Η έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στην Ινδονησία / Φωτογραφίες: Twitter / ΑP Photo<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/indonisia-ekrixi-ifaisteioy-iaba-tefra">Η δραματική στιγμή της έκρηξης ηφαιστείου στην Ινδονησία -Εκτόξευσε λάβα και τέφρα σε ύψος 15 χιλιομέτρων - iefimerida.gr</a></p>
Κόσμος

Ινδονησία: Η εντυπωσιακή έκρηξη του ηφαιστείου- Η λάβα φτάνει στο ύψος 15 χιλιομέτρων (βίντεο)

Βίντεο δείχνει μια «κατολίσθηση» τέφρας θερμοκρασίας 700 βαθμών Κελσίου να καταπίνει κοιλάδες, ενώ άλλες εικόνες δείχνουν στήλες καπνού να εκτοξεύονται στου ουρανό. Καυτά νέφη τέφρας μετακινήθηκαν κάπου 19 χλμ, από το σημείο της έκρηξης σύμφωνα με το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και πρόληψης Γεωλογικών Καταστροφών της Ινδονησίας (PVMBG).

Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από την έκρηξη του ηφαιστείου στις 02:46 τοπική ώρα της Κυριακής, αλλά οι Αρχές κάλεσαν τους περιοίκους να απομακρυνθούν εκτός μιας ζώνης τουλάχιστον οκτώ χλμ. καθώς οι Αρχές αύξησαν στο ύψιστο το επίπεδο συναγερμού. Εικόνες δείχνουν διασώστες να σπεύδουν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του πληθυσμού από την περιοχή.

Πάνω από 2.400 χωρικοί έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και βρήκαν καταφύγιο σε 11 ειδικά κέντρα μέχρι στιγμής. «Ο στρατός, η αστυνομία, ντόπιες Αρχές και αξιωματούχοι συνεχίζουν την εκκένωση. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 2.489 άνθρωποι», ανέφερε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της Ινδονησίας.

Της έκρηξης του ηφαιστείου, κάπου 640 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Τζακάρτα της Ινδονησίας, είχαν προηγηθεί σεισμοί στα δυτικά της Ιάβας, ανάμεσά τους κι ένας τον περασμένο μήνα, που προκάλεσε τον θάνατο άνω των 300 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της PVMBG, Χέντρα Γκουναγουάν, μεγάλος όγκος μάγματος πιθανώς να σωρεύτηκε σε σύγκριση με προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου πέρυσι και πρόπερσι, πράγμα που εγκυμονεί πιθανώς μεγαλύτερους κινδύνους για την περιοχή. «Τα καυτά νέφη τέφρας του Σεμερού μπορεί να φθάσουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», προειδοποίησε.

Με 142 ηφαίστεια, η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο στον κόσμο πληθυσμό που μένει σε κοντινή ακτίνα από ένα ηφαίστειο, με 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους να κατοικούν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα ηφαίστειο.

Το ηφαίστειο στο όρος Σεμερού, το πιο ψηλό βουνό στην Ιάβα, είχε εκραγεί και πέρυσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να εκτοπιστούν χιλιάδες άλλοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ