Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Βεντάλια ασφαλείας και συνεργασίας! Τα 20 σημεία που συμφώνησαν Αθήνα-Ουάσιγκτον στον Στρατηγικό Διάλογο

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τον τρίτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον, DC στις 14 Οκτωβρίου 2021. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken ξεκίνησαν τον Στρατηγικό Διάλογο, ο οποίος περιελάμβανε υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και από τις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Στρατηγικός Διάλογος υπογραμμίζει τη βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όπου τα δύο έθνη αναδεικνύουν τις ολοένα και ισχυρότερες διμερείς και διατλαντικές τους σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και συμφέροντά τους  και επιβεβαιώνουν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν κατά τομέα είναι τα εξής:

 Περιφερειακή Συνεργασία

1.Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, με σεβασμό  της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών και παράλληλα με αποφυγή αποσταθεροποιητικών ενεργειών.

Τα παραπάνω ικανοποιούν πλήρως την Ελλάδα και τις θέσεις της και αντιδιαστέλλονται την τουρκική επιθετικότητα και αυθαιρεσία. Ειδικά η μνεία στο Δίκαιο της θάλασσας αποτελεί παρακαταθήκη για τις αμερικανικές θέσεις σε θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των νησιών μας.

2.Επιθυμούν  οι ΗΠΑ συνέχιση και εμβάθυνση  της συνεργασίας μέσω της μορφής 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, συν τις Ηνωμένες Πολιτείες) σε ενεργειακά θέματα, οικονομική ανάπτυξη, αντιτρομοκρατική και κλιματική κρίση και συναφείς ανθρωπιστικές προκλήσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή.

Σηματοδοτείται η επιθυμία από τις ΗΠΑ η συνέχιση  και εμβάθυνση της συμμαχίας του Ελληνισμού με το Ισραήλ, σε μια σειρά θεμάτων με έμφαση στα ενεργειακά και την οικονομία. Συνεπώς Ελλάδα και Κύπρος που είναι φίλες και σύμμαχες με το Ισραήλ,  θα πρέπει να επιταχύνουν  τις κινήσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρώτος σύμμαχος των ΗΠΑ παγκοσμίως είναι το Ισραήλ, ενώ το ελληνοαμερικανικό λόμπυ συνεργάζεται άψογα με το εβραϊκοαμερικανικό λόμπυ στις ΗΠΑ.

3. Η Ουάσιγκτον θέλει  πλήρη συνεπή και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θέλουν οι χώρες των Δυτικών  Βαλκανίων και το Κόσσοβο να μπουν στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι  ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Εδώ αποτυπώνεται πλήρως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και οι επιδιώξεις τους στην περιοχή, όπου ειδικότερα για τα θέματα ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία καλείται η Ελλάδα να βοηθήσει, καθώς και για την ένταξη των παραπάνω κρατών στο ΝΑΤΟ.

Αναφορικά δε με τη Συνθήκη των Πρεσπών το θέμα θεωρείται λήξαν από τις ΗΠΑ , οπότε δεν θέλουν και να τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα γύρω από αυτή από την Ελληνική κυβέρνηση

4. Επίδειξη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων και συζητήθηκαν προτεραιότητες  για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν.

Άμυνα και Ασφάλεια

5. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών και αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη, εμβάθυνση και επέκταση, στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, καθώς και τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στη συμβολή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την αμοιβαία τους αποφασιστικότητα για τη διαφύλαξη και την προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των αντίστοιχων χωρών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Το παραπάνω είναι εξόχως σημαντικό για την διαφύλαξη της Ελλάδας από την τουρκική επιθετικότητα.

6. Και οι δύο τόνισαν τη συνεχή σημασία των διμερών ασκήσεων και δραστηριοτήτων κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα που ενίσχυαν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας.

Αναμένεται  λοιπόν εντατικοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ελλάδας στο ελληνικό έδαφος.

7. Και οι δύο χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, και από την άποψη αυτή οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη σημασία της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

Οι ΗΠΑ μας αντιμετωπίζουν ως χώρα πυλώνα ασφαλείας στην περιοχή.

8. Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την κοινή επιθυμία να αλληλοβοηθηθούν στη διατήρηση ισχυρών και ικανών στρατιωτικών δυνάμεων  και να αυξήσουν τον εκσυγχρονισμό και τη διαλειτουργικότητά τους, ενώ οι ΗΠΑ έδωσαν έμφαση στις αναβαθμίσεις F-16, S-70B και P-3B και την προμήθεια από την Ελλάδα αντι-υποβρυχίων ελικοπτέρων MH-60R και  χαιρετίζουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα των μαχητικών  F-35.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν από την Ελλάδα αγορά και άλλων οπλικών συστημάτων μελλοντικά, ενώ τα F-35 έρχονται και τα οποία σε συνδυασμό με τα Rafale4+ και τα F-16 Viper, εξασφαλίζουν αεροπορική υπεροχή της χώρας μας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο έναντι της Τουρκίας.

9. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέχισε να υπερβαίνει τη δέσμευση της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας του 2014 ότι θα δαπανήσει τουλάχιστον το 2 % του ΑΕΠ για την άμυνα και το 20 % του αμυντικού προϋπολογισμού της για τον εκσυγχρονισμό μεγάλου μέρους του εξοπλισμού της, ενώ  ευχαρίστησαν επίσης την Ελλάδα για την πολλή συμβολή της στην 20ετή αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ  τη συνεισφορά  της χώρας μας σε χρήμα και  αποστολές του  ΝΑΤΟ.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

10. Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση της στενής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των πολύπλοκων οικονομικών εγκλημάτων, της παράνομης χρήσης κρυπτονομισμάτων, της κακοήθους επιρροής και της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα θα κινηθεί στη δημιουργία  σημαντικών τροποποιήσεων στο ελληνικό δίκαιο σχετικά με την πρόληψη της τρομοκρατίας του βίαιου εξτρεμισμού και των λοιπών παραπάνω εγκλημάτων.

Εμπόριο και Επενδύσεις

11. Και οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τη σημασία του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων σύμφωνα με ευρύτερα πολυμερή πλαίσια όπως η εμπορική πολιτική ΗΠΑ-ΕΕ. Επαινούσαν την πρόσφατη εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ (TTC), με στόχο την επέκταση και εμβάθυνση των διατλαντικών επενδύσεων και την ενημέρωση του πλαισίου που βασίζεται στους κανόνες για την οικονομία του 21ου αιώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα τόνισε τη σημασία μιας διατλαντικής συμφωνίας για την άρση των εμπορικών μέτρων κατά της ΕΕ σε χάλυβα και αλουμίνιο που επηρεάζουν άμεσα το διμερές εμπόριο.

12.Η Ελλάδα τόνισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας για την αμοιβαία αναγνώριση των συστημάτων ελέγχου για την είσοδο ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περαιτέρω διασφάλιση εξαγωγών των εν λόγω  προϊόντων μας στις ΗΠΑ.

13.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού τεχνολογικού και εκπαιδευτικού κόμβου και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις των ΗΠΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας. 

Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε  πόλη ιδιαίτερα σημαντική από πλευράς τεχνολογίας  για τη χώρα μας και τα Βαλκάνια.

14 .  Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την πρόταση της Ελλάδας για υπογραφή μνημονίου συμφωνίας για τον τουρισμό. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών τουριστικών ροών. Η Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συντήρηση των πτήσεων που ενώνουν τις δύο χώρες. Και οι δύο χώρες σκοπεύουν να εξετάσουν τη δημιουργία νέων αεροπορικών συνδέσεων όλο το χρόνο.

Άρα έρχεται αμερικανικός τουρισμός και χρήμα στην Ελλάδα.

Ενέργεια και Περιβάλλον

15. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Ελλάδα για τον αυξανόμενο ρόλο της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού και την πρόοδο στο Intercononektor Greece Bulgaria, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022. Η Ελλάδα μοιράστηκε τις εξελίξεις σε άλλα περιφερειακά ενεργειακά έργα που θα διαφοροποιήσουν περαιτέρω περιφερειακούς ενεργειακούς εφοδιασμούς και υποστηρίζουν τη σταδιακή διακοπή του άνθρακα, όπως η προγραμματισμένη διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και η μονάδα εξαερισμού Floating Storage στην Αλεξανδρούπολη.

Ενεργειακός κόμβος γίνεται η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη.

16. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τις αυξανόμενες επενδύσεις των ΗΠΑ σε έργα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και τόνισαν την ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η Ελλάδα κοινοποίησε ενημερώσεις σχετικά με τα προγραμματισμένα έργα αιολικών πάρκων και ηλιακής ενέργειας. 

Αύξηση αιολικών πάρκων  και προγραμμάτων ηλιακής  θα σημειωθεί στην Ελλάδα.

Ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για καταστροφές

17. Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των αντίστοιχων οργανισμών τους που είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία και την ανθεκτικότητα στην πρόληψη καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της απόκρισης και αποκατάστασης από πυρκαγιές.  Η Ελλάδα εξέφρασε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ικανοτήτων που σχετίζονται με την καταστολή πυρκαγιάς και την οργανωτική διαχείριση καταστροφών για την αντιμετώπιση οξέων κρίσεων.  Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν τη σημασία ενός σχεδίου εφαρμογής για μελλοντική κατάρτιση και συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εργασίας.

Έρχονται συνεκπαιδεύσεις των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και κοινές σχεδιάσεις.

Δεσμοί μεταξύ  των λαών ΗΠΑ-Ελλάδας

18. Οι δύο χώρες αναγνώρισαν τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία και παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, ιδίως μέσω του προγράμματος Fulbright, για το οποίο η Ελλάδα έχει επαναφέρει τις ετήσιες συνεισφορές της, και την πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Πολιτιστικών Ιδιοκτησιών, η οποία αποτελεί σταθερή δέσμευση για να εμποδιστεί  η διακίνηση πολιτιστικών αγαθών Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας να δημιουργήσει νέες συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων.

Έρχονται επιστημονικές συνεργασίες μεταξύ  Πανεπιστημίων των δύο χωρών.

19. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να διερευνήσουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, καθώς και προγράμματα όπως το Future Leaders Exchange (FLEX) που αναπτύσσουν διαπολιτισμικές και ηγετικές ικανότητες ενισχύοντας παράλληλα τη διατλαντική σχέση. Οι δύο χώρες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευση να εργαστούν από κοινού για τη δημιουργία ικανοτήτων και περαιτέρω συνεργασία στις δημιουργικές βιομηχανίες, και ειδικότερα στον κινηματογράφο και τον οπτικοακουστικό τομέα, και να συνεχίσουν να διερευνούν συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον πολιτισμό και την τεχνολογία.

Ώσμωση στους παραπάνω τομείς.

20. Και οι δύο χώρες εξέφρασαν συνεχή υποστήριξη για την Εκπαίδευση περί του Ολοκαυτώματος και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την πρώτη προεδρία της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αφιερωμένη στη διατήρηση της μνήμης των ιστορικών γεγονότων που είναι σημαντικά και για τις δύο χώρες.

Διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ