Πατριαρχεία

Παιχνίδι εντυπώσεων με την Σύναξη στο Αμμάν - Εκτός και η Γεωργία

Ένα αλλοπρόσαλλο παιχνίδι εντυπώσεων που δεν τιμά κανέναν από τους διοικούντες την Παγκόσμια Ορθδοξία παίζεται τις τελευταίες ημέρες όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία της Σύναξης του Αμμάν στην οποία κάλεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.


Το Σάββατο αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να τον ξαναπροσκαλέσει στο Αμμάν. Λες και υπήρχε περίπτωση να μεταπειστεί!!

Η συνάντηση που έγινε καθαρά για λόγους εντυπώσεων ολοκληρώθηκε με αυστηρές συστάσεις από τον Βαρθολομαίο προς τους Ιεροσολυμίτες για ακαταλληλότητά τους όσον αφορά την πρόσκληση για διεξαγωγή τέτοιων συνεδριάσεων. Από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όμως έχουν να λένε πως μέχρι τελευταία ώρα επιχείρησαν την ενότητα...

Κι έρχεται η ρελάνς του Φαναρίου μέσω Τιφλίδας... Με μια ανακοίνωση πανομοιότυπη με του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, ο Πατριάρχης Γεωργίας απάντησε ουσιαστικά στην πρόσκληση Θεόφιλου: “ευχαρίστως ναι, αλλά όχι”!!

Η Γεωργιανή Εκκλησία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη συνάντηση στην Ιορδανία στις 26 Φεβρουαρίου, που προτάθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ορθόδοξος κόσμος, αλλά θέλησε να χρυσώσει το χάπι του κ. Θεόφιλου λέγοντας πως αντιλαμβάνεται τις αγωνίες του.

Ο λόγος για τον οποίο η Γεωργιανή Εκκλησία αποφάσισε να μην παρευρεθεί στη συνάντηση είναι ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και εκπρόσωποι κάποιων άλλων Εκκλησιών δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό, ανέφερε το Πατριαρχείο Γεωργίας.

Ο π.Άντρια Τζάγκμαϊτζε, επικεφαλής της υπηρεσίας δημοσίων σχέσεων του Γεωργιανού Πατριαρχείου, δημοσίευσε την επιστολή του Πατριάρχου Ηλία προς τον Θεόφιλο , εξηγώντας τους λόγους πίσω από την απόφασή του να μην παρευρεθεί στη συνάντηση στο Αμμάν.

Το Πατριαρχείο Γεωργίας δήλωσε ότι, ενώ συμφωνούσε πλήρως με τους στόχους που ο Θεόφιλος έθεσε για τη διοργάνωση της συνάντησης, ιδιαίτερα για τη διατήρηση της ενότητας και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον Ορθόδοξο κόσμο, πίστευε ότι σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να παρευρεθούν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Όσο δεν επιτυγχάνεται μια τέτοια ενότητα, το Γεωργιανό Πατριαρχείο προτιμά να μην ταξιδέψει στην Ιορδανία, λέει η επιστολή.

"Η συνάντηση και η συζήτηση θα πρέπει να διεξάγονται με τη συμμετοχή όλων των Εκκλησιών και εάν δεν επιτευχθεί ενότητα, σε αυτό το στάδιο θα αποφύγουμε να ταξιδέψουμε (στην Ιορδανία)", λέει η επιστολή.

O Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στο Βελιγράδι

 

Στο μεταξύ στη Σερβία με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και την πρόσκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου αφίχθη χθες 17 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Στο αεροδρόμιο τον Ιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος και ο Επίσκοπος Κρουσεβάτς Δαβίδ

Το πρόγραμμα της παραμονής στο Βελιγράδι περιλαμβάνει την επίσκεψη στο Ναό Αγίου Σάββα Βελιγραδίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της Σερβικής μεταφράσεως του πονήματος «Σε τί πιστεύουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί» του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα καθώς και την ομιλία στη Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Βελιγραδίου με θέμα «Η Ορθόδοξη θεία λατρεία ως σχολείο θεολογίας και του σκέπτεσθαι για τον Θεό».

Προφανές είναι πως στις επαφές θα τεθεί επί τάπητος και η προετοιμασία της Συνόδου του Αμμάν. 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ