Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στοχοποιούν την Ελλάδα

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία διεξάγουν κοινές ασκήσεις εκπαίδευσης με τη συμμετοχή ομάδων της Τουρκικής Διοίκησης βατραχανθρώπων επιθετικών (SAT) και αμυντικών αποστολών (SAS) και αντίστοιχων ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο  Άμυνας των Αζέρων, στο επόμενο στάδιο των ασκήσεων, οι ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού του Αζερμπαϊτζάν, μαζί με τους Τούρκους SAT-SAS  πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά εξουδετερώνοντας σύμφωνα με το σενάριο φανταστική τρομοκρατική ομάδα σαμποτέρ και καταστρέφοντας την προσωρινή βάση τους.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων με τη συμμετοχή ταχύπλοων  σκαφών, οι στόχοι του φανταστικού εχθρού καταστράφηκαν και οι εκπαιδεύσεις εκπληρώθηκαν με επιτυχία.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν  επίσης στρατιωτικές ασκήσεις στο Λάτσιν, μια περιοχή του αμφισβητούμενου θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που τέθηκε υπό τον έλεγχο των Αζερών μετά από τον σύντομο πόλεμο με την Αρμενία πέρυσι.

Οι εν λόγω κοινές στρατιωτικές ασκήσεις  είχαν ως στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, όπως  μετέδωσε τη Δευτέρα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Lachin, το οποίο ελεγχόταν από τους Αρμένιους από τον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται στο στρατηγικό διάδρομο Lachin, έναν κύριο δρόμο που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Με την κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας που υπογράφηκε στις 10 Νοεμβρίου και έληξε τον πόλεμο 44 ημερών προβλεπόταν να παραμείνει ανοιχτός ο υπόψιν διάδρομος υπό την προσωρινή επίβλεψη των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων.

Το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε μεγάλα τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την Αρμενία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για την κατάληψη του εδάφους από το Αζερμπαϊτζάν από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αρμενία.

Οι σχέσεις μεταξύ στενών περιφερειακών συμμάχων Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν ενισχυθεί έκτοτε.

Στόχος το Αιγαίο;

Από τις παραπάνω κοινές ασκήσεις διαφαίνονται τα εξής:

H διεξαγωγή κοινών ασκήσεων SAT-SAS με τις αντίστοιχες  ειδικές δυνάμεις του  πολεμικού ναυτικού του Αζερμπαϊτζάν, πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, αφού έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων ασκήσεων Μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών.

Θα πρέπει στο επίπεδο απειλής προερχόμενο από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις  σε βάρος της Ελλάδας, να εντάξουμε πλέον και τις ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι βαθαίνει επικίνδυνα για την Ελλάδα η στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της.

Υπενθυμίζεται ότι στην Διεθνή αεροπορική άσκηση "Anatolian Eagle 2021", η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία, συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν

Η παραπάνω αεροπορική άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Anatolian Eagle Training Center, στην τουρκική πόλη Konya, σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης για τη βελτίωση των δυνατοτήτων εθνικών και ξένων μαχητικών αεροσκαφών, δοκιμή νέων τακτικών και τεχνικών, ανάπτυξη κοινών και συνδυασμένων επιχειρησιακών διαδικασιών για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, επαυξάνοντας την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων.

Καθοριστική και εξόχως σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα. ήταν  ότι στις 15 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα μας  και εξηγώ.

Η εν λόγω Διακήρυξη περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Στο ίδιο πλαίσιο  στις αρχές Μαρτίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε  αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με την αρχή «ένα έθνος, δύο κράτη». Χαιρετούμε τους στρατιώτες του ηρωικού στρατού του Αζερμπαϊτζάν που έφτασαν στην Ισπάρτα για να πραγματοποιήσουμε από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις έξι εβδομάδων», είχε αναφέρει το δελτίο τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, τότε

Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί  εδρεύει η  τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.

Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα

Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της  "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το Σύμπλεγμα Κατελορίζου (Καστελόριζο-Ρω-Στρογγύλη) πρωτίστως και για Ρόδο και λοιπά Δωδεκάνησα δευτερευόντως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...