Πατριαρχεία

Σύναξη Αμμάν: Επίθεση Ιλαρίωνα σε Βαρθολομαίο και προοπτική νέας συνάντησης

Χωρίς προφανές αποτέλεσμα, αλλά με διαβεβαιώσεις πως ανοίχτηκαν δίαυλοι συνεννόησης, και πως θα επακολουθήσουν νέες συναντήσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των εκπροσώπων των 6 Ορθοδόξων Εκκλησιών που συγκεντρώθηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας, ο Μητροπολίτης Rostislav, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστούν συναντήσεις παρόμοιες με το Αμμάν. «Αισθάνομαι λήπη για το γεγονός ότι δεν δέχτηκαν όλες οι Τοπικές Εκκλησίες την πρόσκληση του Πατριάρχη Θεόφιλου για να συναντηθούν και να συζητήσουν πιεστικά ζητήματα και προβλήματα της σύγχρονης εκκλησιαστικής ζωής, της εσωτερικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι μόνο η πρώτη σύνοδος - θα δούμε τι θα φέρει η επόμενη "ανέφερε ο Μητροπολίτης, ο οποίος και ο ίδιος παλιότερα είχε αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας.

Στο ίδιο μήκος κύματος μιλώντας στο RIA Novosti εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Αμμάν δήλωσε: "Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν στα πρόθυρα μιας διχοτόμησης. Δεν θα είναι δυνατή η άμεση επίλυση των προβλημάτων, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τα διορθώσουμε. Αλλά το βασικό σημείο είναι ότι καταφέραμε να συγκεντρωθούμε σε ένα τραπέζι και να αρχίσουμε μια συζήτηση. Έχουμε αρχίσει το διάλογο. "

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιορδανία ο επικεφαλής της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Ονούφριος έθεσε το πρόβλημα της αναγνώρισης της PCU.

Η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» μόνο εμβάθυνε τις διαιρέσεις στη χώρα”, δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων(ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα , σχολιάζοντας την ομιλία του Μητροπολιτού Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου.

"Ο Μητροπολίτης Ονούφριος μίλησε και είπε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ως μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας, έχει αυτοδιοικούμενο καθεστώς, το οποίο στην πραγματικότητα δεν διαφέρει από το καθεστώς της αυτοκεφαλίας και η αποκαλούμενη αυτοκεφαλία που έλαβαν οι Ουκρανοί σχισματικοί όχι μόνο δεν βοήθησε στην επίλυση των υφιστάμενων προβλήματα, αλλά αντίθετα εμβάθυνε την υπάρχουσα διάσπαση ", δήλωσε.

Με τη σειρά του, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ονούφριος εξερχόμενος από την αίθουσα συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν αισιόδοξος. "Ελπίζουμε ότι όλα θα είναι καλά", είπε.

Ιλαρίων: Πλατφόρμα για την επίλυση των προβλημάτων της Ορθοδοξίας η πρόταση Θεόφιλου

“Η μορφή των ενδοχριστιανικών συναντήσεων που προτείνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος , μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα για την επίλυση των προβλημάτων της Ορθοδοξίας , άλλοι χώροι έχουν χάσει το νόημά τους”, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας .

"Όλοι μιλάνε για το δικό τους, αλλά πολλοί μιλούν για το ίδιο πράγμα και υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι οι εκκλησίες θέλουν να έχουν κάποια πλατφόρμα για να συζητήσουν συσσωρευμένα ζητήματα που δεν συρρικώνονται, αλλά γίνονται όλο και μεγαλύτερα", δήλωσε ο Ιλαρίωνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άλλη κοινή ορθόδοξη πλατφόρμα τώρα. "Η πανορθόδοξη πλατφόρμα που υπήρχε, έχασε το νόημά της, αφού ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης τώρα δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης που δημιούργησε ο ίδιος. Τα προβλήματα που δημιούργησε θα τα μοιραστούμε όλοι μας”, δήλωσε ο Ιλαρίωνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά πολύπλοκα ζητήματα της Ορθοδοξίας που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη δεν επιλύονται εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης οδηγήθηκε σε αυτο-απομόνωση.

Βέβαια ο κ. Βαρθολομαίος είχε σπεύσει να απαντήσει πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίαση μέσω επιστολής στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων επιτιθέμενος από την πλευρά του στην Ρωσική Εκκλησία και στο Κρεμλίνο!

Για την απουσία της Αντιόχειας 

Ο Ιλαρίων σαν εκπρόσωπος τύπου στην Σύναξης-άραγε ποιός τον διόρισε;- σχολίασε και την μη συμμετοχή του  Πατριαρχείου Αντιοχείας υποστηρίζοντας πως η απουσία του Πατριάρχη Ιωάννης συνδέεται αποκλειστικά με το ανεπίλυτο ζήτημα του Κατάρ και πως ο Πατριάρχης Ιωάννης δεν άλλαξε τη θέση του υπέρ της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας. "Μεταξύ αυτών των Εκκλησιών που δεν ήρθαν, πολλοί υποστηρίζουν τη θέση μας, αλλά δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να έρθουν για διάφορους λόγους. Ο Πατριάρχης της Αντιόχειας, για παράδειγμα, υποστηρίζει πλήρως τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορούσε να έρθει εδώ επειδήυπάρχει μια μακρόχρονη σύγκρουση με την Ιερουσαλήμ. Τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες, προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε κάτι, αλλά προφανώς αυτό δεν κατορθώθηκε" είπε.

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ