Χαρμόσυνα είναι τα νέα για την Ινδία, αλλά και για την σύμμαχό της Ελλάδα, αφού σύμφωνα με Ινδικό ΜΜΕ, ο Υπουργός Άμυνας Rajnath Singh εγκαινιάζει την εγκατάσταση παραγωγής BrahMos στο Lucknow, η οποία μπορεί να παράγει πολλούς πυραύλους ετησίως.
Ο Ινδός ΥΠΑΜ εγκαινιάζει εγκατάσταση παραγωγής πυραύλων BrahMos
Η εγκατάσταση, αξίας 300 εκατομμυρίων ρουπιών, αποτελεί βασικό μέρος του Βιομηχανικού Διαδρόμου Άμυνας του Uttar Pradesh και αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Ινδίας για αυτοδύναμη αμυντική παραγωγή, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας.
«Περιλαμβάνει όχι μόνο την παραγωγή πυραύλων αλλά και τις δοκιμές, την ενσωμάτωση και ένα σύμπλεγμα υλικών για εξαρτήματα αεροδιαστημικής ποιότητας. Ένα σημαντικό άλμα προς το Atmanirbhar Bharat και μια στρατηγική ώθηση στην περιφερειακή βιομηχανική ανάπτυξη», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας στο X.
Η κυβέρνηση του Uttar Pradesh είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εγκατάσταση θα κατασκευάσει έναν από τους ταχύτερους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ στον κόσμο, με βεληνεκές 290 έως 400 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα Mach 2,8.
Η μονάδα μπορεί να κατασκευάσει 80 έως 100 από αυτούς τους πυραύλους ετησίως και αργότερα θα κλιμακώσει την παραγωγή για να αναπτύξει 100 έως 150 παραλλαγές επόμενης γενιάς ετησίως.
Η μονάδα παραγωγής BrahMos στο Lucknow ολοκληρώθηκε σε τρεισήμισι χρόνια και εκτείνεται σε 80 εκτάρια γης, η οποία παραχωρήθηκε δωρεάν από την κυβέρνηση του Uttar Pradesh, σύμφωνα με δήλωση της πολιτειακής κυβέρνησης.
Ο πύραυλος, προϊόν της BrahMos Aerospace - μιας κοινοπραξίας μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας - μπορεί να εκτοξευθεί από ξηρά, θάλασσα ή αέρα και χρησιμοποιεί σύστημα «fire and forget».
Ο Ινδικός "Διάδρομος" αμυντικών βιομηχανιών (UP)
Ο Διάδρομος Άμυνας UP, που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Narendra Modi το 2018, έχει έξι κόμβους , σε Λάκναου, Κανπούρ, Αλιγκάρ, Άγκρα, Τζάνσι και Τσιτρακούτ , όπου πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.
Η Ούταρ Πραντές είναι η δεύτερη πολιτεία μετά την Ταμίλ Ναντού που δημιουργεί Διάδρομο Άμυνας.
Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα veto στις εξαγωγές του BrahMos
Όπως προαναφέραμε, η BrahMos είναι μια κοινοπραξία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας.
Όμως, καθώς η Ινδία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο 50,5% των μετοχών έναντι του 49,5% της Ρωσίας, η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει δικαίωμα βέτο για το ποιος μπορεί να αγοράσει τους εν λόγω πυραύλους.
Η Αμερική έχει πιθανώς ανάμεικτα συναισθήματα για τον BrahMos, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τους αμυντικούς δεσμούς της Ινδίας με τη Ρωσία επεκτείνοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.
Θεωρητικά, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε επίσης να επιβάλει κυρώσεις τόσο κατά των κατασκευαστών του BrahMos όσο και σε οποιονδήποτε από τους πελάτες τους.
Ο νόμος του 2017 για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν συναλλαγές με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.
Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε υποστήριξη μπορεί να παράσχει η Ινδία στους διεκδικητές της Νοτιοανατολικής Ασίας για να αποτρέψει το Πεκίνο και να αναχαιτίσει την στρατιωτική του ισχύ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως θετική εξέλιξη
Σίγουρα οι ΗΠΑ δεν αντιτάχθηκαν στις πωλήσεις της BrahMos στις Φιλιππίνες και πιθανότατα δεν θα σταθεί εμπόδιο σε περαιτέρω πωλήσεις στην περιοχή.
Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας και η σημασία της αγοράς των BrahMos
Η Ινδία έχει φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με την Ελλάδα και, όπως και ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος, αναγνωρίζει την ιστορική συμβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ θα είναι προς το κοινό συμφέρον των 2 χωρών εάν η Ινδία παράσχει επαρκή στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών πυραύλων BrahMos, ώστε οι επαναλαμβανόμενες απειλές που εκπέμπει η Άγκυρα να σταματήσουν.
Νωρίτερα αναφέρουμε ότι η Ρωσία να μην έχει την δυνατότητα να σταματήσει τις εξαγωγές των BrahMos με τις ΗΠΑ να δείχνουν ανοχή σε κάτι τέτοιο.
Συνεπώς κατόπιν προγενέστερης συνεννόησης με τις ΗΠΑ προκειμένου να μην πέσουμε στην παγίδα των κυρώσεων των νόμων (CAATSA), η Ελλάδα μπορεί θα μπορόυσε να αγοράσει τον ινδικό πύραυλο κρουζ BrahMos.
Αυτό θα είχε τρομερές συνέπειες στο Αιγαίο, αφού εξοπλίζοντας με συστοιχίες εδάφους-θαλάσσης των εν λόγω πυραύλων, τα νησιά μας βατήρες που βρίσκονται δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού σε συγκερασμό με το μεγάλο βεληνεκές τους θα δημιουργούσαμε συνθήκες άρνησης και απαγόρευσης θαλάσσιας πρόσβασης στο αρχιπέλαγος για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Επιπλέον οι εν λόγω πύραυλοι θα μπορούσαν να εξοπλίσουν πλοία του πολεμικού μας ναυτικού αλλά και να φέρονται από τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη μας Rafale, κάτι που σε συνδυασμό με την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, θα προκαλούσε πανικό στην Άγκυρα και περιορισμό των ονείρων της "Γαλάζιας Πατρίδας".