Μάχη χαρακωμάτων κυριολεκτικά δίνεται μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς, υποσχόμενες και οι δύο λαγούς με πετραχήλια για να πεισθεί ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος προσανατολίζεται όπως όλα δείχνουν στον άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Γαλλίας-Ισραήλ.
Μάλιστα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυρίζει κάτι χοντρό το επόμενο διάστημα που θα αφορά την θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη και την Βεγγάζη, η οποία θα ταρακουνήσει πιθανόν συθέμελα την τουρκική αλαζονεία.
Οι Τούρκοι υπόσχονται ζεστό χρήμα στον Χαφτάρ μέσω Κατάρ φυσικά που είναι σε κόντρα με τα ΗΑΕ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, Αλί Αλ-Κατράνι, συναντήθηκε την Τρίτη στη Βεγγάζη με αντιπροσωπεία που εκπροσωπούσε έναν συνασπισμό κορυφαίων τουρκικών εταιρειών για να συζητήσουν την επέκταση της επενδυτικής συνεργασίας σε ζωτικούς τομείς, όπως το πετρέλαιο, οι υποδομές, οι κατασκευές και η εξόρυξη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Λίβυου Πρωθυπουργού της Ανατολικής πλευράς και παρευρέθηκε ο βουλευτής Ιντρίς Ομράν.
Η τουρκική επιχειρηματική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε περιελάμβανε εκπροσώπους της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας, της Berkshire Holding, της MEC Construction, της HBC Global Industries, της Gulak Oil Services, της Al-Mari Investment & International Trade, της NOVA Investment και της Eugene Construction.
Οι εταιρείες παρουσίασαν μια οπτική παρουσίαση που περιέγραφε λεπτομερώς τα έργα τους σε διάφορες διεθνείς αγορές, περιγράφοντας την επιχειρησιακή τους ικανότητα και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στη Λιβύη.
Η αντιπροσωπεία μοιράστηκε επίσης παρατηρήσεις από τις πρόσφατες επιτόπιες επισκέψεις της σε πόλεις της Λιβύης, σηματοδοτώντας την ετοιμότητά της να ξεκινήσει συγκεκριμένες δραστηριότητες, ιδίως στη Βεγγάζη.
Ο Αλ-Κατράνι καλωσόρισε την τουρκική αντιπροσωπεία και τόνισε τη στρατηγική σημασία των διεθνών επενδύσεων στην ανάκαμψη της Λιβύης μετά τον πόλεμο.
Τόνισε ότι η τρέχουσα ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Λιβύη, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έχοντας ανοίξει τον δρόμο για μια σοβαρή οικονομική εμπλοκή.
Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης Χαφτάρ, υπό τον πρωθυπουργό Οσάμα Χαμάντ, να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές.
Αυτό περιλαμβάνει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, την ίδρυση ενός ειδικού Υπουργείου Επενδύσεων και τον συντονισμό με το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Μπελγκάσεμ Χαφτάρ.
Ο αραβικός τύπος αναφέρει τον προσανατολισμό του Χαφτάρ που δείχνει πιο κοντά στην Ελλάδα
Ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είναι σταθερά ενσωματωμένος στο λιβυκό και περιφερειακό τοπίο.
Σύμφωνα με Άραβα πολιτικό αναλυτή ”οι ενέργειές του Χαφτάρ δεν περιορίζονται πλέον στη στρατιωτική σφαίρα, αλλά τώρα χρησιμοποιεί σημαντικά εργαλεία πίεσης για να εδραιωθεί ως απαραίτητος παράγοντας σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ρυθμίσεις διακυβέρνησης.
Η πρόσφατη απέλαση της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στις 8 Ιουλίου δεν ήταν απλώς ένα εθιμοτυπικό περιστατικό, όπως προσπάθησε να το παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίθετα, ήταν μια υπολογισμένη πολιτική κίνηση που στόχευε να στείλει ένα σαφές μήνυμα από τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ότι οι αρχές της ανατολικής Λιβύης δεν μπορούν να παρακαμφθούν ή να αντιμετωπιστούν ως περιθωριακές στην εξίσωση διακυβέρνησης της Λιβύης.
Αν και δεν απολαμβάνει επίσημης διεθνούς αναγνώρισης, ο Χαφτάρ επιδιώκει μέσω αυτής της κίνησης να καθιερωθεί ως απαραίτητο πρόσωπο σε οποιεσδήποτε περιφερειακές ή διεθνείς ρυθμίσεις που αφορούν τη Λιβύη, είτε σχετίζονται με τη μετανάστευση, την ενέργεια είτε την ασφάλεια.
Ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις τείνουν να συμμαχούν με την Τουρκία και τον άξονά της, η Βεγγάζη βρίσκεται πιο κοντά σε μια συμμαχία που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Γαλλία”, τονίζει ο ίδιος.
Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η εξίσωση διακυβέρνησης στη Λιβύη, αν και κατακερματισμένη και αμφισβητούμενη, δεν μπορεί να καθοριστεί χωρίς την παρουσία του Χαφτάρ.
“Οι ευαισθησίες γύρω από το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων και οι αντικρουόμενες θέσεις σχετικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία κατέστησαν την παρουσία ενός Έλληνα υπουργού σε μια διπλωματική αντιπροσωπεία αναπόσπαστο στοιχείο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικής έντασης.
Στην καρδιά αυτών των αντιπαραθέσεων βρίσκονται οι φυσικοί πόροι της Λιβύης, ιδίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η σημασία των οποίων έχει αυξηθεί με την εντατικοποίηση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης μετά τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.
Αυτή η πραγματικότητα ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναπροσανατολίσει την πυξίδα της προς τη Βόρεια Αφρική, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις στην ρωσική ενέργεια.
Λόγω της αυξανόμενης έντασης της κατάστασης στη Λιβύη και των αντιφατικών επιθυμιών των διαφόρων αρχών της, η κρίση των θαλάσσιων συνόρων βαθαίνει, ενώνοντας τα χερσαία σύνορά της, τα οποία παραβιάζονται εδώ και χρόνια, με την απουσία αποτελεσματικού ελέγχου που να διασφαλίζει την κυριαρχία της χώρας”, αναφέρει ο Φατί Αλ-Τζαμάλ, πρώην διπλωμάτης που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις Λιβύης-Ελλάδας.
Στη συνέντευξή του στο Al-Araby Al-Jadeed, ο Αλ-Τζαμάλ επεσήμανε μια θεμελιώδη επιπλοκή που εμποδίζει την επίλυση της διαφοράς: την αδυναμία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας να επιλύσει ζητήματα θαλάσσιων συνόρων που σχετίζονται με τα νησιά:
"Ενώ ο νόμος ορίζει ότι η «μέση γραμμή» θα πρέπει να υπολογίζεται ξεκινώντας από το άκρο της ξηράς των αντίθετων ή γειτονικών κρατών, η Λιβύη αρνείται κατηγορηματικά να θεωρήσει τα ελληνικά νησιά, και συγκεκριμένα την Κρήτη, ως το άκρο της ξηράς της ελληνικής γης.
Η Ελλάδα επιμένει σε αυτό. Επιπλέον, η Λιβύη ισχυρίζεται ότι η Κρήτη δεν έχει το γεωγραφικό βάρος που αντιστοιχεί στο μήκος της ακτογραμμής της, γεγονός που διαταράσσει την εξίσωση χάραξης συνόρων”.
Ο Αλ-Τζαμάλ ισχυρίζεται ότι "αυτό το νομικό πρόβλημα ήταν ο λόγος για την αναστολή των διμερών διαπραγματεύσεων το 2006. Επεσήμανε ότι μια άλλη επιπλοκή είναι η εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της υπογραφής του Ναυτιλιακού Μνημονίου Συνεργασίας με την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης το 2019 και της επακόλουθης ενίσχυσης της με την τρέχουσα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας το 2022.
Αυτή η συμφωνία οριοθέτησε ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών που αγγίζει άμεσα τη ζώνη διαμάχης Λιβύης-Ελλάδας νότια της Κρήτης".
Σύμφωνα με τον πρώην Λίβυο διπλωμάτη, η τουρκική εμπλοκή έχει μετατρέψει τη σύγκρουση από το νομικό της πλαίσιο σε μια ευρύτερη γεωπολιτική σύγκρουση.
Η Τουρκία, η οποία έχει ιστορικές διαφορές με την Ελλάδα, εκμεταλλεύτηκε το χάσμα στη Λιβύη για να επιβάλει μια νέα εξίσωση που επεκτείνει την επιρροή της στη Μεσόγειο.
Ο Αλ-Τζαμάλ προσθέτει ότι αυτή η κλιμάκωση έχει ωθήσει περιφερειακά και διεθνή μέρη, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος, να εμπλακούν στην κρίση, ειδικά με την επιδείνωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης μετά τον ουκρανικό πόλεμο.
Οι αναφορές δείχνουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου (που υπερβαίνουν τα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) στην αμφισβητούμενη περιοχή, καθιστώντας την οριοθέτηση των συνόρων ζωτικό ζήτημα για όλους.