Περιβάλλον

Εξερράγη το ηφαίστειο Λασκάρ στη βόρεια Χιλή - Καπνοί σε ύψος 6 χιλιομέτρων

Το ηφαίστειο Λασκάρ στη βόρεια Χιλή - σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Σαντιάγο - «ξύπνησε» χθες Σάββατο με αποτέλεσμα καπνός να φθάσει σε ύψος 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και να καταγραφεί έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Εξορύξεων της Χιλής (SERNAGEOMIN) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το ηφαίστειο Λασκάρ ενεργοποιήθηκε στις 12:36 (τοπική ώρα) χθες Σάββατο. Από την έξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Λασκάρ μια στήλη καπνού έφθασε σε ύψος 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, σύμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις.
 

Οι αρχές ανέβασαν από πράσινο σε κίτρινο το επίπεδο συναγερμού στην ευρύτερη περιοχή και ανακοίνωσαν περίμετρο ασφαλείας πέντε χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο, όπου υπάρχουν βοσκοτόπια και καταυλισμοί αναρριχητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στην Ινδονησία / Φωτογραφίες: Twitter / ΑP Photo<p>Πηγή: <a target=iefimerida.gr - Η δραματική στιγμή της έκρηξης ηφαιστείου στην Ινδονησία -Εκτόξευσε λάβα και τέφρα σε ύψος 15 χιλιομέτρων - iefimerida.gr

" src="/sites/default/files/styles/default_teaser/public/2022-12/volcano-semeru-indonesia-2022-12-04.jpg.jpg?itok=necnkZRk" width="330" height="200" typeof="foaf:Image" />
Κόσμος 0

Ινδονησία: Η εντυπωσιακή έκρηξη του ηφαιστείου- Η λάβα φτάνει στο ύψος 15 χιλιομέτρων (βίντεο)


Το κίτρινο επίπεδο συναγερμού ενεργοποιείται όταν ένα ηφαίστειο παρουσιάζει ασταθή δραστηριότητα, με μικρές εκρήξεις και έκλυση νεφών από τον κρατήρα. Ενημερώθηκε επίσης η αρμόδια υπηρεσία για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές σε υποδομές. Το χωριό Ταλάμπρε, 30 χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο, έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενη εκκένωση.
 

Το ύψους 5.592 μέτρων Λασκάρ βρίσκεται στην περιφέρεια Αντοφαγάστα της βόρειας Χιλής, 70 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Λασκάρ σημειώθηκε το 1993, ενώ δραστηριότητα παρόμοια με την τωρινή είχε καταγραφεί το 2006 και το 2015.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ