Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Σφήνα της Άγκυρας στη συμμαχία Αθήνας-Καΐρου-Οι Τούρκοι προσκάλεσαν την Αίγυπτο σε Τρεις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αίγυπτο, που είναι η πρώτη μετά από 10 χρόνια αδράνειας, είχαμε την πρόταση “σφήνα” των Τούρκων στην ελληνο-αιγυπτιακή συμμαχία.    

Επισημαίνοντας ότι θέλουν να αναζωογονήσουν τις διμερείς σχέσεις στον στρατιωτικό τομέα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Όπως και στο παρελθόν, στον στρατιωτικό τομέα, υπήρχαν τακτικές σχέσεις τα χρόνια που οι διπλωματικές μας σχέσεις ήταν ψυχρές, αλλά υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει για  παράδειγμα να συζητήσουν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο, με τα αντίστοιχα της Αιγύπτου. Αυτό αφορά κάλεσμα του Αγυπτιακού Στρατού, σε τρεις ασκήσεις που θα γίνουν στην Τουρκία, για να εντείνουμε το κοινό μας έργο και σε αυτούς τους τομείς», είπε ο ίδιος.

Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι ενοχλούνται σφόδρα από την αμυντική και ενεργειακή στενή συνεργασία της Ελλάδος με την Αίγυπτο, τα κοινά σχέδια των δύο πλευρών με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα, ενώ οι κοινές μας ασκήσεις  με την επωνυμία ΜΕΔΟΥΣΑ, και η παρουσία πολεμικών πλοίων του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, έχουν εξοργίσει την Άγκυρα.

Το Ισραήλ με τον Νετανιάχου στην εξουσία και την απόφαση να ενεργοποιήσει τον αγωγό East Med, έχει πάρει την απόφαση του σχετικά με την Τουρκία.

Όσο για την Αίγυπτο, τα πάντα εξαρτώνται από τις κινήσεις των Τούρκων στην Λιβύη, και στο θέμα της μουσουλμανικής αδελφότητας.    

Σίγουρα η ελληνική πλευρά έχει μάτια και αυτιά ανοικτά για την σχέση αυτή, παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις.

Τι δήλωσαν Τσαβούσογλου-Σούκρι

Ο Τσαβούσογλου μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σ.Σούκρι μετά το τετ-α-τετ και τις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών στο Παλάτι Ταχρίρ στο Κάιρο.

Σε ερώτηση για τα θέματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να αναπτυχθούν στις διμερείς σχέσεις.

Σημείωσε ότι οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν σε πολλούς τομείς.

“Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Υπήρξαν κάποιες αποσυνδέσεις σε θέματα μεταφορών προκειμένου να αυξηθεί το εμπόριο. Θέλουμε να τα αναζωογονήσουμε Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από την άλλη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θέλουν να ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις για περιφερειακά ζητήματα και τόνισε ότι θέλουν να αναβιώσουν οι διαβουλεύσεις τόσο για πολιτικά ζητήματα σε διμερές επίπεδο όσο και για περιφερειακά ζητήματα.

“Η περιοχή μας χρειάζεται ειρήνη. Επομένως, πρέπει να εργαστούμε μαζί για την ειρήνη και την επιβίωση της περιοχής μας», είπε ο Τούρκος υπουργός, υπονοώντας προφανώς την “ τουρκική ειρήνη” στην Μεσόγειο.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σ.Σούκρι από την πλευρά του τόνισε: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποκαταστήσουμε τις ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία.

Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Έχουμε σταθερό έδαφος και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποκαταστήσουμε σθεναρά τις σχέσεις με την Τουρκία. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και την Αίγυπτο».

Τονίζοντας ότι έχουν κοινό όραμα με την Τουρκία σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ο Σούκρι δήλωσε ότι οι δύο τους συζήτησαν για την ισχυρή επανέναρξη των σχέσεων με την Τουρκία και την επιστροφή των πρεσβευτών και εξέφρασε ότι επιθυμούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών να είναι ανοιχτοί και ο συντονισμός θα συνεχιστεί.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης την εξομάλυνση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, το Παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς και τις σκέψεις των δύο χωρών για την Συρία, την Λιβύη και τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας από διάφορες πτυχές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ