Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ενώ εμείς μιλάμε οι Τούρκοι γίνονται "αστακοί"-Οι Ένοπλες Δυνάμεις τους απέκτησαν τον 300ο εγχώριο αντιαρματικό φορέα-Στόχος Έβρος-Νησιά Αιγαίου (Βίντεο)

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και το θετικό κλίμα που επικράτησε σε αυτή, σε συνδυασμό με την "Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας" που υπεγράφη μεταξύ Μητσοτάκη και Τοπυρκου Προέδρου, δημιούργησε κλίμα εφορίας στην Ελλάδα, ότι μια νέα εποχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκινάει.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν το 300ο εγχώριο αντιαρματικό φορέα τους

Ωστόσο την ώρα που εμείς μιλάμε για ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού, οι Τούρκοι συνεχίζουν την φρενήρη πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων τους, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τους να παραλαμβάνουν το 300ο εγχώριο αντιαρματικό σύστημα, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις τους.

Τουρκικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι η 300η Τελετή Παράδοσης αντιαρματικών Οχημάτων-φορέων για το Έργο STA, που εκτελέστηκε από την Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του FNSS στο Gölbaşı, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας, Δρ. Haluk GÖRGÜN, ο Διευθυντής Προγράμματος Kerem KAPLAN ο οποίος παρουσίασε τα οχήματα PARS 4x4 και KAPLAN Weapon Carrier Vehicles, καθώς και Remote Controlled Anti-Tank Turrets, τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εγχώρια από την FNSS ως μέρος του Έργου STA.

Το Θωρακισμένο όχημα μάχης  PARS 4x4 

Το PARS 4x4 έχει σχεδιαστεί για να αναλαμβάνει ειδικούς επιχειρησιακούς ρόλους, όπως προηγμένη επιτήρηση, αντιαρματικές απόστολές και ως όχημα διοίκησης και ελέγχου.

Το PARS 4x4 έχει αναλογία ισχύος προς βάρος 25 Hp/τόνο, χαμηλή σιλουέτα και αμφίβιες δυνατότητες. Τ

Το όχημα με το πλήρωμα 4 ατόμων μπορεί να λειτουργήσει σε βαθιά και γρήγορα νερά χωρίς καμία προκαταρκτική προετοιμασία. Δύο έλικες που βρίσκονται στο πίσω μέρος παρέχουν βελτιωμένη πρόωση και ευελιξία του οχήματος στο νερό.

Το PARS 4x4 μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε ανώμαλο έδαφος, να "σκαρφαλώσει" σε κάθετες κλίσεις 70% και  σε πλευρικές κλίσεις 40%. Μπορεί επίσης να ξεπεράσει εύκολα κάθετα εμπόδια ύψους 0,4 μέτρων. 

Η καμπίνα του οδηγού διαθέτει μια διαφανή βαλλιστική θωράκιση που προσφέρει ευρύ οπτικό πεδίο τόσο για τον οδηγό όσο και για το πλήρωμα.

Το PARS 4x4 παρέχει επίσης στον οδηγό και τον διοικητή ενσωματωμένες κάμερες νυχτερινής και ημέρας όρασης που επιτρέπουν λειτουργίες στο σκοτάδι με ή χωρίς τη χρήση φώτων συσκότισης. Οι πίνακες εντολών και προειδοποίησης και τα ρυθμιζόμενα καθ' ύψος προστατευμένα από νάρκες καθίσματα έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τον κυβερνήτη, τον οδηγό, τον πυροβολητή.

 

Αντιαρματικό όχημα KAPLAN

Αναπτύχθηκε ως μέρος του έργου Anti-Tank Vehicles (ATV) υπό την ηγεσία της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB).

Το  αντιαρματικό όχημα KAPLAN είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης νέας γενιάς KAPLAN της FNSS.

Το όχημα διαθέτει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και την ικανότητα να λειτουργεί από κοινού με κύρια άρματα μάχης και μπορεί να εκτελέσει μια ευρεία ποικιλία αποστολών με την ενσωμάτωση διαφορετικών υποσυστημάτων.

Το όχημα διαθέτει επίσης προστασία από νάρκες και τεθωρακισμένα και προσφέρει υψηλή κινητικότητα τόσο σε κρύα όσο και σε ζεστά κλίματα, σε λασπώδες και ανώμαλο έδαφος και σε άσφαλτο, ενώ το προηγμένο σύστημα ανάρτησής του έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς στο όχημα και να βελτιώνει το κράτημα στο δρόμο.

Ως αμφίβιο όχημα, το KAPLAN ANTI-TANK ξεχωρίζει ως ένα από τα λίγα οχήματα στην κατηγορία του που διαθέτουν αυτή την ικανότητα.

Με δύο συστήματα πρόωσης νερού που βρίσκονται στο πίσω μέρος, το όχημα επιτρέπει στους χρήστες του να εκτελούν λειτουργίες ακόμη και σε βαθιά και ταραγμένα νερά.

Οι καταπακτές και τα καπάκια στη γάστρα του οχήματος έχουν όλα εξοπλισμένα με στεγανά παρεμβύσματα και το όχημα επιτρέπει στους χρήστες του να εισέλθουν στο νερό χωρίς προηγούμενη προετοιμασία.

 Η θέση του οδηγού βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του οχήματος, ενώ οι θέσεις του πυροβολητή και του διοικητή βρίσκονται στη μέση. Το πίσω τμήμα του οχήματος φιλοξενεί τον βοηθό πυροβολητή και τυχόν πρόσθετο προσωπικό.

Για την ισχύ πυρός του, το KAPLAN ANTI-TANK βασίζεται στο ARTC, το οποίο αναπτύχθηκε για να διαθέτει σύγχρονες δυνατότητες βολής και διοίκησης και ελέγχου.

Εκτός από τους έτοιμους για βολή πυραύλους, ο πυργίσκος είναι εφοδιασμένος και με ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 χλστ.

 

 

Στόχος Έβρος-Νησιά Αιγαίου

Από τα παραπάνω "κρατάμε" ότι τόσο το PARS 4x4 όσο και το KAPLAN, είναι αντιαρματικά αμφίβια οχήματα, με πάρα πολύ καλές δυνατότητες.

Η παράδοσή τους σε μεγάλους αριθμούς στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), υποδηλώνει την ένταξή τους σε Σχηματισμούς και μείζονες Σχηματισμούς σε Ανατολική Θράκη και 4η Στρατιά Αιγαίου, γεγονός που επαυξάνει σε σημαντικό βαθμό την απειλή κατά των αρμάτων μας σε Έβρο και νησιά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ