Εκκλησία

Ιερείς: Δεν θα μολυνθείτε από τον κοροναϊό στην εκκλησία μέσω της μετάληψης

“Η πιθανότητα μόλυνσης από κοροναϊό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μέσω του μυστηρίου της μετάληψης από ένα κοινό κύπελλο δεν υπάρχει”, δήλωσε την Πέμπτη στο RIA Novosti ο πρωτοπερβύτερος στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Golutvin, Igor Zuev.

Όπως δήλωσε ο κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

"Δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το να μεταλάβετε από το ίδιο κύπελλο, επειδή στο κύπελλο δεν είναι μόνο ψωμί και κρασί αλλά ο ίδιος ο Χριστός",

Σημείωσε επίσης ότι στη Ρωσία δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα κοροναϊού, επομένως οι ενορίτες και οι κληρικοί της ένωσης δεν θα πρέπει να αισθάνονται απειλή «αν και δεν φοβίζει, αλλά φυσικά προκαλεί ανησυχίες». Οι προσευχές για την υγεία αυτών που υπέφεραν από αυτή την επικίνδυνη ασθένεια θα τελούνται τώρα εβδομαδιαίως στον ναό.

Με τη σειρά του, ο γνωστός στον ρωσικό εκκλησιαστικό χώρο Ιερομόναχος Μακάριος (Markish) απάντησε αρνητικά στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν περιορισμοί στο μυστήριο κατά τη διάρκεια της επιδημίας και αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τα ευχαριστιακά αγγεία με τα οποία έρχεται σε επαφή ένα κομμάτι των πιστών.

"Η απάντηση είναι απλή: όχι και η απόδειξη είναι επίσης πολύ απλή: οι φοβερές επιδημίες - σε σύγκριση με τις οποίες η σημερινή είναι μικρή - ήταν η μάστιγα των χριστιανικών χωρών από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα". .

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ πριν από την ανάπτυξη της σύγχρονης υγιεινής και επιδημιολογίας, οι άνθρωποι μπορούσαν να βρουν τρόπους για να διαδώσουν τη λοίμωξη και «η Αγία Κοινωνία δεν ήταν ποτέ σε αυτούς του τρόπους», αλλά «αν υπήρχε τέτοια περίπτωση, οι εχθροί του Χριστού θα την έστηναν συνεχώς από όλες τις γωνίες».

 

Την ίδια στιγμή, ο Ιερομόναχος Μακάριος σημείωσε ότι δεν ήταν καθόλου αντίθετος με διάφορα μέτρα υγιεινής, "εντελώς φυσικά για λογικούς ανθρώπους", τα οποία «δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με το ιερό μυστήριο της Ευχαριστίας». Για παράδειγμα, προκειμένου ένα άρρωστο άτομο ή που φοβάται να μολυνθεί να έρθει στο ναό με μια ιατρική μάσκα. "Φυσικά, όλοι παίρνουν αυτές και άλλες προφυλάξεις κατά την κρίση τους, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και άλλους σημαντικούς παράγοντες", ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ