Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται πρόταση σε Ελλάδα για προσθήκη SCALP NAVAL στις Belharra

Την πάσα αλήθεια αναφέρει το γαλλικό ΜΜΕ zonemilitaire  για το τρομερό δίλημμα στην ελληνική πλευρά με την αγορά φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό.

Οι γαλλικές πηγές αναφέρουν σύμφωνα με άρθρο του Laurent Lagneau, ότι χωρίς αμφιβολία, η πρόθεση του γαλλικού ναυτικού να εξοπλίσει την φρεγάτα αυτού του τύπου με στρατηγικούς πυραύλους SCALP NAVAL [MdCN], "αναδιανέμει το παιχνίδι" δεδομένου ότι μια τέτοια ικανότητα είχε ζητηθεί επιτακτικά από την ελληνική πλευρά.

 

Αυτό ακριβώς ήταν από την αρχή και το ένα κύριο αίτημα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην κυβέρνηση, για να “κλειδωθεί” το Αιγαίο και να αποτραπούν τα σχέδια της Τουρκίας για ισχυρό ναυτικό που θα διαφυλάττει το νεο-Οθωμανικό σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το έτερο κομβικό σημείο αυτής της αγοράς αυτής θα είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αγορά φρεγατών, για το οποίο οι Γάλλοι οφείλουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, αφού η διαφήμιση που θα πάρουν οι φρεγάτες τους στο Αιγαίο με μια τέτοια τουρκική δράση, θα είναι……. τουλάχιστον ανεκτίμητη.

Ως γνωστό αρχικά είχαν προκριθεί οι γαλλικές φρεγάτες, αλλά η Lockheed-Martin έστειλε την προσφορά της για τέσσερα πλοία τύπου MMSC [πολλαπλών αποστολών], κλάσης Freedom που αναπτύχθηκαν όμως για παράκτιες αποστολές του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές φρεγάτες δεν προσφέρονται με αντίστοιχους με τους γαλλικούς πυραύλους SCALP NAVAL, τους οποίους όμως μας προσφέρουν απλόχερα οι Γάλλοι και αυτό είναι το πιο κρίσιμο στην όλη διαδικασία επιλογής.  

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων, ο Έλληνας ΥΠΑΜ κ. Παναγιωτόπουλος υπαινίχθηκε ότι το ζήτημα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να εντάξει στην δύναμη του ένα ελικοπτεροφόρο, πολλές φρεγάτες και Κορβέτες τα επόμενα χρόνια.

Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε σε καμία περίπτωση ότι οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει τον πύραυλο επιφανείας-επιφανείας ATMACA με 180-200 χλμ εμβέλεια, στον οποίο οφείλομε να "απαντήσουμε" από  ακόμα μεγαλύτερη απόσταση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. 

Η Ελλάδα επίσης έχει αποδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα αγώνα για την μη παράδοση των γερμανικής κατασκευής υποβρυχίων Type-214 στην Τουρκία, έχοντας γνώση ότι αυτά θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Ο λόγος πιστοποιείται από το γεγονός ότι τα 6 τουρκικά υποβρύχια U-214 θα διαθέτουν ικανότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων κατά στόχων σε παράκτιο περιβάλλον, με τουρκικής τεχνολογίας πυραύλους Κρουζ Gezgin.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό οφείλει ενθυμούμενοι τα παλιά, να εντάξει στην δύναμη του πολεμικά πλοία τα οποία θα είναι αντάξια σε φήμη με το ιστορικό πολεμικό Γ.Αβέρωφ για παράδειγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φήμη και μόνο της παρουσίας ενός πλοίου με τρομερές δυνατότητες, είναι ικανή να τρέψει σε φυγή τους Τούρκους, ή τουλάχιστον να τους “απομακρύνει” από περιοχές και νησιά σαν το Καστελόριζο.     

Επίσης είναι αλήθεια ότι μόλις ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση ότι θα επενδύσει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών, πλάκωσαν όλες οι εταιρείες για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους, προκαλώντας  ένα ιδιότυπο παζάρι ειδικά σε ότι αφορά τις ελληνικές φρεγάτες.

Η ηγεσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού όμως, θα πράξει ότι είναι καλό για τον στόλο μας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, για να επιλεγεί ο καλύτερος και συμφερότερος τύπος πολεμικού πλοίου, ο οποίος θα πρέπει να ναυπηγηθεί σε  ελληνικά ναυπηγεία για εύλογους λόγους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ