Αφρική

Τούρκοι μισθοφόροι μεταφέρθηκαν στη Μισράτα - Η Άγκυρα προσπαθεί να ελέγξει τη Λιβύη - Ανοίγει μέτωπο νότια της Ελλάδας ο Ερντογάν

Πλήρης επιβεβαίωση προηγούμενου άρθρου μας έχουμε για την παρουσία εκατοντάδων Τούρκων μισθοφόρων στην Λιβύη, στην οποία εκτελείται εδώ και μεγάλο διάστημα σαφέστατα ύποπτο τουρκικό σχέδιο, με στόχους τον έλεγχο της χώρας και την δημιουργία τουρκικής αεροναυτικής βάσης στα νότια της Ελλάδος με απώτερο στόχο την ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ με την Λιβύη.

Το «μακρύ χέρι» για όλα αυτά αποτελεί η γνωστή τουρκική μισθοφορική οργάνωση SADAT, η οποία αποστέλλει εκατοντάδες μέλη της στην περιοχή για να πολεμήσουν κατά των μελών του LNA και του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία με πολεμικό υλικό και μισθοφόρους.          

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) δήλωσε ότι «πολλοί ξένοι τρομοκράτες και μισθοφόροι» έφθασαν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Misrata από την Τουρκία".

«Οι τρομοκράτες έφθασαν μέσω της αεροπορικής εταιρείας Libyan airlines, η οποία ανήκε στον Ισλαμιστή πολέμαρχο Abdelhakim Belhaj, για να πολεμήσουν από κοινού με τις πολιτοφυλακές του προέδρου Fayez al-Sarraj στις μάχες τους εναντίον του LNA», δήλωσε ο Khalid Al-Mahjoub, εκπρόσωπος του Χαφτάρ.

Ο ισχυρισμός έρχεται μετά από σειρά κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας για την υπόγεια χρηματοδότηση και εξοπλισμό ισλαμιστικών φατριών στη Λιβύη που αγωνίζονται από την πλευρά της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη.

Σύμφωνα με προ μηνών δημοσίευμα της εφημερίδας The British Telegraph, εκατοντάδες μισθοφόροι που συνδέονται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στηρίζουν τις δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar.

Πρόκειται για την ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner Group που υποστηρίζει τον Khalifa Haftar με 300 άτομα στη Βεγγάζη και έχει προμηθεύσει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με πυροβολικό, ΤΟΜΑ, αεροσκάφη και πυρομαχικά, σύμφωνα με  πηγή της Telegraph.

Η Λιβύη είναι χωρισμένη  μεταξύ της κυβέρνησης GNA και της κυβέρνησης του Tobruk, υπό την ηγεσία του στρατηγού Khalifa Haftar, de facto κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του LNA. Η Άγκυρα υποστηρίζει  τους τζιχαντιστές , ενώ το LNA, το οποίο υποστηρίζεται από τους περιφερειακούς ανταγωνιστές της Τουρκίας, όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, κατηγορεί την Τουρκία για χρηματοδότηση και εξοπλισμό όλων των ισλαμιστικών φατριών στη Λιβύη που αγωνίζονται από την πλευρά του GNA.

Πριν μερικές ημέρες ο LNA κτύπησε τουρκική βάση κοντά στην πόλη Misrata καταστρέφοντας UAV ανέφερε η εφημερίδα Asharq Al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο.

Έγκυρες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη να έχει στην διάθεση της τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα Bayraktar, ενώ τώρα επιβεβαιώνεται ότι πολεμούν και εκατοντάδες Τούρκοι μισθοφόροι.

Οι Τούρκοι συμμετέχουν ενεργά στην Λιβύη εδώ και μήνες και αυτό πρέπει να προβληματίσει έντονα την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, καθώς πληροφορίες φέρουν το λυβικό έδαφος να έχει γίνει και πεδίο βολής για τους «γείτονες».

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (στρατηγός Χαφτάρ που στηρίζεται από Πούτιν-Σίσι) ισχυρίστηκε ότι τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) χρησιμοποιούνται κατά κόρον για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του LNA (Χαφτάρ), οι οποίες προελαύνουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να εξοντώσουν την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA).

Σκηνικό πολέμου έχουμε λοιπόν στην λεκάνη της Μεσογείου όπως δείχνει η όλη κατάσταση σε Συρία, Λιβύη, Κύπρο και Αιγαίο λόγω του μαύρου χρυσού και όπως φαίνεται παντού «χωμένοι» είναι οι Τούρκοι και ο Ερντογάν και αυτό λέει πάρα πολλά για τα νέο-οθωμανικά σχέδιά τους.

https://youtu.be/CfQs5FFEhgc?t=3

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...