Επιστήμη

Επιστήμονες ανέπτυξαν φορετό αισθητήρα για την υγεία των οργάνων

Η συσκευή αυτή, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ένα «γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός», έχει περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου τσιρότου και τοποθετείται στο στήθος του χρήστη, σύμφωνα με την ερτ

«Αυτή η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες να σώσει και να βελτιώσει ζωές», δήλωσε ο Muyang Lin, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Ο αισθητήρας μπορεί να αξιολογήσει την καρδιαγγειακή λειτουργία εν κινήσει. Οι μη φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής παροχής, σε ηρεμία ή κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, είναι χαρακτηριστικά της καρδιακής ανεπάρκειας», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συσκευή USoP (ultrasonic system-on-patch), όπως ονομάζεται, χρησιμοποιεί ένα εργαλείο μηχανικής μάθησης για να ερμηνεύσει τα δεδομένα που συλλέγει ένα μικρό, εύκαμπτο κύκλωμα ελέγχου και ένας αισθητήρας υπερήχων. Σε αντίθεση με άλλα ηλεκτρονικά επιθέματα που απαιτούν καλώδια και περιορίζουν την κινητικότητα του χρήστη, αυτή η συσκευή ανήκει στο Διαδίκτυο των Ιατρικών Πραγμάτων (IoMT).

Απροσδόκητα, η ομάδα ανακάλυψε ότι η συσκευή είχε και άλλες δυνατότητες.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο, ο στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε έναν ασύρματο αισθητήρα αρτηριακής πίεσης. Καθώς προχωρούσαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να μετρήσει πολλές πιο κρίσιμες φυσιολογικές παραμέτρους από την αρτηριακή πίεση, όπως η καρδιακή παροχή, η αρτηριακή ακαμψία και ο εκπνεόμενος όγκος. Όλες αυτές οι παράμετροι είναι απαραίτητες για την καθημερινή υγειονομική περίθαλψη ή την παρακολούθηση εντός του νοσοκομείου», σημείωσε ο Lin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εφαρμόζοντας έναν προηγμένο αλγόριθμο προσαρμογής, κάναμε αυτό το μοντέλο να λειτουργεί σε διαφορετικά άτομα, ελαχιστοποιώντας τις αποκλίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Ουσιαστικά, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον αλγόριθμο σε ένα άτομο και να τον εφαρμόσουμε σε πολλά άλλα με ελάχιστη επανεκπαίδευση», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Ziyang Zhang, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές με περισσότερους συμμετέχοντες. Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να εμπορευματοποιήσει το προϊόν μέσω της πανεπιστημιακής spin-off εταιρείας, Softsonics.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...