Ελληνοτουρκικά

Διπλωματική απόβαση του ΥΠΕΞ στην Λιβύη για αποτροπή κρίσης με Τουρκία-Σενάριο πιθανής κρίσης με Ελλάδα δια μέσου της Λιβύης

Αργήσαμε και πάλι να προλάβουμε καταστάσεις στην Λιβύη  όπως και το 2019, σχετικά με την προ ημερών αιφνιδιαστική υπογραφή μιας κατά άλλα παράνομης συμφωνίας, μεταξύ του φιλότουρκου Λίβυου πρωθυπουργού Abdul Hamid al-Dbeibeh και τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου και ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ.

Παρόλα αυτά και εφόσον το “παιχνίδι” μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας ήταν καλά στημένο, η Αθήνα ξεκινά διπλωματική επίθεση, με την βοήθεια ΗΠΑ, ΕΕ, Αιγύπτου, Γαλλίας και αραβικών χωρών, για να ακυρωθεί η συμφωνία αυτή και στην πράξη, θέλοντας να επιτύχει να αποτραπεί κάθε πιθανή τουρκική ενέργεια στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.   

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων VOA News ότι ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Λιβύη και χώρες της Μέσης Ανατολής τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν το  ενεργειακό σύμφωνο της Τουρκίας με την λιβυκή κυβέρνηση, προτού η Άγκυρα στείλει πλοία γεώτρησης κοντά σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή ΑΟΖ, ως μέρος μιας καθαρά ελληνικής προσπάθειας αποτροπής μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, θέλει να σταματήσει τώρα, οποιαδήποτε πιθανή τουρκική προσπάθεια αποστολής πλοίου ερευνών, ή πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο, συνοδεία φυσικά τουρκικών πολεμικών πλοίων, για να μην έχει η Άγκυρα κανα απολύτως πάτημα να πράξει οτιδήποτε.  

Η λιβυκή κυβέρνηση παίζει το δικό της βιολί με ενορχηστρωτή τον Ερντογάν και επιμένει στην συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) απέρριψε συζητήσεις και παρεμβάσεις στο μνημόνιο κατανόησης (MoU) που είχε υπογράψει με την Τουρκία τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι το Μνημόνιο είναι προς το συμφέρον του λιβυκού λαού.

Ο εκπρόσωπος του GNU σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Mohammed Hammouda, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Febrayer ότι όσα λέγονται για το Μνημόνιο είναι «ιδιωτική υπόθεση» για τις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση και η παρέμβαση σε αυτό το θέμα απορρίπτεται.

«Για εμάς αν υπάρχουν ζητήματα για τα χωρικά ύδατα, έχουμε θέματα και σημεία διαμάχης στα χωρικά ύδατα με την Ελλάδα.

Το νησί της Κρήτης είναι από τα πρώτα και πιο άξια που πρέπει να ασχοληθούν και να προσεχθούν και υπάρχουν όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα», είπε ο Hammouda.

Ο ίδιος τόνισε ότι “το μνημόνιο συμφωνίας στον τομέα της ενέργειας με την Άγκυρα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την αύξηση των ευκαιριών για παραγωγή ενέργειας και επένδυση πόρων, σύμφωνα με την πρακτική της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης με τρόπο που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους νόμους που ισχύουν και στις δύο χώρες.

Το Μνημόνιο προβλέπει την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και πληροφοριών, τη συνεργασία σε διάφορες νομικές, τεχνικές και επιστημονικές πτυχές, τη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων και συνεδρίων, την ενθάρρυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και την ενθάρρυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών για την αύξηση των επενδυτικών ευκαιριών, την ανακάλυψη και την εξερεύνηση, καθώς και την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου». είπε ο Λίβυος.

Ο Hammouda είπε ότι "η συζήτηση για τη συμφωνία προήλθε από έλλειψη γνώσης των λεπτομερειών του Μνημονίου ή από πολιτικούς ανταγωνισμούς. Προέτρεψε επίσης να αποφευχθεί η προώθηση αυτού που αποκάλεσε «διχασμό και παραπληροφόρηση» και «να περιμένουμε για να δούμε τους όρους του μνημονίου συμφωνίας», που είναι προς το συμφέρον του λιβυκού λαού”.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) Αγκίλα Σάλεχ (Aqila Saleh) απέρριψε την υπογραφή οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων συμφωνίας από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibah), λέγοντας ότι τυχόν υπογεγραμμένες συμφωνίες δεν συνάδουν με το κράτος της Λιβύης.

Η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης (MoU) για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου με την Τουρκία. Η υπογραφή των Μνημονίων έγινε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και τους Υπουργούς Οικονομίας και Εμπορίου της Λιβύης και της Τουρκίας.

Η στάση της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης στην Λιβύη όμως, είναι "βόμβα" κατά της ελληνικής ΑΟΖ, αφού θέτει θέμα κυριαρχίας στην Αθήνα, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία.
Η Τουρκία πιθανότατα, θα κινηθεί ως εγγυητής της λιβυκής ΑΟΖ, και ίσως να έχουμε σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...