Ελληνοτουρκικά

Τούρκος Ιστορικός βλέπει φαντάσματα: Η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξεταστεί" - Σφοδρές κατηγορίες κατά ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο διάσημος Τούρκος ιστορικός İlber Ortaylı καταθέτει σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Hürriyet ,την οπτική του η οποία αντανακλά σε μεγάλο μέρος  αυτήν της  τουρκικής κοινής γνώμης,  για τον ρόλο του  ΝΑΤΟ σε σχέση με Ελλάδα και Τουρκία

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι  η Ατλαντική Συμμαχία είναι ενάντια στην ανάπτυξη του τουρκικού ναυτικού και ότι η Τουρκία είναι ο στόχος της στρατιωτικής συσσώρευσης των στρατιωτικών δυνάμεων  των  ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

"Το 1949 δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Ένα θέμα που πρέπει να αφεθεί στη διπλωματία και χρόνο ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Βιαστικά και άπληστα οι ΗΠΑ  προσπάθησαν να εντάξουν την Ανατολική Ευρώπη στην Συμμαχία. Η συμμαχία έχει σοβαρά προβλήματα. Σε ποιο βαθμό αυτά τα μέλη θα μπορούν να συνεννοηθούν, ποια είναι η στρατιωτική τους ικανότητα; Πώς θα διαμορφωθεί η θέση της Τουρκίας στη συμμαχία; Είναι σοβαρή διπλωματία σύνεσης ο διπλασιασμός της ανάπτυξης μιας συμμαχίας 30 μελών σε 10 χρόνια;

Όλα αυτά είναι θέματα προς συζήτηση.

Το ΝΑΤΟ  είναι μια ιστορική δυτικοευρωπαϊκή αντίδραση κατά της Ρωσίας. Η Δυτική Ευρώπη συμμάχησε με τους Ρώσους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πριν από αυτό συμμάχησαν με τη Ρωσία εναντίον του Ναπολέοντα .

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία ήταν και πάλι στο πλευρό των Δυτικών. Όλα αυτά τελείωσαν με την δημιουργία του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας , οπότε και ξεκίνησε ο Ψυχρός πόλεμος

Στόχος η Τουρκία

Η Τουρκία και η Ελλάδα ήθελαν να ενταχθούν σε αυτή τη στρατιωτική ένωση της Ευρώπης.

«Παλέψτε για εμάς »,  μας είπαν και έτσι  χάσαμε  πολλούς μάρτυρες στα εδάφη της Κορέας όπου πολεμήσαμε 

Μαζί με εμάς στην ένωση εντάχθηκε και η Ελλάδα.

Από τότε, μας αποκαλούν «Τούρκους στρατιώτες». Νομίζαμε ότι αυτή ήταν μια γενική άποψη. Με τα χρόνια καταλάβαμε  αν και οι διοικητές μας εκτιμώνται, φαίνεται ότι οι Δυτικοί δεν έχουν θέση στην καρδιά τους για αυτούς. Είναι κατά της ανάπτυξης του Πολεμικού Ναυτικού  της Τουρκίας και σταθμεύουν στα ελληνικά σύνορα, ενώ  δεν υπάρχουν πλέον κομμουνιστές εχθροί στα Βαλκάνια. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος είναι η Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ έγινε δεκτό στα Βαλκάνια εκτός από τη Σερβία. Σήμερα, η Φινλανδία, μαζί με τη Σουηδία, εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο ένας μπαίνει, ο άλλος δεν ξέρουμε. Η Αυστρία, από την άλλη πλευρά, δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί σε στρατιωτικές υποθέσεις.

Στην Σερβία πολλοί είναι εκείνοι που  επιτίθεται σε όσους μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας  το Βομβαρδισμένο κτίριο στο κέντρο του Βελιγραδίου που  σώζεται ως μνημείο.

Η Γερμανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1955. Δεν ήταν ακόμα στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1999, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκαν στον οργανισμό. Μετά από αυτό, άλλα επτά μέλη από τη Βαλτική το 2004, την Αλβανία και την Κροατία το 2009 και το Μαυροβούνιο το 2017. και το 2020 η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκαν στον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρώπη δεν έχει την στρατιωτική ισχύ που είχε στο παρελθόν, αλλά φαίνεται ότι χάνει και την παλιά της διπλωματία. Έχουν ένα κλιμάκιο διπλωματών που δεν διστάζουν να μιλήσουν πιο αλαζονικά και πιο ανεύθυνα.

Η Ουκρανία εξαπατήθηκε

Στήν Ουκρανία υποσχέθηκε αυτή η ένταξη. Το ΝΑΤΟ φοβάται τον σλαβικό κόσμο. Η Ουκρανία έχει κάπως μεγάλο πληθυσμό. Σήμερα, αυτή η χώρα εν μέσω καταστροφής έχει εξαπατηθεί. Ο Βλαντιμίρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι εξέφρασε το μίσος του για το ΝΑΤΟ και όχι τη δυσαρέσκεια του. Η συμμαχία έχει σοβαρά προβλήματα.

Ο πρώτος εχθρός του ΝΑΤΟ ήταν η Σοβιετική Ένωση.  Η σύγκρουση στην Ουκρανία  θα έχει ως αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου και άλλες χώρες  να ενταχθούν στην Συμμαχία.

Έπαιξε ρόλο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία μια ήδη υπάρχουσα δυνατότητα σύγκρουσης ή κακής διπλωματίας;

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει σοβαρά τη θέση της στο ΝΑΤΟ με αυτή τη συμμαχία.

Οι συμμαχίες είναι ωραίες, αλλά όχι πάντα οι πιο ασφαλείς."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο Τούρκος ιστορικός-αρθρογράφος με το άρθρο του απηχεί το πώς αντιλαμβάνεται την Ατλαντική Συμμαχία μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης

Ο Τουρκικός λαός έχει υποστεί τα τελευταία έξι χρόνια, μετά το "πραξικόπημα", κατά του Ερντογάν,  μια άνευ προηγουμένου "πλύση εγκεφάλου" από τα Ερντογανικά ΜΜΕ κατά της "κακής Δύσης και των ΗΠΑ"

Η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη Δύση πλέον και αυτό θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από όλους

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπόσχεται ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επιχειρώντας με βίαιο τρόπο να αλλάξει το status quo σε όμορες με την Τουρκία χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα

Γινόμαστε μάρτυρες αυθαίρετων και παντελώς ανυπόστατων ερμηνειών  από τους Τούρκους των Διεθνών Συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας , σε μια προσπάθεια να εκλογικεύσουν τις επεκτατικές τους βλέψεις.

Σε όλο αυτό το τουρκικό παραλήρημα και τον μεγαλοϊδεατισμό, ΗΠΑ και ΕΕ στέκουν αλληλέγγυες διπλωματικά προς την Ελλάδα, γεγονός που ωθεί τους Τούρκους να κάνουν λόγο πως είναι  εχθρικές απέναντί τους οι παραπάνω δυνάμεις και το ΝΑΤΟ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ