Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Ηλεκτρική διασύνδεση Σ. Αραβίας προς την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας

Την Κυριακή 20 Ιουλίου, η Σαουδική Αραβία έδωσε το εναρκτήριο σήμα για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου γεωπολιτικού, οικονομικού και ενεργειακού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα ως κρίσιμο κόμβο για την εξαγωγή πράσινης ενέργειας και υδρογόνου προς την Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ριάντ να αναδειχθεί σε ηγετικό παράγοντα στον διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC), αξιοποιώντας το δυναμικό της χώρας στην παραγωγή και εξαγωγή καθαρής ενέργειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά επιμέρους έργων και συμφωνιών, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2030.

Κατά την πρώτη φάση, υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ της κρατικής εταιρείας ΑΠΕ ACWA Power και ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, όπως η γαλλική TotalEnergies Renewables, η γερμανική EnBW, και οι ιταλικές Edison και Zhero Europe. Οι συμφωνίες αφορούν τη διερεύνηση της αγοράς και την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας για μεγάλης κλίμακας έργα ΑΠΕ στη Σαουδική Αραβία, με στόχο την εξαγωγή της παραγόμενης ενέργειας στην Ευρώπη.

Το Ριάντ επιδιώκει να καταστεί διεθνές κέντρο παραγωγής ΑΠΕ και πράσινου υδρογόνου, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια και επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, η ACWA Power υπέγραψε δεύτερο πακέτο συμφωνιών με εταιρείες όπως η ιταλική Prysmian (καλώδια HVDC), η CESI, η Siemens Energy, η GE Vernova και η Hitachi Energy. Οι συμφωνίες αυτές στοχεύουν στην ανάπτυξη προηγμένων διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, ενισχύοντας την αξιοπιστία και αποδοτικότητα των διασυνοριακών υποδομών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η διασύνδεση Saudi Greek Interconnection, μήκους άνω των 2.000 χλμ., που υλοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ και τη σαουδαραβική National Grid. Οι μελέτες σκοπιμότητας αναμένονται έως τον Αύγουστο του 2025, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την ένταξη του έργου στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της ΕΕ. Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέψει την αξιοποίηση πράσινης ενέργειας από διαφορετικές γεωγραφικές και κλιματικές ζώνες.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν παρουσία του Σαουδάραβα Υπουργού Ενέργειας, Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz, καθώς και εκπροσώπων των κυβερνήσεων Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας, και υψηλόβαθμων στελεχών ευρωπαϊκών εταιρειών.

Σε δεύτερη φάση, το Ριάντ στοχεύει στην εξαγωγή πράσινου υδρογόνου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Η ACWA Power και η EnBW υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή της πρώτης φάσης του κόμβου πράσινου υδρογόνου Yanbu, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2030. Το έργο περιλαμβάνει παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, μονάδες αφαλάτωσης, εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης και μετατροπής υδρογόνου σε αμμωνία, καθώς και τερματικό εξαγωγών.

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει την ένταξη των έργων αυτών υπό την ομπρέλα του IMEC, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει βασική εμπορική, τεχνολογική και ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Το σχέδιο, που είχε παγώσει τα προηγούμενα χρόνια, επανεκκινείται με στόχο να αποτελέσει στρατηγικό αντίβαρο στον κινεζικό διάδρομο «One Belt One Road», έχοντας την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

(Με πληροφορίες από Εκκίνηση για το mega project ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου Σ.Αραβίας - Ευρώπης μέσω Ελλάδας του Γιώργου Φιντικάκη, energypress.gr)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Συναγερμός στο Κίεβο! Ο ρωσικός στρατός προσπερνά τελείως την Κονσταντίνοβκα και κατευθύνεται με φόρα προς την κεντρική Ουκρανία -Δείτε χάρτες

Με αιφνιδιαστικές και γρήγορες κινήσεις, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται δεξιά και αριστερά της Κονσταντίνοβκα
Ελληνοτουρκικά 0

Όποιος προλάβει (Ελλάδα-Τουρκία) κερδίζει τον Χαφτάρ - Κάτι χοντρό «ψήνεται» ανάμεσα σε Αθήνα και Βεγγάζη που θα αλλάξει την Ανατολική Μεσόγειο

Μπαράζ τουρκικών επαφών με Ανατολική Λιβύη, ενώ ο υιός Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό άμυνας χωρίς όμως να...