Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Σύναξη Αμμάν-Πατριάρχης Μόσχας: Πρόκλησή μας να δημιουργήσουμε κανονική ενότητα

Μετά το πέρας της συνάντησης των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν είχαμε αρκετές δηλώσεις.

Σημαντική ήταν η ομιλία στην συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών μιας και η ρωσική εκκλησία ήταν αυτή που επεδίωξε μια τέτοια σύναξη. Ο Ρώσος προκαθήμενος λοιπόν πιστεύει ότι η συνάντηση στο Αμμάν πρέπει να θέσει τα θεμέλια για μια ανοιχτή, αντικειμενική και αμερόληπτη συζήτηση των προβλημάτων της Εκκλησίας.Στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες , δήλωσε ότι “οι προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών αντιμετωπίζουν την πρόκληση της δημιουργίας κανονικής τάξης και ενότητα της Εκκλησίας, για την οποία θα είμαστε υπόλογοι στον Θεό και στο ποίμνιό μας ". Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, «τώρα η ενότητα και η νομιμότητα στην Εκκλησία μας αμφισβητείται».

Δήλωσε πεπεισμένος ότι «το αποτελεσματικό όπλο της Εκκλησίας εναντίον της υποδούλωσής της στον κόσμο και της κοσμικής διάλυσης είναι η αδελφική μας αγάπη και ενότητα, η κοινή μας προσευχή και η κοινή ελεύθερη λήψη αποφάσεων υπό το συμβιβαστικό πνεύμα της Εκκλησίας».

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι "εδώ και τώρα (στο Αμμάν) δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματά μας, αλλά τουλάχιστον πρέπει να ξεκινήσουμε μια ανοικτή, αντικειμενική και αμερόληπτη συζήτηση των θεμάτων". Κατά τη γνώμη του, "είναι πολύ σημαντικό αυτή η συζήτηση να αρχίσει ακριβώς εδώ στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, σε μια ανεξάρτητη και ουδέτερη πλατφόρμα". «Ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, και θα ήθελα να ελπίζω για πολλές τέτοιες συναντήσεις, ο Κύριος θα μας δείξει τι είναι χρήσιμο και αναγκαίο για την πληρότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας ", κατέληξε.

Βούλγαροι και Σέρβοι 

Αντίδραση είχαμε από την Βουλγαρική Εκκλησία, η οποία απείχε. Καταρχάς σύμφωνα με πληροφορίες η άρνηση των Βουλγάρων ήρθε χωρίς το θέμα να περάσει από την Σύνοδο. Παρόλα αυτά "ο Θεός επιδοκιμάζει ότι θα επιτευχθεί ένα χρήσιμο αποτέλεσμα", δήλωσε στο Ria Novosti ο Μητροπολίτης Daniil (Nikolov), μέλος της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (BOC) .

Aπό την πλευρά του ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μπάτσκας Ειρηναίος που βρέθηκε στο Αμμάν δήλωσε σε συνέντευξή του στην έκδοση "Ρωσική Ορθοδοξία στη Μεγάλη Βρετανία και τη Δυτική Ευρώπη" ότι παρά την απροθυμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να συγκαλέσει πανορθόδοξη Σύνοδο, ιεράρχες οι οποίοι είναι έτοιμοι να διατηρήσουν ατρόμητα την αλήθεια συγκεντρώθηκαν κατά τη συνάντηση των προκαθημένων στο Αμμάν."Στο Αμμάν, λοιπόν, βλέπουμε τη σύγκληση αυτών των προκαθημένων και των εκπροσώπων των τοπικών εκκλησιών που επιθυμούν δίκαια και ατρόμητα να υποστηρίξουν την αλήθεια και να ακολουθήσουν την Ορθόδοξη πορεία αντιμετώπισης των προκλήσεων με συμβιβασμό όταν προκύψουν", δήλωσε ο Σέρβος Ιεράρχης.

Τόνισε ότι στην παρούσα κατάσταση γύρω από την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών, τα Μυστήρια και η ίδια η φύση της Εκκλησίας βρίσκονται σε άρνηση. “Όταν τα άτομα που δεν έχουν εκκλησιαστική χειροτονία στην Εκκλησία ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι ιερείς και ιεράρχες και τελούν τα ιερά Μυστήρια, αυτή είναι μια θεμελιώδης άρνηση της φύσης αυτών των μυστηρίων, ιδιαίτερα εκείνου της χειροτονίας. Έτσι, αυτά είναι τα πιο σοβαρά πράγματα. (...)ι το ψεύδος εκδίδεται με το πρόσχημα της αλήθειας ", τόνισε ο επίσκοπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κάποιος συμβολισμός στο γεγονός ότι η Συνάντηση συνέπεσε λίγο πριν την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. "Εμείς όλοι αμαρτάνουμε, , ηθελημένα ή άθελα, σε λάθος και πρέπει να μετανοούμε σε ό, τι είναι σωστό και αληθινό. Αυτό ισχύει και για τους κληρικούς ή τους Ιεράρχες ή για τους επικεφαλής των Πατριαρχείων", επανέλαβε ο επίσκοπος Irinej (Bulovic) της Bačka

Ουκρανοί 

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος διατήρησε ήπιους τόνους και σχολίασε πως η Σύναξη των Τοπικών Εκκλησιών στο Αμμάν είναι ένα σοβαρό βήμα προς ένα θετικό αποτέλεσμα.

Πιο καυστικός ήταν ένας άλλος κληρικός του UOC, ο π.Αλέξανδρος Οβχαιρένκο ο οποίος δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στο Αμμάν αντιπροσωπεύουν το 80% όλων των Ορθοδόξων."Δεν πρόκειται μόνο για μια συνάντηση εκπροσώπων 6 Εκκλησιών. Αυτή είναι μια συνάντηση εκείνων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ", δήλωσε ο κληρικός. "Υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια Ορθοδόξων Χριστιανών στον κόσμο. Εκείνες οι Εκκλησίες που συμμετέχουν στο Αμμάν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα 160 εκατομμυρίων ανθρώπων - είναι σχεδόν το 80% όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών ».

Επίσης ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Ιορδανία Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος δήλωσε πως “προσευχόμαστε ότι ο Θεός θα διατηρήσει ζωνταντή την Ορθοδοξία”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ