Ελληνοτουρκικά

Τουρκική χολή! "Εργαλείο" έναντι των Ρώσων κι όχι εταίρο βλέπουν την Ελλάδα οι Αμερικανοί -Τι λένε για πυραύλους στις βάσεις της Αλεξανδρούπολης

Όπως είναι φυσικό η νέα Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, απασχολεί την Τουρκία , με αρκετούς πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες να καταθέτουν στα τουρκικά ΜΜΕ τις απόψεις τους, τις οποίες κρίνουμε σκόπιμα να παραθέσουμε στη συνέχεια, προκειμένου να αντιληφθούμε πως αντιλαμβάνονται και αξιοολογούν τις κινήσεις της χώρας μας στην άλλη ακτή του Αιγαίου.

Αναφέρει συγκεκριμένα τουρκικό ΜΜΕ τα παρακάτω:

"Ο Κοσμήτορας  του Πανεπιστημίου Κύπρου και ειδικός σε διεθνείς σχέσεις Καθ. Δρ. Ata Atun, o Λέκτορας Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Maltepe Καθ. Δρ. Hasan Ünal, ο οποίος συμβουλεύει διεθνείς ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τον ΟΗΕ, o Καθ. Δρ. Mehmet Şükrü Güzel, Μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Yıldırım Beyazıt και ειδικός σε διεθνείς σχέσεις , oι Καθ. Δρ. Bilal Sambur και Yeditepe Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και εμπειρογνώμονας πολιτικών επιστημών και ο Δρ Deniz Tansi αξιολόγησαν την ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, που υπεγράφη για 5 χρόνια, ως ακολούθως:

Ο Δρ Atun είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ αδύναμη θέση ενάντια στη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια βάση στην Ελλάδα αντί για την Τουρκία η οποία δεν υποτάσσεται άνευ όρων, προκειμένου να  ανακτήσουν την κυριαρχία τους.

Αναφέροντας ότι μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση λόγω των μεγαλομανών και  επεκτατικών επιθυμιών της Ελλάδας θα οδηγήσει σίγουρα στην απώλεια της Ελλάδας, ο Atun είπε:

"Δεδομένου ότι μια τέτοια πιθανή σύγκρουση θα αποδυναμώσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναπτυχθούν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να αποτρέψουν αυτή τη σύγκρουση και , για να αποφευχθεί  ένας  χερσαίος πόλεμος. Νομίζω  επίσης ότι  η υλοποίηση τη δημιουργίας βάσης στο νησί  έγινε για να αποτρέψουν οι ΗΠΑ  έναν πιθανό ναυτικό πόλεμο των 2 χωρών" ανέφερε στην εκτίμησή του.

Ο Atun υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν είναι να σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και να πολεμήσουν εναντίον της Τουρκίας, αλλά να αποτρέψουν έναν πιθανό πόλεμο.

Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ, που διαχειρίζονται το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, δεν θέλουν να «χάσουν» από την Τουρκία τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Atun  και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

"Ο μεγαλύτερος λόγος για να εγκατασταθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή είναι ότι θέλουν να διαχειριστούν τους ενεργειακούς πόρους που είναι τώρα γνωστοί και περιμένουν να εξαχθούν, και να εμποδίσει την Τουρκία να γίνει ισχυρότερη με την κατοχή αυτών των πόρων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα οι  ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος θα μειώσουν την αποτελεσματικότητά τους ,οι ΗΠΑ βλέπουν τη λύση  της εγκατάστασης τους στην Ελλάδα ως τον τρόπο για να το αποτρέψουν αυτό στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δρ  Ünal, είπε ότι οι ΗΠΑ ανανέωσαν τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με την Ελλάδα για 5 χρόνια,  και αναφερόμενος στα  δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου   που ανέφεραν ότι «Λάβαμε την υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας" τα χαρακτήρισε ως υπερβολικά.

Δηλώνοντας ότι ορισμένα σημεία της επιστολής συμφωνίας είναι ανοιχτά σε ερμηνεία, ο Ünal είπε: "Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια νέα συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Έχουμε επίσης τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες με τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο μπορούν να  λένε ότι αυτή η συμφωνία το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Οι προτάσεις που απευθύνονταν απευθείας στην Τουρκία διατηρήθηκαν πολύ ευέλικτες, ωστόσο υπάρχει το ερώτημα, "Γιατί χρειάζεται αυτή η συμφωνία;" Το ερώτημα φυσικά ενοχλεί την Τουρκία», είπε.

Ο Unal υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ανανέωσαν αυτή τη συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο κακών σχέσεων με την Τουρκία και το ενδεχόμενο να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της και πρότεινε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ετοιμάζονται να βάλουν την Ελλάδα στη θέση της Τουρκίας.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είναι δυνατόν να καλύψει τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, ο Unal είπε: «Η Ελλάδα είναι πολύ πρόθυμη να μετατραπεί σε κράτος ''φρουρός'' τόσο εναντίον της Τουρκίας όσο και στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού της Ρωσίας από τις ΗΠΑ. Δεν βλέπει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα γέμισε με αμερικανικές βάσεις σε όλη τη διαδρομή», είπε.

Ο Ünal σημείωσε ότι οι συμφωνίες που έγιναν ή ανανεώθηκαν μεταξύ Γαλλίας-Ελλάδας και ΗΠΑ-Ελλάδας θα αμφισβητήσουν σοβαρά την ύπαρξη ΝΑΤΟ και η περιφερειακή συνεργασία και οι συμμαχίες θα αυξηθούν περαιτέρω.

Εκφράζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να απαντήσει αυξάνοντας τις στρατιωτικές της σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τις ενέργειες που έγιναν από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, ο Ünal συνέχισε ως εξής:

"Με αυτές τις συμφωνίες, ο τρόπος για την Τουρκία να αγοράσει τα S-400 της δεύτερης πλευράς έχει όντως ξεκαθαρίσει. Η Τουρκία θα πρέπει να πει," Αν δίνεις προηγμένα αεροπλάνα στην Ελλάδα, θα αγοράσω S-400 για να προστατευτώ από αυτά''. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν σχέσεις με τη Ρωσία με βάση την πολιτική της Συρίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Αυτό θα κοστίσει στην Ελλάδα, η οποία έχει μετατραπεί σε χώρα ''φρουρός'' κατά της Ρωσίας».

 Ο Δρ Güzel δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας έγινε το 1990 και ανανεώθηκε μόνο λόγω των πολιτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό της Κίνας και της Ρωσίας.

Υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ενισχυμένης έντασης εναντίον της Κίνας, ο 6ος αμερικανικός στόλος δεν χρειαζόταν πλέον να παραμείνει στη Μεσόγειο και ότι τα ιπτάμενα τάνκερ μαζί με τα μαχητικά των αμερικανικών βάσεων στην Κρήτη θα τον υποκαταστήσουν.

Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν πυραύλους στις βάσεις της Αλεξανδρούπολης στο μέλλον, ο Güzel είπε: «Οι ΗΠΑ μπορεί να προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη φθίνουσα ναυτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα τοποθετώντας πυραύλους στις βάσεις της Αλεξανδρούπολης. Η συμφωνία δεν φαίνεται να είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία σίγουρα δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος αυτής της συμφωνίας".

Σχολίασε ότι επειδή είναι μια όμορφη, αδύναμη χώρα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως «λεγεωνάριο» ενάντια στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο Δρ Bilal Sambur επεσήμανε ότι οι συμφωνίες ασφάλειας και άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητες η μία από την άλλη.

Ο Σαμπούρ δήλωσε ότι η αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν δίνει πλεονέκτημα στην Ελλάδα: "Οι ΗΠΑ έχουν κάνει κάποια βήματα για την υλοποίηση παρόμοιων έργων με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι  ΗΠΑ,  βλέπουν το τρίο  Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας ως  μια ενιαία γραμμή για τα συμφέροντα τους αναφορικά με την ασφάλεια της Μεσογείου και τις σχέσεις τους με τον Κόλπο και τον αραβικό κόσμο. 

 Σχολιάζοντας ο Sambur αν  "Οι ΗΠΑ έκαναν αυτήν τη συμφωνία με την Ελλάδα κατά της Τουρκίας", δήλωσε ότι αυτό είναι υπερβολικό και έκανε την ακόλουθη εκτίμηση:

"Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και είναι ακόμα μαζί στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει αρνητική στάση απέναντι στο αίτημα της Τουρκίας για F-16. Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα . Είμαι της άποψης ότι η Ουάσιγκτον  θα συνεχίσει την πολιτική της είτε  για την επίλυση προβλημάτων όπως είναι η ΝΑ Μεσόγειος, η Κύπρος, τα ναυτικά μίλια, είτε για μείωση των εντάσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν ποτέ σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ούτε θα το επιτρέψουν".

Ο Δρ Deniz Tansi είπε ότι η Ελλάδα ήταν οπλισμένη και μετατράπηκε σε "κράτος φρουράς" από τις ΗΠΑ.

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Τουρκία δεν ήταν στόχος, ο Τάνσι δήλωσε ότι ο οπλισμός στη γραμμή Θεσσαλονίκης/Κρήτης αντιφάσκει με την κατανόηση της συμμαχίας και ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις οπλισμού.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αγορές ενισχύοντας   την αεροπορική ισχύ της και την αντιαεροπορική της άμυνα , ο Τάνσι είπε:

«Ο σύμμαχός μας, οι ΗΠΑ, μας κλειδώνει στρατηγικά με την πολιτική Patriot και F-35. Η Γαλλία θέλει να ανανεώσει την αυτοκρατορική της δύναμη στην Αφρική και τη Μεσόγειο, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, με τη συμφωνία που έκανε με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ένα όχημα εδώ,  δεν είναι δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία προσπαθεί να αναπληρώσει την απογοήτευσή της στον Ειρηνικό με τη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα κράτος «φρουρό», εξοπλίζοντας την Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη .Στόχος είναι ο κάθετος έλεγχος της θάλασσας από την Αρκτική μέχρι την Ταρτούς, ως στρατηγική που μπορεί να περικυκλώσει τη Ρωσία ή να πάρει τον έλεγχο του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας».

Από τα παραπάνω ένα είναι σίγουρο, ότι οι συμφωνίες ΗΠΑ-Ελλάδας και Γαλλίας-Ελλάδας περιθωριοποιούν και υποβαθμίζουν το ρόλο της Τουρκίας, έναντι της χώρας μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης