Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το «σχέδιο» της Αθήνας για την εφαρμογή των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο και ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Μετά από τα τέσσερα σενάρια που αποκαλύφθηκε από ελληνικά ΜΜΕ πως εξετάζει η Αθήνα ως προς την αντιμετώπιση του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας όταν αυτό βγει στην Ανατολική Μεσόγειο, αρχές Ιουλίου σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κρατικού τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού TRT, στην Άγκυρα προσπαθώντας να κάνουν το μαύρο άσπρο ως συνήθως, περνούν στην αντεπίθεση, με μπροστάρη τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο απόστρατος ναύαρχος Cihat Yaycı, δήλωσε ότι η Ελλάδα ετοίμασε ένα σχέδιο 3 σταδίων το 2017 για να της επιτρέψει «να εισβάλει στο Αιγαίο», πρόσθεσε δε ότι οι 16 χάρτες που παρουσίασε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι μέρος αυτού του έργου. Ο Yaycı είπε, «ενάντια σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στον κόσμο».

O υποναύαρχος Cihat Yaycı, ένας από τους πρωτοπόρους του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την Yeni Safak ότι «οι 16 χάρτες που έστειλε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία είναι μέρος του σχεδίου 3 σταδίων της Ελλάδας για εισβολή στο Αιγαίο». Λέγοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στους διεθνείς οργανισμούς ενάντια στις ελληνικές θέσεις, ο Yaycı είπε: «Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», είπε. Μιλώντας στη Yeni Şafak για τους χάρτες που έφερε η Ελλάδα στην ατζέντα, ο Yaycı είπε:

Η Τουρκία ψάχνει τώρα τα δικαιώματά της

Μοιράζοντας αυτούς τους χάρτες με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι Έλληνες λένε: «Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η Τουρκία είχε δεχτεί τα πάντα για εμάς. Η Θάλασσα των Νήσων, (Αιγαίο) ήταν η δική μας θάλασσα. Μετά ξεκίνησαν σταδιακά από την Κύπρο και άρχισαν να διεκδικούν την κρίση του Καρντάκ, τον εναέριο χώρο και παρόμοιες συζητήσεις…» 

Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έδωσε την απαραίτητη αντίδραση στο τετελεσμένο της Ελλάδας τα περασμένα χρόνια τονίζει ο απόστρατος στην τουρκική εφημερίδα. Τώρα, η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θάλασσες. Η Τουρκία άρχισε να λέει «έχω δικαίωμα».

Μαθήματα ΗΠΑ

«Με την υπογραφή συμφωνίας από την Τουρκία με τη Λιβύη και τις δηλώσεις Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει κολλήσει σε μια γωνία» επισημαίνει ο Yaycı δείχνοντας πως η Άγκυρα θα εστιάσει το προσεχές διάστημα στον άξονα του τουρκολιβυκού μνημονίου, ίσως ακόμα και με την αποστολή του Αλπαρσλάν εκεί... «Οι Έλληνες προσπαθούν πλέον να απαντήσουν στη διπλωματική στάση της Τουρκίας. Το θεωρούν κατάλληλο σύμφωνα με τη συγκυρία. Ενώ η Τουρκία προετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Συρία, ενώ κρατά μια στάση που αναστατώνει την Ευρώπη όσον αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία. Η παρουσίαση του Αμερικανού Προέδρου ως «Bidenepulos» ενθαρρύνει επίσης την Ελλάδα.» αναφέρει στην συνέχεια. 

Το σχέδιο των 3 σταδίων

«Η Ελλάδα ξεκίνησε ένα «σχέδιο τριών βημάτων για την αύξηση των χωρικών της υδάτων» το 2017. Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες. Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στη Μεγάλη-Μικρή Σιών. Όμως δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο υπό την πίεση της Τουρκίας. Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο ψηφίο. Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ του νησιού της Κρήτης και των Κυθήρων και Αντικιθύρων και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση του στα 12 μίλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τελικό στάδιο είναι να δηλώσουν 12 μίλια σε ολόκληρη τη Θάλασσα των Νησιών» επισημαίνει ο Yaycı…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ