Τεχνολογία

2021: Η χρονιά του διαστήματος και των αντιπαλοτήτων

Την χρονιά που μας πέρασε, οι διαστημικές υπηρεσίες αρκετών χωρών προσπάθησαν να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβει το διάστημα και έτσι να ηγηθούν της διαστημικής κούρσας. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 100 διαστημικές αποστολές, τρεις από τις οποίες έφτασαν στον Άρη. Εκτός από την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τον Ήλιο και ακόμη και ο διαστημικός τουρισμός έχει γίνει πραγματικότητα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έγιναν η πρώτη αραβική χώρα και η πέμπτη στον κόσμο που έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο διευθυντής της αποστολής Fahad al Mheiri, εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να συνεργαστεί με άλλες χώρες στον τομέα αυτό. Το «Amal» θα παραμείνει στην τροχιά του Άρη για ένα Αρειανό έτος, 687 ημέρες, προκειμένου να συλλέξει επαρκή δεδομένα για τον πλανήτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσγειώνονται στον Άρη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατάφεραν να πατήσουν το πόδι τους στον Άρη για πρώτη φορά μέσω του ρόβερ Perseverance . Το ρομπότ, που εκτοξεύτηκε στις 30 Ιουλίου 2020 από τον Αεροπορικό Σταθμό του Cape Canaveral (Φλόριντα), πραγματοποίησε ένα ταξίδι 7 μηνών διανύοντας 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα προκειμένου να συλλέξει δεδομένα από τον πλανήτη.

Στον κρατήρα του Άρη Jezero, οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι υπήρχε μια λίμνη, γι' αυτό και τη θεωρούν "ένα από τα πιο ιδανικά μέρη για να βρει κανείς στοιχεία αρχαίας μικροβιακής ζωής" . 

Η NASA «αγγίζει» τον Ήλιο

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ολοκλήρωσε τη χρονιά με ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο διάστημα. Στις 18 Δεκεμβρίου, το διαστημόπλοιο Parker Solar Probe, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2018, παρέμεινε στην ατμόσφαιρα του Ήλιου για 5 ώρες, συλλέγοντας σωματίδια και δεδομένα για τις διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου του μεγάλου άστρου στο Ηλιακό Σύστημα. Αυτό το ιστορικό γεγονός θεωρήθηκε ένα «γιγάντιο άλμα» για την καλύτερη κατανόηση της ηλιακής ενέργειας.

Η NASA αποχαιρετά επίσης το 2021, με την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb και η αποστολή του είναι να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, σχετικά με την εμφάνιση του σύμπαντος μετά την  Μεγάλη Έκρηξη.

Διαστημικός τουρισμός

Στις 11 Ιουλίου, η Virgin Galactic, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που προσφέρει επανδρωμένες  υποτροχιακές διαστημικές πτήσεις για την επιστήμη, πραγματοποίησε το πρώτο μη στρατιωτικό ταξίδι στο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία SpaceX του Αμερικανού επιχειρηματία Νοτιοαφρικανικής καταγωγής, Έλον Μασκ, διοργάνωσε το τρίτο τουριστικό ταξίδι στο διάστημα με το όνομα «Inspiration 4».

Η Κίνα γίνεται η δεύτερη χώρα που πάτησε το πόδι της στον Άρη

Ο ασιατικός γίγαντας έγινε τον Μάιο του 2021 η δεύτερη χώρα που πάτησε το πόδι του στον Άρη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που το έκαναν τον Φεβρουάριο. Το ρομπότ Zhurong προσγειώθηκε με επιτυχία στην Utopia Planitia, μια μεγάλη πεδιάδα που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το Πεκίνο προσπάθησε να πατήσει το πόδι του στον Άρη, το 2011 προσπάθησε σε συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά η αποστολή απέτυχε. Ωστόσο, ο ανιχνευτής Tianwen-1 κατάφερε να στείλει εικόνες από μέρη στον πλανήτη, όπως ο κρατήρας Schiaparelli και η Valles Marineris .

Το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα, σημαίνει ότι η CNSA (Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας), αρχίζει να καταρτίζει νέα σχέδια σχετικά με τον Άρη και το σύμπαν. Μετά την επιτυχή προσγείωση του κινεζικού ρομπότ στον Κόκκινο Πλανήτη, το Πεκίνο ήδη μελετά έναν τρόπο αποστολής ανθρώπων.

 Επίσης, λόγω της απαγόρευσης των ΗΠΑ στην Κίνα να έχει πρόσβαση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η CNSA κατασκευάζει τον δικό της σταθμό . Στα τέλη Απριλίου εκτόξευσε έναν πύραυλο που μετέφερε τη βασική υποδομή για την ίδρυση του διαστημικού σταθμού. Το Πεκίνο αναμένει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το τέλος του 2022.

Αν και η αμερικανική εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX, μπορεί να προηγείται των κινεζικών σχεδίων, αφού ο επιχειρηματίας διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του το 2020 ότι η εταιρεία του θα στείλει ανθρώπους το 2026, η Κίνα έχει προγραμματίσει πέντε αποστολές στον Άρη. Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων, ξεχωρίζει μια προγραμματισμένη για το 2033.

Όλα αυτά  δείχνουν, πώς το διάστημα έχει ήδη γίνει ένα νέο στάδιο για να ανταγωνιστούν οι μεγάλες δυνάμεις της Γης.

Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αγνόησαν τις υποχρεώσεις της συνθήκης που διέπουν το διάστημα, μετά την σύγκρουση δορυφόρων που εκτοξεύτηκαν από τον Musk με τον κινεζικό διαστημικό σταθμό. 

Κάτι ανάλογο συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο, αν και αυτή τη φορά η χώρα που καταδίκασε τα γεγονότα ήταν οι ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξήγαγε μια «επικίνδυνη και ανεύθυνη» δοκιμή πυραύλων που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Νεντ Πρινς, έθεσε σε κίνδυνο το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Για αυτούς τους λόγους είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς, ότι ο διαστημικός χώρος, σε αντίθεση με το να γίνει χώρος για την ένωση, θα είναι το σκηνικό νέων διαφωνιών μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη αντιπαλότητες στη Γη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ