Πατριαρχεία

"Στο κόκκινο" η εκκλησιαστική διπλωματία ενόψει Αμμάν-Ο "Δούρειος ίππος" των ΗΠΑ

Μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος για την Σύναξη στο Αμμάν, αλλά η εικόνα για το πόσοι και ποιοι εκ των προκαθημένων θα παραστούν είναι ακόμη ασαφής.

Ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων, Έξαρχος του Πατριάρχη Αντιοχείας παρά τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών δήλωσε στο RIA Novosti την Τετάρτη ότι δεν είχε ακριβή στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή του Πατριάρχη Ιωάννη στη συνάντηση στην Ιορδανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

"Δεν υπάρχει ακριβής πληροφορία, νομίζω ότι είναι σε περισυλλογή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του πατριάρχη της Αντιοχείας απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Πατριάρχης Ιωάννης θα βρεθεί στο Αμμάν στις 26 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Αντιόχεις και Ιεροσολύμων τα τελευταία χρόνια ήταν στην...κατάψυξη με αφορμή την αντιπαράθεση για το ζήτημα του Κατάρ, αλλά πρόσφατα έγιναν κάποιες προσπάθειες επανασύνδεσης. Μια ενδεχόμενη θετική ανταπόκριση του Πατριάρχη Αντιοχείας σε πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων θα έχει προφανέστατα και άλλες διάστάσεις.

Οι διαβουλεύσεις πάντως σε ευρύτερο επίπεδο συνεχίζονται. Στις 18 Φεβρουαρίου στο χώρο του Πατριαρχείου Σερβίας στο Βελιγράδι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο στην οποία συμμετείχαν Ιεράρχες της Εκκλησίας αυτής: ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα Πορφύριος, οι Επίσκοποι Μπάτσκας Ειρηναίος, Σουμαδίας Ιωάννης και Κρουσεβίτς Δαβίδ.

Ο Ρώσος Ιεράρχης μετέφερε στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας θερμούς χαιρετισμούς και ευχές του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκαν λεπτομερώς η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο, η κρίση στις διορθόδοξες σχέσεις, τονίσθηκε ιδιαίτερη σημασία της συνοδικότητας για την αντιμετώπιση των σχισμάτων και την επίλυση των επίκαιρων προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και λοιπά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ο ρόλος του Αμερικανού πρέσβη 

Με αυτά τα δεδομένα η σύνθεση της συνάντησης του Αμμάν που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου είναι απροσδιόριστη ακόμη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις "μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία".

Προφανώς, τις επόμενες μέρες θα κορυφωθεί η εκκλησιαστική-διπλωματική δραστηριότητα.

Η μία πλευρά θα προσπαθήσει να προσελκύσει τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στο Αμμάν, η άλλη να τις αποτρέψει με κάθε τρόπο.

Ρώσοι αναλυτές μάλιστα κατηγορούν τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τώρα ο πρεσβή στην Ελλάδα, Jeffrey Payette ότι έπεισε ενεργά τους Έλληνες ιεράρχες να αναγνωρίσουν την ουκρανική αυτοκεφαλία, οπότε θα ήταν περίεργο να παραμείνει μακριά από το θέμα με την συνάντηση στο Αμμάν.

Υπό αυτή την έννοια, ισχυρίζονται οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες, για παράδειγμα στη Βουλγαρία ενδέχεται να υπάρξει εμπλοκή και “μιας καθαρώς κοσμικής υπόθεσης ενός αγωγού φυσικού αερίου”...

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ