Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Τι φοβάται το Πακιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Είναι γνωστό παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ότι το ISI του Πακιστάν βοήθησε και συνέπραξε  με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αν και το Πακιστάν,  συνεργάστηκε ευκαιριακά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί, αναρωτιούνται με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, πόσο χρήσιμο θα είναι το Πακιστάν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Έξοδος ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει ορίσει την προθεσμία της 11ης Σεπτεμβρίου, για να τερματίσει αυτό που θεωρείται ως ο μακρύτερος πόλεμος της Αμερικής.

 Η 11η Σεπτεμβρίου, θα σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, που πυροδότησαν τον πόλεμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση του The Indian Express, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οδήγησε στο θάνατο περίπου 2.400 αμερικανικών στρατιωτών και κόστισε στη χώρα, περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένου του τεράστιου ποσού, που έχει δαπανήσει η Αμερική για τον πόλεμο, δεν είναι απλώς μια αυτοσχέδια απόφαση, αλλά μια καλά υπολογισμένη κίνηση της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Νότια Ασία. 

Υπάρχει η πιθανότητα το Πακιστάν, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη δημιουργία των Ταλιμπάν, να αισθανθεί την εγκατάλειψη μετά την αμερικανική έξοδο από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ανέφερε ότι «ένας κρίσιμος παράγοντας που συνέβαλλε  πάρα πολύ στην επιτυχία των Ταλιμπάν, ήταν η αδυναμία των ΗΠΑ, να εξαλείψουν το καταφύγιο των Ταλιμπάν που χορηγήθηκε  από το Πακιστάν ».

Το Ενδιαφέρον των  ΗΠΑ

Ο στρατηγός Frank McKenzie, είπε στους αμερικανούς νομοθέτες, ότι ετοιμάζει σχέδια να κρατήσει ορισμένα στρατεύματα «σε ετοιμότητα» στην περιοχή, ως δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και ότι οι εναλλακτικές θα προωθηθούν, στον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin έως τα τέλη αυτού του μήνα.

Σε πρόσφατη ενημέρωση του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον, ο στρατηγός McKenzie, προειδοποίησε επίσης ότι μετά την έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η σημαντικότερη απειλή θα ήταν η συγκέντρωση των μαχητών της Αλ Κάιντα και του ISIS, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλη ανησυχία για το Πακιστάν.

Ανέφερε επίσης, ότι η συγκέντρωση μαχητών δεν ήταν απλώς απειλή για τις ΗΠΑ ή το Πακιστάν. «Είναι μια ανησυχία, όλων των κρατών της Κεντρικής Ασίας στα βόρεια. Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από ότι  το Ιράν για τη Δύση… Όλοι έχουν συμφέρον για ένα σταθερό Αφγανιστάν», είπε.

Ενώ η Ινδία και άλλες γειτονικές χώρες, αισθάνονται ασφαλείς μετά τις παρατηρήσεις του McKenzie, οι κινήσεις του Πακιστάν θα παρακολουθούνται προσεκτικά. 

Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, το Πακιστάν, υπήρξε εδώ και καιρό η δεύτερη επιλογή της Αμερικής, αναφέροντας πολλά περιστατικά από το παρελθόν, όπου οι ΗΠΑ προτιμούσαν το Νέο Δελχί από το Ισλαμαμπάντ.

Τη στιγμή της διχοτόμησης το 1947, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, ήθελαν να κρατήσουν την Ινδία και το Πακιστάν στο πλευρό τους, για να αντιμετωπίσουν την κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση. 

Είναι σημαντικό ότι η Ουάσινγκτον, προσέφερε στην Ινδία μεγαλύτερο ρόλο στον χάρτη πορείας της για το Αφγανιστάν, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από τους The EurAsian Times.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί,  ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν, να εργαστεί ενεργά για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθοδηγείται από την ιδέα της ενοποιημένης συμμετοχής γειτονικών χωρών, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ