Σήμερα 10 Ιουλίου 2025 και με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί μεταφοράς της βάσης του ΕΚΑΒ από τη Σορωνή στο αεροδρόμιο της Ρόδου, συγκεντρωθήκαμε εξοργισμένοι, θυμωμένοι αλλά και αποφασισμένοι, ο Αντιδήμαρχος της Ενότητας Καμείρου Γιώργος Τόππος, οι πρώην αντιδήμαρχοι Καμείρου Μιχάλης Θωμάτος και Στέργος Παπαστεργής, οι Πρόεδροι των 7 Κοινοτήτων μας (Απολλώνων, Διμυλιάς – Ελεούσας, Καλαβαρδών, Σαλάκου, Σορωνής, Πλατανίων και Φανών), καθώς και ο Πρόεδρος του Εργασιακού Σωματείου ΕΚΑΒ κ. Παναγιώτης Σπανός, ο οποίος και μας ενημέρωσε αναλυτικά για το θέμα και κατόπιν καταλήξαμε στα ακόλουθα:
Τα τελευταία χρόνια όλοι εμείς που κατοικούμε στα χωριά μας και με πείσμα δεν τα αφήνουμε να ερημώσουν, αντιμετωπίζουμε από την πλευρά της πολιτείας την τιμωρία μας για την επιλογή μας αυτή. Δηλαδή την απαξίωση και την εγκατάλειψη.
Αυτή τη φορά σειρά έχει το ΕΚΑΒ.
Ο σταθμός του ΕΚΑΒ στη Σορωνή που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής πλευράς του νησιού μας, λειτούργησε και φέτος με «μισό» ασθενοφόρο, δηλαδή με πλήρωμα που δεν επαρκεί να καλύψει όλες τις βάρδιες και φυσικά το σύνολο της περιοχής ευθύνης του.
Ζούμε δηλαδή στο πετσί μας εδώ και χρόνια, μια αποδυναμωμένη υπηρεσία που στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, στους οποίους σημειωτέον οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες και οι οποίοι είναι αυτοί που βάζουν πλάτη για να λειτουργήσει η υπηρεσία.
Με λίγα λόγια, οι κάτοικοι της περιοχής μας, ζούμε κατά τύχη και είμαστε υποχρεωμένοι, για να μην θρηνήσουμε ζωές, να ασθενούμε ή να κινδυνεύουμε μόνο τις μέρες και τις ώρες που υπάρχουν βάρδιες.
Είναι γνωστό σε όλους ότι αν δεν υπάρχει βάρδια, το ασθενοφόρο που θα κληθεί από τη Ρόδο, για να φτάσει να παραλάβει τον κάτοικο της περιοχής μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα και να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο Ρόδου, στην περίπτωση που είναι άμεσα διαθέσιμο, χρειάζεται το λιγότερο μία ώρα (για τη Σορωνή και ακόμα περισσότερη για τα υπόλοιπα χωριά) αν δεν υπάρχει κίνηση.
Και είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν περιστατικά που δεν μπορούν να περιμένουν τόσο και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν, οι άνθρωποι που επέλεξαν να μένουν στα χωριά μας, να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα.
Αντί λοιπόν να ενισχυθεί ο σταθμός του ΕΚΑΒ στην περιοχή μας με προσωπικό και βάρδιες, η πολιτεία δια του Υπουργού Υγείας και των ντόπιων και μη κολαούζων του, μας πληροφόρησε ότι ο σταθμός του ΕΚΑΒ στη Σορωνή κλείνει και μεταφέρεται στο αεροδρόμιο, «απ’ όπου θα εξυπηρετούν και τα χωριά μας» όπως με στόμφο δήλωσαν!!!!
Γελάνε και οι πέτρες με την ένδεια των επιχειρημάτων σας.
Εδώ δεν ήσασταν ικανοί να στελεχώσετε το δικό μας ΕΚΑΒ τόσα χρόνια και το μόνο που ακούγαμε ήταν υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Και έρχεστε τώρα επειδή η Fraport σας πιέζει, να μας πείτε ότι το ΕΚΑΒ από το αεροδρόμιο θα μας υποστηρίζει κι εμάς; Υπάρχει αλήθεια κανείς που σας πιστεύει;
Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους και να τα πούμε με το όνομά τους:
Κανένας από εμάς δεν είναι αντίθετος στο να υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο και ικανό προσωπικό που θα το στελεχώσει για όλο το 24ωρο ολόκληρο το χρόνο. Προτείνουμε μάλιστα να χρηματοδοτηθεί το σύνολο του εγχειρήματος από την Fraport που εισπράττει εκατομμύρια από το αεροδρόμιό μας, στο πλαίσιο της εταιρικής και κοινωνικής της ευθύνης. Ή όχι; Τι λέτε;
Η όποια ενίσχυση όμως του αεροδρομίου μας να γίνει ανεξάρτητα από το σταθμό του ΕΚΑΒ της Σορωνής.
Ο σταθμός αυτός όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ώστε, αφενός να μειωθούν στο ελάχιστο οι αυξημένοι κίνδυνοι για τους κατοίκους των χωριών μας και αφετέρου να πάψει η επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες. Οι κάτοικοι των χωριών μας, δεν είναι τουρίστες αλλά ζουν εδώ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Πρέπει λοιπόν όλοι εσείς που αποφασίζετε για τις ζωές μας να αντιληφθείτε ότι δεν είμαστε ούτε πειραματόζωα, ούτε στατιστικά στοιχεία, ούτε αριθμοί, ούτε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις «οικονομίες κλίμακος» του κράτους για εξοικονόμηση πόρων.
Απαιτούμε όλα όσα δικαιούμαστε και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω.
Προσπαθώντας να δείξουμε καλή θέληση, προτού προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, καλούμε και τους 5 βουλευτές Δωδεκανήσου, να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους – οι οποίες ουδόλως μας απασχολούν – και να διεκδικήσουν από κοινού και συντεταγμένα τα αυτονόητα:
Υγειονομική θωράκιση του Αεροδρομίου μας
Διατήρηση του ΕΚΑΒ Σορωνής και ενίσχυσή του με νέο προσωπικό
Δημιουργία ΕΚΑΒ (στελεχωμένου και εξοπλισμένου) στον Έμπωνα της Ενότητας Ατταβύρου Ρόδου
Θεωρούμε ότι στην προσπάθειά σας αυτή, εφόσον είναι κοινή, θα έχετε συμπαραστάτες το Δήμαρχο Ρόδου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Τα προσωπικά δελτία τύπου που συνήθως βγάζετε επί παντός επιστητού, καθώς και οι – ανούσιες και αναποτελεσματικές οι περισσότερες – επερωτήσεις σας, ουδόλως μας ενδιαφέρουν.
Από εμάς έχετε περιθώριο έως την επόμενη Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 για να μας φέρετε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα.
Η υπομονή μας έχει τελειώσει.
Ο Αντιδήμαρχος της Ενότητας Καμείρου
Γιώργος Τόππος
Οι πρώην αντιδήμαρχοι Καμείρου
Μιχάλης Θωμάτος Στέργος Παπαστεργής
Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων της Ενότητας Καμείρου:
Απολλώνων: Ευθύμιος (Μάκης) Λαγογιάννης
Διμυλιάς – Ελεούσας : Αλέξιος Γιορδαμνής
Καλαβαρδών: Παναγιώτης – Γεώργιος Σκλαβούρης
Σαλάκου: Στέργος Αγγουράς
Σορωνής: Γιάννης Μαρίνος
Πλατανίων: Γιάννης Πετράς
Φανών: Εμμανουήλ Γκουσιόπουλ
Πηγή dimokratiki.gr