Ελληνοτουρκικά

Βαθαίνει επικίνδυνα για την Ελλάδα η στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν - Κίνδυνοι και επιπτώσεις

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν για εκπαιδευτική άσκηση με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Οι νέες ασκήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με την ανάπτυξη drones, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, δήλωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, το οποίο ενημερώθηκε για την άσκηση από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι κοινές τακτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με την επωνυμία "Mustafa Kemal Ataturk - 2021" έχουν ξεκινήσει στο Μπακού στις 28 Ιουνίου.

Ο κύριος στόχος των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή Αζέρων και Τούρκων στρατιωτών είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων των στρατών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη στρατιωτικών δεξιοτήτων και λήψης αποφάσεων των Διοικητών στο πεδίο της μάχης (έκδοση διαταγών πεδίου μάχης), καθώς και η ικανότητά τους για τον έλεγχο Διοίκησης στρατιωτικών μονάδων.

Στις ασκήσεις που θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιουνίου, θα μετέχουν 600 Αξιωματικοί και στρατιώτες ,40 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, έως 20 πυροβόλα και όλμοι διαφόρων διαμετρημάτων, 7 επιθετικά ελικόπτερα και μεταφορικά ελικόπτερα, 3 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για εκτέλεση διάφορων αποστολών καθώς και 50 λοιπά στρατιωτικά οχήματα.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιούν τακτικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στην παρούσα φάση τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη που ανήκουν στην αεροπορική δύναμη του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στην Τουρκία και συμμετέχουν στην άσκηση "Anatolian Eagle 2021", η οποία ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία.

Η Διεθνής παραπάνω αεροπορική άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Anatolian Eagle Training Center, στην  τουρκική πόλη Konya, σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης για τη βελτίωση των δυνατοτήτων εθνικών και ξένων μαχητικών αεροσκαφών, δοκιμή νέων τακτικών και τεχνικών, ανάπτυξη κοινών και συνδυασμένων επιχειρησιακών διαδικασιών για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, επαυξάνοντας την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων.

Το Anatolian Eagle Training Center (AKEM / AETC) ιδρύθηκε στην 3η Κύρια τουρκική Βάση μαχητικών το 2001 και παρέχει σημαντικές δυνατότητες τακτικής αεροπορικής εκπαίδευσης.

Ο χώρος άσκησης καλύπτει τη λίμνη Tuz Gölü και τα περίχωρά της, με μέγεθος 300x400 km, επιτρέποντας στα συμμετέχοντα αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τις τακτικές πτήσης τους χωρίς περιορισμούς και χωρίς να επηρεάζονται από την εναέρια κυκλοφορία πολιτικών αεροσκαφών. 

Στη φετινή διεθνή άσκηση της "Αnatolian Eagle-2021",  συμμετέχουν οι αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με 2 μαχητικά MIG-29s και 2 μαχητικά  SU-25s, το Κατάρ με 4 μαχητικά Rafale, το Πακιστάν με 5 μαχητικά JF-17s και το ΝΑΤΟ με 1 E- 3Α αεροσκάφος AWACS.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με 38 μαχητικά F-16C / D των 113ης (5), 132ηε (10), 151ης (6), 152ης (6), 181ξς (8), and 191ης  (3) Μοιρών αεροσκαφών, 1x KC -135R της 101ης Μοίρας, 1 Ε-7Τ της 131ης Μοίρας και 1 ΑΝΚΑ-Σ της 302ης Μοίρας.

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν επίσης με 2 φρεγάτες και 2 σκάφη ταχείας επέμβασης.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω άσκησης θα πραγματοποιηθεί η πιστοποίηση των στοιχείων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (TurAF) που έχουν δεσμευτεί στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

Θα αξιολογηθεί η ετοιμότητα μάχης και η διαλειτουργικότητα των 6 μαχητικών F-16s, 1 KC-135R (αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού), και των 6 ομάδων αντιαεροπορικής άμυνας  Stinger, που έχουν δεσμευτεί από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην ''Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας Κοινή Δύναμη'' (VJTF) ως μέρος του NRF (Δύναμη επέμβασης του ΝΑΤΟ).

Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και εξηγώ.

Η εν λόγω Διακήρυξη περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Sukhoi -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.

Τουναντίον όπως είδαμε από τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων στην τουρκική  άσκηση "Anatolian Eagle 2021",  τα αεροσκάφη των Αζέρων  που μετέχουν ήτοι, 2 μαχητικά MIG-29s και 2 μαχητικά SU-25s, θα συνεκπαιδευθούν με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το αυτό ισχύει και με τα μαχητικά Rafale του Κατάρ, τα οποία βάση της πρόσφατης στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Κατάρ ,12 από αυτά θα σταθμεύουν στην Τουρκία για τα επόμενα 5 έτη

Οι παραπάνω προβληματισμοί θα πρέπει να απασχολήσουν το επιτελείο και την πολιτική ηγεσία πριν είναι αργά.

Λύσεις πάντα υπάρχουν, τις οποίες θα αναλύσουμε διεξοδικά σε μεταγενέστερο άρθρο μας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ