Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αμφισβητεί επίσημα την ελληνική ΑΟΖ στην Κρήτη- Ακάρ: Ναυτικό-Αεροπορία έχουν σαφείς οδηγίες

Τουρκικό σχέδιο με αμφισβήτηση την υπό σχεδιασμό ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης έχουμε, αφού ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμεντ Χαμούντε δήλωσε ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα της Κρήτης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Φεβρουάριος» με έδρα την Τρίπολη, ο Χαμούντε δήλωσε ότι οι δηλώσεις κατά του μνημονίου συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων προέρχονται από την έλλειψη πληροφοριών και φημών και είπε: «Το μνημόνιο συνεννόησης είναι ένα αμοιβαίο ζήτημα Λιβύης-Τουρκίας και αρνούμαστε να παρέμβουμε σε αυτό το θέμα». Τονίζοντας ότι το μνημόνιο συνεννόησης θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες όσον αφορά τις δυνατότητες της Λιβύης στον ενεργειακό τομέα, ο Χαμούντε είπε ότι «η Λιβύη δεν συμφωνεί με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα στην Κρήτης και υπάρχουν κάποια θέματα διαφωνίας».

Απειλές Ακάρ, προοίμιο έντασης

Εν τω μεταξύ, σε νέο κρεσέντο επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα επιδόθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Ακάρ ξεκίνησε την επίθεση στην Ελλάδα λέγοντας πως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» με ψέματα και προκλήσεις. «Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώνοντας ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν συνεχώς κατά της Τουρκίας και καταφεύγουν σε ψέματα για να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική, ο Ακάρ είπε: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε βήμα πίσω ούτε χιλιοστό. Ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό έχει γίνει και γίνεται.  Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις.  Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους (από τους Έλληνες), είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Επισημαίνοντας ότι πίσω από την Ελλάδα «κρύβονται» άλλες δυνάμεις, ο Ακάρ αναφέρθηκε και πάλι στη Μικρασιατική καταστροφή. «Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και κατέληξαν πέφτοντας στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε “Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε”».

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε, «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει, αν πεθάνουμε, αν γίνουμε μάρτυρες, είμαστε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό».

Ο διχασμός εντός Λιβύης για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία αποτελεί πεδίο λαμπρό για την Ελλάδα  

Υπενθυμίζουμε ότι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) Αγκίλα Σάλεχ (Aqila Saleh) απέρριψε την υπογραφή οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων συμφωνίας από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibah), λέγοντας ότι τυχόν υπογεγραμμένες συμφωνίες δεν συνάδουν με το κράτος της Λιβύης.

Η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης (MoU) για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου με την Τουρκία. Η υπογραφή των Μνημονίων έγινε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και τους Υπουργούς Οικονομίας και Εμπορίου της Λιβύης και της Τουρκίας.

Η στάση της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης στην Λιβύη όμως, είναι "βόμβα" κατά της ελληνικής ΑΟΖ, αφού θέτει θέμα κυριαρχίας στην Αθήνα, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία.

Η Τουρκία πιθανότατα, θα κινηθεί ως εγγυητής της λιβυκής ΑΟΖ, και ίσως να έχουμε σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Τουρκικό σχέδιο ανωμαλίας στην Α.Μεσόγειο με επίκεντρο την Κρήτη;

Η Άγκυρα εκτιμάται ότι θα αυξήσει την ένταση το επόμενο διάστημα έχοντας με το μέρος την λιβυκή κυβέρνηση, και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά.

Επισημαίνουμε ότι το τουρκικό δόγμα στη Συρία, αποτελεί “μπούσουλα” για ενδεχόμενη τουρκική επιχείρηση κατά της Ελλάδος.

Τουρκικό δόγμα στην Συρία

  1. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού στην περιοχή επιχειρήσεων, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».
  2. Προώθηση Koral (Land based Radar Electronic Warfare System)  και άλλων μέσων διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου πλησίον των συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.
  3. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του εχθρικού στρατού.
  4. Μετακίνηση οπλικών συστημάτων σταδιακά υπό μορφή ασκήσεων κοντά στις περιοχές-στόχους, αν και αυτό δεν έχει διαπιστωθεί με ακρίβεια ακόμη.

Δεν ξέρουμε τι ετοιμάζει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι το ταξίδι του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας Σάλιβαν στην Τουρκία, δεν πήγε καλά, αφού οι Τούρκοι του διεμήνυσαν ότι θα “προστατέψουν τα συμφέροντα τους σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο με κάθε κόστος”, και αυτό είναι πιθανή προαναγγελία ακόμα και πολεμικών επιχειρήσεων, 2-3 ημερών ή και παραπάνω, κάτι που γνωρίζει καλά η ελληνική πλευρά, για αυτό και έχουμε ανάλογες δηλώσεις, οι οποίες φυσικά και δεν είναι τυχαίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές