Εκκλησία

Φοβούνται τον κοροναϊο οι Καθολικοί και αλλάζουν την Θεία Κοινωνία

Του Μανώλη Κείου

Ενώ οι Ορθόδοξοι ιερείς διαμηνύουν πως “δεν θα μολυνθείτε από τον κοροναϊό στην εκκλησία μέσω της μετάληψης”, οι Ρ/Καθολικοί έχουν άλλη άποψη!

Μετά από την έκρηξη του 2019-nCoV, η Καθολική Εκκλησία στη Νοτιοανατολική Ασία κάνει αρκετά βήματα για να αποφύγει τη μετάδοση μεταξύ των πιστών, συμπεριλαμβανομένων των προφυλακτικών μέτρων που αγγίζουν τις προσευχές αλλά και την αγία κοινωνία.

Στις Φιλιππίνες, δεν έχει αναφερθεί ακόμη καμία περίπτωση πνευμονίας σχετιζόμενης με το κοροναϊό. Ωστόσο, η Καθολική Επισκοπική Διάσκεψη των Φιλιππίνων (CBCP) εξέδωσε ορισμένες οδηγίες.

Η κοινωνία πρέπει να διανέμεται με τα χέρια "για να αποτρέψει τον περαιτέρω φόβο από τους ανθρώπους", διαβάζει κανείς σε μια ειδοποίηση που αποστέλλεται σε όλες τις επισκοπές της χώρας από τον γενικό γραμματέα της CBCP, κ. Marvin Mejia.

Όλες οι άλλες μορφές επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων στην λειτουργία αποθαρρύνονται επίσης. Αυτό περιλαμβάνει την κράτηση των χεριών κατά την απαγγελία του «Πάτερ ημών».

Η CBCP προτρέπει τις ενορίες να αλλάζουν τακτικά το ιερό νερό στην είσοδο των ρωμαιοκαθολικών ναών και να εγκαθιστούν "προστατευτικό πανί" στις σχάρες που διαχωρίζουν τα δωμάτια εξομολόγησης.

Οι Φιλιππινέζοι Επισκοποι εξέδωσαν επίσης ένα Oratio Imperata για άτομα που έχουν πληγεί από τον ιό και την πρόληψη μιας παγκόσμιας επιδημίας.

Στη Σιγκαπούρη, οι αρχές υγείας έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής δέκα περιπτώσεις μόλυνσης από κοροναϊό.

Η τοπική Αρχιεπισκοπή παροτρύνει τους πιστούς να είναι «κοινωνικά υπεύθυνοι» και «να συμμορφώνονται με τις συμβουλές υγείας και τα μέτρα ελέγχου που εκδίδουν οι αρχές».

«Η Θεία Κοινωνία πρέπει να παραληφθεί με το χέρι» και «η αγία κοινωνία από τα Δισκοπότηρα πρέπει να ανασταλεί μέχρι την επόμενη ειδοποίηση.

"Δεν θα υπάρχει ιερό νερό στην είσοδο των εκκλησιών, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι αιτία για μόλυνση."

Επίσης σε κατηχητές και μαθητές πρέπει να μπαίνει θερμόμετρο πριν από τις συνεδρίες.

Στη Μαλαισία, επτά άτομα έχουν αναφερθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη. Εκεί οι τρεις επίσκοποι της εκκλησιαστικής επαρχίας της χερσονήσου της Μαλαισίας - Αρχιεπίσκοπος Julian Leow της Κουάλα Λουμπούρ, Επίσκοπος Σεμπάστιαν Φράνσις του Πενάνγκ και ο επίσκοπος Μπερνάρντ Παύλος από τη Μέλακα-Γιοχόρ - εξέδωσαν ορισμένες ποιμαντικές συστάσεις.

"Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, π.χ. πυρετός, ρινική καταρροή, πονόλαιμος, βήχας, κρύο κλπ. συνιστάται να μένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών. Για όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την λειτουργία για αυτούς τους λόγους, ενθαρρύνονται να κάνουν μια πράξη πνευματικής κοινωνίας (να προσφέρουν μια προσευχή στο σπίτι)".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ