Σκοπιανό

EKTAKTO -Κοτζιάς: "Το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα θα γίνει σήμερα" - Απόψε στις 19.00 θα μιλήσει στον ελληνικό λαό - Δηλώσεις Ζάεφ - Τι είπε

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, καθώς το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα - που περίμενε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική πλευρά – θα γίνει τελικά σήμερα ενώ ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στις 19.000 στο Kontra Channel για το Σκοπιανό και την διαπραγμάτευση. Πολύ πιθανό να αποκαλύψει την συμφωνία σε ζωντανή μετάδοση...

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στο τηλέφωνο.

«Θα γίνει σήμερα το τηλεφώνημα» τόνισε χαρακτηριστικά, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που μετέδιδαν από νωρίς το πρωί τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενό του απάντησε πως «αυτά θα τα πουν οι δύο πρωθυπουργοί».

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Διήρκεσε μιάμιση ώρα.

Τσίπρας και Κοτζιάς προαναγγέλλουν συμφωνία στο Σκοπιανό αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες

Επιπλέον, απόψε Δευτέρα, στο Kontra News, στις 19.00 ακριβώς, Ο Ν.Κοτζιάς θα βρίσκεται στο στούντιο του Kontra Channel.

Στην πιο κρίσιμη ώρα για την επίλυση του Σκοπιανού, ο Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, ζωντανά στο στούντιο θα αναλύσει όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης και θα δώσει τις τελευταίες πληροφορίες για τη συμφωνία και το όνομα.

Δηλώσεις Ζάεφ - Τι είπε 

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Είπε ότι είναι αναγκαίο η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα.

Είπε επίσης ότι μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι Πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάφε έχει προγραμματίσει να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη.

Νωρίτερα το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων Makfax, μετέδιδε ότι εντός της ημέρας αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα, που ενδεχομένως θα «ξεκλειδώσει» τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Έχει μάλιστα τίτλο "D-Day" με αφορμή το αναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα" μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ειδικότερα δημοσίευμα του Makfax σημείωνε, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές ότι «οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα. Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με πολλούς να εκτιμούν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να της παρουσιάσει μία λύση για το Σκοπιανό.

Νωρίτερα , ποιες ήταν οι εξελίξεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου για έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό βρίσκεται ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Κρίση μέρα για το Σκοπιανό είναι η σημερινή μέρα καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα από την πΓΔΜ ο πρωθυπουργός της γείτονος αναμένεται να τηλεφωνήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έκτακτη συνάντηση Ζάεφ – Ντιμιτρόφ

Το σκοπιανό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι αργά το σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. Η σκοπιανή πλευρά «προσέφερε «δημιουργικές λύσεις» που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας, αναφέρει το Makfax.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως μετά τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ (σ.σ. μετά τη βόλτα με τις… γουρούνες στην εξοχή) είχαν συνάντηση, παρουσία του διαπραγματευτή Ντάνε Ταλέσκι για να συζητήσουν τη στάση τους σε θέμα που παραμένουν ανοιχτά.

«Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία», καταλήγει το Makfax.

Σε προσωπική διάψευση των εικασιών που τον θέλουν να έχει έλθει σε ρήξη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, προέβη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα του προς την Αθήνα.

Οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν εξόρμηση στη Στρούμιτσα μετά τα συνεχή δημοσιεύματα ότι υπάρχει διαφωνία για το θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων.

Ο Ζάεφ ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες που εικονίζουν τον ίδιο, τον Ντιμιτρόφ και τις συζύγους τους, προσθέτοντας με νόημα το σχόλιο:

«Στην ίδια γραμμή». Οι δύο άνδρες, μάλιστα, απήλαυσαν το απόγευμά τους οδηγώντας «γουρούνες» στους δρόμους του χωριού όπου ο πρωθυπουργός διατηρεί εξοχική κατοικία.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν εκτιμήσεις στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι η καθυστέρηση στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ζάεφ με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα οφειλόταν σε διαφωνίες του σκοπιανού πρωθυπουργού με τον πρώτο διπλωμάτη του, ο οποίος φερόταν να έχει υιοθετήσει μια πιο συντηρητική στρατηγική στην διαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, «δεν υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και διαφωνίες στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι με αφορμή δημοσιεύματα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και τονίζει πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενωμένη ασχολείται με την επίλυση των διαφορών.

«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα

Οι προθεσμίες, πάντως, για εξεύρεση λύσης εκ των πραγμάτων στενεύουν. Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουνίου. Ενώ μέσα σε όλα, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να πάει και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου με το Σκοπιανό διευθετημένο, ώστε να προτάξει το επιχείρημα ότι αρχίζει και κλείνει τα μέτωπα.

Τσίπρας ενημερώνει αρχηγούς μετά το τηλέφωνο

Στα πρότυπα της ενημέρωσης που παρείχε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια τον Μαίο, το ίδιο αναμένεται να πράξει και τώρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δυο πλευρές θα δώσουν τα χέρια.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτή θα γνωστοποιηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η…φιέστα στις Πρέσπες.

Την Tετάρτη συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ στο Βερολίνο

Εκτάκτως στη Γερμανία μεταβαίνει ο Πρόεδρος των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Kυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα ανέφεραν ότι την Τετάρτη o Ζαεφ θα επισκεφθεί την Αγκέλα Μέρκελ και εκτιμούσαν πως θα ήθελε να πάει εκεί με τη λύση. Έτσι ώστε να της ζητήσει την στήριξη της απέναντι σε Γαλλία Βέλγιο και Ολλανδία που αντιτάσσονται στην είσοδο της στην EE.

Την Τρίτη ο Κοτζιάς στη Μόσχα

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, μέσα σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση στην περιοχή, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, άλλους αξιωματικούς, ενώ θα μιλήσει και σε γνωστό Πανεπιστήμιο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων Κοτζιά-Λαβρόφ θα είναι οι ελληνορωσικές σχέσεις, η κατάσταση στην περιοχή με επίκεντρο τα Βαλκάνια, οι σχέσεις των δυο χωρών με την Τουρκία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι ευρωρωσικές σχέσεις.

Κατρούγκαλος στον ΣΚΑΙ: Πολύ κοντά στην λύση του ονοματολογικού

Είμαστε πολύ κοντά στο να λύσουμε ένα ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα δεκαετίες, είπε στο ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο ονοματολογικό των Σκοπίων.
Είπε ότι μένει να δείξει και η πλευρά της FYROM την πολιτική βούληση και την πολιτική τόλμη που έδειξε η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι η συμφωνία βρίσκεται στο τραπέζι.

Εκτίμησε ότι ο κ Ζάεφ θα έχει την τόλμη, ωστόσο είπε ότι μένει να το αποδείξει, καθώς έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά εμπόδια.

Ο κ Κατρούγκαλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι στη Βουλή θα υπάρξει η απαιτουμένη κυβερνητική πλειοψηφία και τη συμφωνία θα την υπερψηφίσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δίνει συγκεχυμένα μηνύματα και δεν απαντά ευθέως για το αν δέχεται τη σύνθετη ονομασία.

Μάλιστα, κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η επίσημη θέση της, καταλογίζοντάς της πως έκανε στροφή σε σχέση με ό,τι υποστήριζε στο παρελθόν που μιλούσε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...