Εθνικά θέματα

Διευρύνονται οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις: Στρατιωτική επένδυση απέναντι στην καιροσκόπο Τουρκία

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ΗΠΑ και Ελλάδα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών για την αναθεώρηση αλλά και την διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, στα πλαίσια της MDCA (Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας), μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό επισήμως και αυτό θα λέγαμε σημειολογικά, ήταν μια πρόταση του ΥΠΕΞ κ. Δένδια στη βουλή, η οποία ανέφερε: "οι συνομιλίες για τη νέα MDCA  έχουν ξεκινήσει".

Επί της ουσίας μιλάμε για την δεύτερη αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αφού ήδη η πρώτη αναθεώρηση της εν λόγω συμφωνίας που έγινε πέρυσι περιελάμβανε την επέκταση αμερικανικών δικαιωμάτων χρήσης, πέραν της Σούδας, στο Στεφανοβίκιο Μαγνησίας, στο Μαράθι Χανίων και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Ακολούθησε χρονικά, η χρηματοδότηση έργων στη Σούδα με 50.000.000 δολάρια η οποία μετά από κωλλυσιεργία ετών προχώρησε, για να φθάσουμε στην τωρινή φάση συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, για επέκταση της αμερικανικής παρουσίας με τη μορφή βάσεων στην επικράτεια της χώρας.

Η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων άδραξε την ευκαιρία και επεξεργάζεται "αντισταθμιστικά οφέλη", ως ανταλλάγματα που θα μας δοθούν από τις ΗΠΑ (σύγχρονα οπλικά συστήματα, υποδομές, συνεκπαιδεύσεις κλπ), για την παροχή περισσότερων βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Ελλάδας.

Η συγκυρία είναι ιδανική και τα χρονικά περιθώρια επαρκή, ώστε αφενός οι εγγυήσεις να είναι μεγάλες και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, και αφετέρου να επιδιωχθεί η συνομολόγηση μιας ολοκληρωτικά νέας MDCA αντί της μερικής αναθεώρησης του παραρτήματός της.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο και η εμπιστοσύνη απέναντι της έχει πληγωθεί βαθιά.

Παράλληλα επιθυμούν οι ΗΠΑ να περιορίσουν την ρωσική και κινεζική διείσδυση στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και κυρίως η Αλεξανδρούπολη θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ λόγω των ασφαλέστατων λιμανιών τους σε συνδυασμό με την ταχύτατη Εγνατία οδό και κυρίως της σιδηροδρομικής τους γραμμής, ως ταχύτατη πύλη μεταφοράς σιδηροδρομικώς, δυνάμεων και μέσων των ΗΠΑ προς τις Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουκρανία ή Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Σλοβακία –Πολωνία-Βαλτικές χώρες αν απαιτηθεί.

Μια ματιά στο χάρτη μας δείχνει ότι κανένα άλλο λιμάνι δεν παρέχει τη δυνατότητα ασφαλούς και ταχείας μεταφοράς αμερικανικών δυνάμεων μέσω Μεσογείου προς τις παραπάνω χώρες.

Τα λιμάνια της Τουρκίας- Βουλγαρίας-Ρουμανίας στον Εύξεινο πόντο δεν είναι ασφαλή έναντι του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

Επιπλέον οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τη  στρατιωτική τους συνεργασία με την Ελλάδα τόσο στη Λάρισα με ΕΕ/Π και UAV όσο και της βάσης τους στη Σούδα, δημιουργώντας έτσι έναν ασφαλέστατο χερσαίο, αεροπορικό και κυρίως θαλάσσιο «διάδρομο» υποστήριξης των δυνάμεών τους στην Βαλκανική χερσόνησο-Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα.

Αυτά τα γράφω προκειμένου να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα για τις ΗΠΑ έχει στρατηγικότατη σημασία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο μέγεθος που της αξίζει.

Η Τουρκία η οποία διατείνεται ότι λόγω των «Στενών» έχει τεράστια σημασία για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους στον Εύξεινο Πόντο και στην Ουκρανία, στην ουσία δεν θα έχει καμία αξία χωρίς την Ελλάδα και τα «ελληνικά στενά» τα οποία είναι:

Αττική-Νότια Εύβοια- Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Ικαρία-Σάμος

Πελοπόνησος-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος-Καστελόριζο

Αν η Ελλάδα κλείσει τα «στενά της», τίποτε δεν ανεβαίνει ή κατεβαίνει προς τα στενά της Κωνσταντινούπολης, ακόμη και αν ο Ερντογάν κάνει το «Bypass» των  υπαρχόντων στενών και της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να πιέσει τις ΗΠΑ, αφού με το νέο του έργο το χρηματοδοτούμενο από το Κατάρ, τα νέα στενά δεν θα υπόκεινται στη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936. 

Για αυτό βλέπουμε ότι η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε να πάρει το μισό Αιγαίο από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικότερο, για αυτό εξαγγέλλει το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ισχυροποιεί συνεχώς το πολεμικό της ναυτικό και θέλει όσο τίποτε άλλο να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά μας στο Αιγαίο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνω λέγοντας ότι θα πρέπει η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση να τονίζει στις ΗΠΑ κάθε φορά τη σπουδαιότατη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, προκειμένου να τυγχάνει της δέουσας προσοχής και κυρίως συνεχούς έμπρακτης υποστήριξης έναντι των αρπακτικών διαθέσεων της Τουρκίας.

Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ