Πατριαρχεία

Πιο κοντά Μόσχα-Βατικανό - Επαφές Ιλαρίωνα στην καρδιά του Ρ/καθολικισμού

Του Μανώλη Κείου

Κι ενώ η κόντρα στην Παγκόσμια Ορθοδοξία μαίνεται με αφορμή το ουκρανικό, οι δύο βασικές πλευρές κάνουν ό,τι μπορούν για να προσεγγίσουν το Βατικανό. Χθες ήταν η επέτειος της συνάντησης Κύριλλου-Φραγκίσκου στην Αβάνα της Κούβας το 2016 και για το λόγο αυτό το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας βρέθηκε στο Βατικανό.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας μάλιστα δεν απέκλεισε μια νέα συνάντηση μεταξύ του Ρώσου πατριάρχη και του Πάπα

"Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω τέτοια σχέδια, αλλά από τη στιγμή που έγινε μια συνάντηση, είναι φυσικό ότι αργά ή γρήγορα μια άλλη συνάντηση μπορεί να λάβει χώρα", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, σε μια συνομιλία με Ρώσους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις μεταξύ της ρωσικής και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «αναπτύσσονται δυναμικά».

«Μια συνάντηση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Κυρίλλου, η οποία διεξήχθη ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, έδωσε νέα ώθηση και σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας εργασίας για την πολιτιστική συνεργασία και την κοινωνική συνεργασία μεταξύ των πλευρών. Αυτο που συζητήσαμε ήταν ένα έργο που υλοποιείται ήδη με την ευλογία από δύο πατριάρχες – τον Αντιόχειας Ιωάννη και τον Μόσχας Κύριλλο. Το έργο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά της Συρίας που υπέφεραν από εχθροπραξίες ", δήλωσε ο μητροπολίτης.

Ο κ. Ιλαρίωνας σήμερα θα γίνει δεκτός στο Βατικανό από τον Πάπα Φραγκίσκο. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, αυτή η συνάντηση θα αφιερωθεί στη συζήτηση της σχέσης μεταξύ των δύο εκκλησιών.

Χθες, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων συναντήθηκε στο Βατικανό με τον πρόεδρο του παπικού συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας, Καρδινάλο Kurt Koch. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ανάπτυξη του Ορθοδόξου-Καθολικού διαλόγου στο πλαίσιο της μικτής διεθνούς επιτροπής θεολογικού διαλόγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ