μόνο ελικόπτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


“Η Τουρκία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην προβολή της εξουσίας της σε Αιγαίο και Νότια Μεσόγειο, δεδομένου ότι δεν μπορούν τα μαχητικά της να πετούν πολύ μακριά από τις βάσεις τους”, τονίζει ο ίδιος ξένος αναλυτής.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στη Λιβύη «η ικανότητα της Τουρκίας να σχεδιάζει επιχειρήσεις από την θάλασσα εμποδίζεται σοβαρά από τις περιορισμένες και ξεπερασμένες ικανότητες ανεφοδιασμού στον αέρα». Τούτου λεχθέντος, δηλώνει ο ίδιος, «η τουρκική ναυτική δύναμη έχει χάσει σημαντικά στη στρατηγική κατάσταση στη Λιβύη».

Συντριπτική υπεροχή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται σύντομα να ενισχυθεί με δύο πυραυλακάτους Super Vita από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ προχωρά και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Ο τουρκικός στόλος με δεδομένη την δύσκολη έως επικίνδυνη οικονομική κατάσταση στην χώρα δεν θα είναι τόσο σίγουρο ότι θα υλοποιήσει όλα τα προγράμματα του, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Τούρκοι πολεμούν ήδη σε Συρία και Λιβύη και αυτό για όσους γνωρίζουν, κοστίζει πάρα πολύ σε χρήμα και πάσης φύσεως απώλειες.

Με δεδομένη την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών πληρωμάτων και τη ναυτοσύνη των στελεχών του ΠΝ, την οποία διαλαλούν σε κάθε ευκαιρία ανώτατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, τα πλοία του Στόλου μας σήμερα ευρίσκονται σε πολύ υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το θα γίνει τα επόμενα χρόνια θα του δούμε στην πράξη και εάν για παράδειγμα το τουρκικό Ναυτικό ενισχυθεί με όλα αυτά τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει, διότι το σχέδιο για παράδειγμα της δημιουργίας του Κουρδιστάν ή η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα, μπορούν να επιφέρουν καταλυτικά αποτελέσματα στην ΝΑ Ευρώπη και την ίδια την Τουρκία φυσικά.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το 1912-13 ο τουρκικός στόλος, με περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία και η Ελλάδα με σύγχρονο για την εποχή μόνο το θωρηκτό Αβέρωφ, νικήθηκε κατά κράτος πάνω από δύο φορές, μη τολμώντας να βγει στο Αιγαίο ούτε για βόλτα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ