Αμυντική συνεργασία, Ελλάδα, ΗΠΑ
Πολιτική

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ: Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα στην Επιτροπή της Βουλής

Η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν διαφωνίες.

Η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βαδίζει προς την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς εγκρίθηκε σήμερα το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας από την επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα ΑλλαγήςΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ κατά της Συμφωνίας τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να παγώσει η συμφωνία μέχρι οι ΗΠΑ «να δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ενώ άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταφέρθηκαν εναντίον της συμφωνίας και της σύνδεσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δένδιας: Η συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη

Τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος».

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, αναφέρθηκε στην αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι είναι κάτι «εξαιρετικά θετικό». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θυέλει α καθυστερήσει την επικύρωση αυτής της συμφωνίας.

«Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε την επικύρωση μίας συμφωνίας, η οποία αφορά, για παράδειγμα, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να το καθυστερήσει αυτό», είπε και επισήμανε ότι η συμφωνία «σε πολλά σημεία εφαρμόζεται ήδη».

Αναφερθείς στο ιστορικό της συμφωνίας, είπε:

«Η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, συμπεφωνημένο, δεν ευρέθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι διαπραγματεύσεις διεξήγοντο μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, με συμμετοχή της Α7 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Όταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις, από την δική μας πλευρά, οι αμερικανικές θέσεις ήταν Σούδα επί 4 plus. Δηλαδή, αντιγραφή του μοντέλου λειτουργίας της Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό γενικό το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ δεν στρέφεται εναντίον άλλων και ούτε κατά της Τουρκίας.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης που σήμερα κάνουμε, πρέπει να πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για τον δικό μας αμυντικό σχεδιασμό, για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω θερμά, να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που εσείς θα αντιμετωπίσετε αυτήν τη συμφωνία», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Πάγωμα της συμφωνίας μέχρι οι ΗΠΑ να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στην επιτροπή της Βουλής να παγώσει η συμφωνία μέχρι οι ΗΠΑ «ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης».

Αναφερθείς στη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Νίκος Βούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το πάγωμα της διαδικασίας, επικαλούμενος και τις εξελίξεις με την Τουρκία.

«Είναι προφανές ότι αυτή η συμφωνία έχει δρομολογηθεί και έχει συζητηθεί σε βάθος από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση του αμοιβαίου οφέλους», είπε ο κ. Βούτσης.

Έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «για πρώτη φορά, στα νοτιοανατολικά της σύνορα, η Τουρκία έβαλε έμπρακτα το ζήτημα της αναθεώρησης των συνόρων».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι κάθε μέρα υπάρχουν δηλώσεις που επαναφέρουν ζητήματα αναθεώρησης. Σε αυτά τα ζητήματα, όπως είπε, δεν υπάρχουν διαφορές στη ρητορική και τη θέση των κομμάτων.

Παρατήρησε, όμως, ότι έχει μεσολαβήσει η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, «και από την πλευρά της Αμερικής υπάρχει διπλή και τριπλή γλώσσα».

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η συμφωνία, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και τον λαό

Το ΚΚΕ ζήτησε, από την πλευρά του, την απόσυρση της συμφωνίας.

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και τον λαό και απαιτούμε να αποσυρθεί», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έκανε τη βρώμικη δουλειά, ανοίγοντας τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε τη βάση της Σούδας και παραχώρησε βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη», ενώ η ΝΔ «κάνει βήμα παραπέρα, κατοχυρώνοντας τις βάσεις με νόμο και παραχωρώντας όσες βάσεις θέλουν οι ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την ένταξη ελληνικής φρεγάτας στη δύναμη υποστήριξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» Γκωλ», για την προετοιμασία αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη και τα Στενά του Ορμούζ και την αποστολή πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία.

«Τα δίνετε όλα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς εκτελεστές», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι «έχει χρεωκοπήσει» η στρατηγική του «καλού παιδιού» σε ΗΠΑ και ΕΕ για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία ειναι ΝΑΤΟϊκή δύναμη και η αστική της τάξη σε ανταγωνισμό με την ελληνική διεκδικεί τα συμφέροντά της, προβάλλει ισχύ, κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Ως ΝΑΤΟϊκή δύναμη και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, με την οποία έχει οικονομικές-στρατιωτικές σχέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλεί στην περιοχή αξιοποιώντας και την άθλια συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό», ανέφερε.

Ελληνική Λύση: Επικίνδυνη η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Την αντίθεσή της στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ εξέφρασε και η Ελληνική Λύση, βλέποντας «ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα» οφέλη.

«Δώσαμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε. Και γη και ύδωρ. Στις βάσεις ειδικά το τερματίσαμε. Καλά κάναμε. Αλλά έπρεπε να έχουμε πάρει και κάτι. Για παράδειγμα, μια ανοιχτή τοποθέτηση στήριξης των ΗΠΑ στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντί γι' αυτό, ο κ. Τραμπ μάς τίμησε σε live μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο, λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν είναι φίλος του και μάλιστα καλός του φίλος», σημείωσε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συμφωνία επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν και να λειτουργούν στρατιωτικές και βοηθητικές λειτουργίες εντός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Κάθε στρατιωτική βάση θα μοιράζεται μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων και θα έχει διπλή διοίκηση. Θα έχουμε διπλή διοίκηση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η σημαία των ΗΠΑ δύναται να αναρτάται και να κυματίζει μαζί με την ελληνική σημαία στο ίδιο ύψος. Κοινώς κάνουμε τα στρατόπεδά μας μεγαλύτερο στόχο, απ' ό,τι είναι ήδη», επισήμανε.

ΜέΡΑ25: Η Ελλάδα να αποσυνδεθεί από τον μιλιταρισμό

Κατά της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ τάχθηκε και το ΜέΡΑ25.

Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να αποσυνδεθεί από τον μιλιταρισμό που η συμφωνία αυτή προωθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...