Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος Yaycı το "τερμάτισε" με την Ελλάδα-"Βλέπει" συνωμοσία Αρμενίων-Ελλήνων κατά των Αζέρων

Η τουρκική εφευρετικότητα να κατηγορηθεί η Ελλάδα, για οτιδήποτε συμβαίνει Διεθνώς σε σχέση με την Τουρκία ή συμμάχους της Άγκυρας είναι μοναδική.

Αυτό αποδεικνύεται με το παρακάτω  άρθρο  ΜΜΕ το οποίο είναι συνέντευξη ουσιαστικά του γνωστού και μη εξαιρεταίου Cihat Yaycı , απόστρατου Τούρκου  Ναυάρχου και θεωρητικού  του επεκτατικού στρατηγικού δόγματος γνωστό ως «Γαλάζια Πατρίδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κυριότερα σημεία  της συνέντευξης είναι τα εξής:

"Μετά τον πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στις 10 Νοεμβρίου 2020. Ενώ η ειρήνη αποκαταστάθηκε στην περιοχή μετά τη συμφωνία, η ένταση αυξήθηκε ξανά όταν η Αρμενία επιτέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου

Μιλήσαμε με τον Müstafi Tümamirel Cihat Yaycı για αυτήν την ένταση  και ποιος είναι ο στόχος.

Επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας 

Τι μας λέει το γεγονός  ότι η επίθεση της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν έγινε  όταν η Ελλάδα αύξησε την παρενόχλησή της κατά της Τουρκίας;

Ο Yaycı είπε, "Τελευταία, σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής περιπλανήθηκαν  στα τουρκικά χωρικά ύδατα και σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, συμμετείχαν σε ένοπλη μάχη εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων με  πλοίο που "συνδέεται" με την Τουρκία.

Η είσοδος από μόνη της  στον χώρο της τουρκικής κυριαρχίας είναι μια εντελώς διαφορετική επίθεση.

Ακόμα κι αν είναι σε διεθνή ύδατα,  μια ένοπλη επίθεση σε οποιοδήποτε πλοίο είναι απαράδεκτη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας."

Υπάρχει Συνασπισμός εναντίον της Τουρκίας

"Υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο άμεσο μέλλον. Η απάντηση της Τουρκίας σε αυτό είναι αναπόφευκτη. Τη στιγμή που η Ελλάδα  θα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 μίλια σε 7 μίλια, το 13% της Γαλάζιας Πατρίδας γίνονται ελληνικά χωρικά ύδατα. Όποιος και να είναι δεν μπορεί να το δεχτεί, αν το κάνει δεν θα τον συγχωρήσει η χώρα και η ιστορία. Γίνεται εκστρατεία κατά της Τουρκίας. Προφανώς, όλοι είναι σε συνασπισμό κατά της Τουρκίας», είπε.

Οι υποστηρικτές Αρμενίας και Ελλάδας είναι οι ίδιοι

Ο Yaycı υπογράμμισε ότι οι υποστηρικτές της Αρμενίας και της Ελλάδας είναι το ίδιο, λέγοντας:

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι τυχαίο ότι η Αρμενία επιτέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν. Γιατί οι υποστηρικτές τους είναι ακόμα οι ίδιοι. Αυτές είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία. Το κάλεσμα της Αρμενίας για τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) είναι παρόμοιο με αυτό που έκανε η Ελλάδα. «Ο κλέφτης του Γιαβούζ καταπιέζει τον ιδιοκτήτη». Επιτίθεται και προσπαθεί να παρασύρει τον CSTO, με επικεφαλής τη Ρωσία, στο γεγονός

Η διακήρυξη της Σούσα

Στη μέση είναι η Διακήρυξη της Σούσα. Σύμφωνα με αυτή , όταν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν δέχονται επίθεση η μία ή η άλλη, θα θεωρούν ότι  τους έχουν επιτεθεί και θα πολεμήσουν μαζί. Το τι θα κάνει η Τουρκία εδώ είναι ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας. 

Μεγάλο παιχνίδι γίνεται με την Τουρκία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα από τα δυτικά, το Ιράκ και η Συρία και το PKK από το νότο, η Αρμενία και το Ιράν στα ανατολικά δεν είναι καθόλου φιλικά και υποστηρίζουν την Αρμενία.

Εδώ χρειάζεται να δράσουμε εθνικά και ενιαία.

Πρέπει να συζητήσουμε πώς να εκπληρώσουμε τις απαιτήσεις της Διακήρυξης της Σούσα.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν πρέπει να μείνει μόνο του, αλλά να επαγρυπνεί απέναντι στην Ελλάδα.

Η σιωπή και η αποδοχή αυτών από την Τουρκία σημαίνει ήδη αποδυνάμωση της Τουρκίας.

Οι σχέσεις με την Αρμενία πρέπει να παγώσουν αμέσως.

Καθώς ο Yaycı τελείωσε την ομιλία του, είπε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία για την Αρμενία.

"Η Τουρκία θα πρέπει να δηλώσει αμέσως ότι οι σχέσεις της με την Αρμενία έχουν παγώσει. Η εκκαθάριση ναρκών στα αρμενικά σύνορα είναι μεγάλο λάθος. Όπου και να καθαρίσαμε τις νάρκες, δεν συνέβη τίποτα καλό σε εμάς. Εμείς το εκκαθάρισε στη Συρία, ήρθαν οι επιθέσεις του PKK. Παράνομοι μετανάστες ήρθαν από τα ιρανικά σύνορα.

Οι χώρες του CSTO και η Αρμενία ενδέχεται να επιτεθούν ακόμη και στην Τουρκία.

Αυτή η επίθεση πραγματοποιείται για να αποτρέψει το άνοιγμα του τουρκικού διαδρόμου και να διακόψει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Τουρκικές Δημοκρατίες

Εδώ, η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι κατά του σχηματισμού της Τουρκικής Ένωσης.

Το γεγονός ότι αυτές οι επιθέσεις έγιναν για την ανάπτυξη και την ενσάρκωση της Τουρκικής Ένωσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται  για πολλοστή φορά η παραποίηση της πραγματικότητας αναφορικά με το συμβάν στη Λέσβο μεταξύ σκάφους του Λιμενικού μας και αλιευτικού σκάφους από τις Κομόρες, αφού ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος φτάνει στο σημείο να πει ότι το σκάφος μας ήταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, γεγονός παντελώς ψευδές.

 Επίσης από τα λεγόμενα του διαπιστώνουμε ότι παντού βλέπουν  εχθρούς και συνωμοσίες εναντίον τους οι Τούρκοι, με τη χώρα μας να κατέχει περίοπτη θέση στα τουρκικά παραληρήματα.

"Βλέπουν"  οι Τούρκοι διασύνδεση των μεθοριακών επεισοδίων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με τις υποτιθέμενες επιθετικές κινήσεις της Ελλάδας  σε βάρος της Τουρκίας, ενώ το πηγαίνει ακόμη μακρύτερα ο  Ναύαρχος Cihat Yaycı,  όταν λέει ότι επιχειρείται η Τουρκία λόγω της διακήρυξης της Σούσα να εμπλακεί υπέρ των Αζέρων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της, σε βάρος των Αρμενίων και του CSTO, έτσι ώστε να της επιτεθούν όλοι μαζί

Για τους Αζέρους μάλιστα λέει ότι θα πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι στην Ελλάδα.

Διαβλέπει ότι ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ δεν αντιμετωπίζουν με καθόλου καλό μάτι τον "Τουρκικό κόσμο" και πως θα κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών που τον αποτελούν, μεταξύ τους, με προεξέχουσα την Τουρκία.

Τέλος, "βλέπει"  την πιθανότητα η Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο άμεσο μέλλον, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί κανείς στην Τουρκία, αφού αυτό θα συνεπάγεται αύξηση των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων σε βάρος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Αυτό το τελευταίο παραπέμπει σε εφαρμογή του "Casus Belli", δηλαδή σε ελληνοτουρκική σύρραξη

Διακήρυξη της Σούσα και συνέπειες για την Ελλάδα

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο η Τουρκία στην επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης της   δημοσίευσε τη Διακήρυξη της Σούσα.

Η  "Διακήρυξη  της Σούσα"  ακουμπάει την Ελλάδα, αφού περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας  τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Sukhoi -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.

Τουναντίον όπως είδαμε από τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων στην τουρκική  άσκηση "Anatolian Eagle 2021",  τα αεροσκάφη των Αζέρων  που μετείχαν ήτοι, 2 μαχητικά MIG-29s και 2 μαχητικά SU-25s,  συνεκπαιδεύτηκαν με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το αυτό ισχύει και με τα μαχητικά Rafale του Κατάρ, τα οποία βάση της πρόσφατης στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Κατάρ ,12 από αυτά θα σταθμεύουν στην Τουρκία για τα επόμενα 5 έτη

Κλείνουμε με την εκτίμησή μας ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πάνε ακόμη χειρότερα το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού πλέον για οτιδήποτε συμβεί ακόμη και σε συμμαχους της Τουρκίας όπως το Αζερμπαϊτζάν, θα εφευρίσκεται τρόπος  από την Άγκυρα για να καταδεικνύεται ότι πίσω από όλα είναι η Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ