Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Αίγυπτος βάζει “ φρένο” στην Τουρκία-Ζητά τερματισμό της διένεξης με Ελλάδα-Κύπρο με έπαθλο το Φόρουμ της Μεσογείου

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Κάιρο είχε αποστολή προχθές την απόσυρση των Αιγυπτίων από την στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, μόνο που αυτό τελικά τους γύρισε μπούμερανγκ.    

Το Κάιρο φέρεται να έβαλε  3 όρους από την Άγκυρα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών:

Α. Την παράδοση των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία, τα οποία  καταζητούνται στην Αίγυπτο, και εμπλέκονται στη διεξαγωγή ένοπλων επιχειρήσεων κατά των Ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και των πολιτών της χώρας αυτής.

Β. Τον τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη και την αποχώρηση όλων των φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών από αυτήν.

Γ. Τον τερματισμό των διαφωνιών με την Κύπρο και την Ελλάδα και επίτευξη μιας ικανοποιητικής φόρμουλας συμφωνίας με αντάλλαγμα η Τουρκία να γίνει μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

https://www.youtube.com/watch?v=lswU9EdAIsY&ab_channel=PentapostagmaTV

Πρόκειται για σοβαρότατες απαιτήσεις, που έχουν λογική, αφού οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε ότι η Αίγυπτος θα ήταν  απεμπόλιση των αιγυπτιακών στρατιωτικών, ενεργειακών συμφερόντων, ενώ θα έβαζε μπουρλότο στα θεμέλια του κράτους που με τόσο κόπο ανέστησε ο πρόεδρος Αλ Σίσι από το 2013 και μετά.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε επουδενί τα ενεργειακά  σχέδια Αιγύπτου-Ελλάδος-Κύπρου για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, τα οποία ήδη "τρέχουν", και για τα οποία το Κάιρο αναμένει χρήμα και ασφάλεια από την Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι επισημαίνοντας ότι θέλει να αναζωογονηθούν οι διμερείς σχέσεις στον στρατιωτικό τομέα, ο Τσαβούσογλου ζήτησε από τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σούκριτο εξής : «Όπως και στο παρελθόν, στον στρατιωτικό τομέα, υπήρχαν τακτικές σχέσεις τα χρόνια που οι διπλωματικές μας σχέσεις ήταν ψυχρές, αλλά υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει για  παράδειγμα να συζητήσουν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο, με τα αντίστοιχα της Αιγύπτου. Αυτό αφορά κάλεσμα του Αγυπτιακού Στρατού, σε τρεις ασκήσεις που θα γίνουν στην Τουρκία, για να εντείνουμε το κοινό μας έργο και σε αυτούς τους τομείς».

Απάντηση όμως δεν πήρε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, αφού πρόκειται για μία ακόμη διερευνητικού τύπου επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, με τα “ αγκάθια” να παραμένουν ανάμεσα τους.

Εκτίμηση υπάρχει ότι η Τουρκία θα πράξει ακριβώς ότι έκανε και με το Ισραήλ, αφήνοντας την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς να αλωνίζει εντός και εκτός Τουρκίας, μη συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η κατάσταση στην Λιβύη, η ανακήρυξη ΑΟΖ από την Αίγυπτο , και η πρόσφατη ένταση στην Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την έξοδο του ελικοπτεροφόρου Anadolou, και την μετακίνηση BAYRAKTAR με σύστημα satcom στην Τρίπολη, σίγουρα δεν ευχαριστούν την Αίγυπτο.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται Τουρκία, είναι η σύμπραξη ενός στρατιωτικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ, Αιγύπτου, και Κύπρου, με την συνδρομή Γαλλίας και ΗΠΑ, για να ξεκινήσουν όλα τα σημαντικά έργα και να σταματήσουν οι τουρκικοί εκβιασμοί.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...
Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ