Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αυτό κι αν είναι άνω ποταμών! "Πάντρεμα" αμερικανικής και ρωσικής τεχνολογίας για την κατασκευή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X

Νωρίτερα γράφαμε πως η Ρωσία σχεδιάζει να παραδώσει άλλη μια παρτίδα S-400 στην Τουρκία... Και πριν αλέκτωρ λαλήσαι έρχεται και δεύτερη κρυάδα... 

Τουρκικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στο τουρκικό ΥΠΑΜ προβαίνουν σε αξιολόγηση-ανάλυση άρθρου αμερικανικού site για αμυντικά θέματα και εξοπλιστικά συστήματα, το οποίο αναφέρεται στο "πάντρεμα" αμερικανικής και ρωσικής  τεχνολογίας που επιχειρεί η Τουρκία, αναφορικά με την κατασκευή του κινητήρα του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TF-X.

Αναφέρει συγκεκριμένα το τουρκικό άρθρο:

"Σε άρθρο στο site DefenseNews με έδρα τις ΗΠΑ, τονίστηκε ότι το έργο της κατασκευής πέμπτης γενιάς Εθνικών Αεροσκαφών Μάχης της Τουρκίας (MMU - TF-X), ότι θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός αμερικανο-ρωσικών τεχνολογιών.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τον κινητήρα F110, έναν κινητήρα αεριωθούμενου  turbofan που κατασκευάζεται από τη θυγατρική της General Electric, GE Aviation, στην αρχική φάση  του προγράμματος TF-X, ενώ ο κινητήρας F118 της General Electric είναι επί του παρόντος  στα χέρια  εταιρείας κρατικώς ελεγχόμενης από  την Τουρκία. Αναφέρθηκε ότι παρήχθη κατόπιν άδειας στη βιομηχανία κινητήρων Eskişehir TUSAŞ.

Το άρθρο περιλάμβανε ορισμένες δηλώσεις του İsmail Demir, Προέδρου της Αμυντικής Βιομηχανίας, σχετικά με το TF-X στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε αυτή τη δήλωση, ο Demir είπε ότι το επόμενο στάδιο του προγράμματος TF-X θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις, εξελίξεις, βελτιώσεις και τη μετάβαση στην εγχώρια παραγωγή και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία για τα ανταλλακτικά του TF-X που θέλουμε να παράγουμε εγχώρια... Δεν υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια του κινητήρα F110».

Ωστόσο, επισημάνθηκε στο άρθρο ότι το Κογκρέσο πιθανότατα δεν θα υποστήριζε τις πωλήσεις κινητήρων στην Τουρκία.

Τεχνολογίες προς αγορά από τη Ρωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγή από την Turkish Aerospace Industries, η οποία σχεδίασε, ανέπτυξε και κατασκεύασε το TF-X, μίλησε στο Defense News υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Η Ρωσία έχει την υποδομή για να κατασκευάσει αεροακουστικά, αεροθερμοδυναμικά και μαχητικά αεροσκάφη. Η Ρωσία έχει την τεχνολογία για να παράγει έναν κινητήρα turbofan πέμπτης γενιάς. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει επίσης συστήματα ηλεκτρονικών συστημάτων, πρόωσης, ραντάρ, αισθητήρων, καθίσματος εκτόξευσης και δεδομένων", είπε η πηγή.

Η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών ζήτησε πρόσφατα πρόταση από τουρκικές εταιρείες για την ανάπτυξη ενός εγχώριου κινητήρα που θα τροφοδοτεί το TF-X. Ο Ντεμίρ είπε ότι το αίτημα για πρόταση στοχεύει στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ανάπτυξη τεχνολογίας κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

"Το αίτημα για πρόταση είναι ένα νέο βήμα στην εθνική μας προσπάθεια ανάπτυξης κινητήρων", είπε ο Demir

Η στάση των ΗΠΑ και η τουρκική εμμονή για το μαχητικό TF-X

Τον Ιούλιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν απειλές και εκβιασμούς για να αποθαρρύνουν την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400.

Οι ΗΠΑ τελικά, απομάκρυναν την Τουρκία από το αμερικανικό πολυεθνικό πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter.

Έκτοτε η Τουρκία έχει επιταχύνει το πρόγραμμά της TF-X. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει επιπλέον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Φάση 1 του προγράμματος TF-X. Συνολικά 6.000 μηχανικοί εργάζονται στο πρόγραμμα και η Turkish Aerospace Industries ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατασκευάσει το πρώτο της υπόστεγο για το αεροσκάφος.

Η Τουρκία στοχεύει να βγάλει το πρώτο TF-X από το υπόστεγο το 2023 και να το πετάξει το 2025 ή το 2026."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Εμείς σε προγενέστερα άρθρα μας είχαμε επισημάνει την συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας αναφορικά με την κατασκευή του τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενιάς TF-X

Διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας εμβαθύνονται σε επικίνδυνο βαθμό αναφορικά με τη χώρα μας.

Πίσω από τις αβρότητες και τις βαθμολογίες Πούτιν για το καλό επίπεδο των Ελληνορωσικών σχέσεων, κρύβονται δύο θανάσιμες απειλές για την Ελλάδα, "ρωσικής προέλευσης" μάλιστα.

Η πρώτη  και αμεσότερη απειλή  για την χώρα μας είναι  οι S-400 και  συγκεκριμένα η επίσημη εξαγγελία της Μόσχας για αγορά και δεύτερης συστοιχίας του εν λόγω αντιαεροπορικού συστήματος από την Τουρκία, γεγονός που θα απογειώσει την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Η δεύτερη έρχεται με την παροχή ρωσικής τεχνογνωσίας προς την Τουρκία , αναφορικά με την κατασκευή του  τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς TF-X.

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι όλες οι κινήσεις της Τουρκίας σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και εξοπλιστικό επίπεδο, "δείχνουν" ως τον υπ' αριθμόν ένα στόχο την Ελλάδα.

H Ελλάδα θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να προβεί σε αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35, έτσι ώστε να προηγείται των εξελίξεων και όχι να έπεται.

Άλλωστε η αγορά από τη χώρα μας των εν λόγω μαχητικών ενδυναμώνει  περαιτέρω τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, υποθηκεύοντας ακόμη περισσότερο την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τη χώρα μας, απέναντι στην τουρκική απειλή η οποία πλησιάζει καλπάζοντας, με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ