Σκοπιανό

Μαξίμου: Απομακρύνεται η συμφωνία για το Σκοπιανό - "Δεν θα γίνει επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ" - Ραγδαίες εξελίξεις με ανατροπές

Σε μια δήλωση ιδιάζουσας σημασίας προχώρησε κυβερνητικός αξιωματούχος για το Σκοπιανό, υποστηρίζοντας ότι απομακρύνεται η συμφωνία και πως θα καθυστερήσει το τηλεφώνημα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, επειδή οι Σκοπιανοί δεν είναι έτοιμοι να τηρήσουν τα συμφωνημένα. 

Η όλη διαφωνία βέβαια εστιάζεται στο "erga omnes". Οι Σκοπιανοί διαφωνούν παρότι τους έχουμε δώσει γη και ύδωρ αναγνωρίζοντας μαι ανύπαρκτη "μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα. 

Βέβαια, αύριο είναι μια νέα μέρα και στο Μαξίμου μπορεί να ...ξυπνήσουν με άλλη διάθεση και να κάνουν αποδεκτό και το νέο αίτημα των Σκοπιανών.

Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί η απόσταση Μαξίμου από τις δηλώσεις και τις ενέργειες Ν.Κοτζιά καθώς η δήλωση "καρφί" Τζανακόπουλου εναντίον του. 

Η δήλωση:

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Τα Σκόπια επανέφεραν θέματα που είχαν κλείσει! 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Σκόπια, μετά και τις παρεμβάσεις του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ, υπάρχουν μεγάλες εσωτερικές αντιδράσεις.

Ετσι, άρχισαν να ρίχνουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα θέματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί και είχαν κλείσει.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό άλλαξε τις τελευταίες ώρες στάση και όλα δείχνουν ότι υπάρχει πισωγύρισμα στη διαπραγμάτευση.

Δεν θα γίνει ούτε σήμερα το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ -Τι τρέχει

Η τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζεφ, η οποία θα «ξεκλείδωνε» οριστικά την συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων είχε προαναγγελθεί από την Τετάρτη, αλλά δεν έγινε ούτε την Πέμπτη ούτε σήμερα Παρασκευή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί και με τις δύο πιθανές ονομασίες -(Severna Makedonija και Nova), αλλά διατυπώνονται ακόμη ενστάσεις στα Σκόπια για τις υποχωρήσεις που πρέπει να κάνουν.

Το πρόβλημα του Ζόραν Ζάεφ οξύνεται μετά την ανυποχώρητη στάση του σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος δεν δέχεται ονομασία erga omnes ούτε συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγεί ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη άσκηση ενώπιον της οποίας βρίσκεται ο Ζοραν Ζάεφ καθώς πρέπει από τη μία να συμβιβαστεί και από την άλλη να βρει ικανοποιητικές λύσεις σε όσους θέτουν θέμα αξιοπρέπειας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Μέχρι να διαμορφωθεί το κλίμα σε κοινή γνώμη και αντιπολίτευση ενδεχομένως να χρειαστούν κάποια 24ωρα ακόμα. Πάντως η προς ώρας καθυστέρηση δεν προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς θεωρούν πως ο Ζάεφ έχει το περιθώριο να διαχειριστεί τον συμβιβασμό.

Αντίθετα αν μέχρι την αρχή της εβδομάδας δεν έχει επισφραγιστεί η συμφωνία διά των δύο πρωθυπουργών τότε τα περιθώρια στενεύουν και λιγοστεύουν οι πιθανότητες.

Δύσκολη μέρα για τον Ζάεφ

Ας σημειωθεί ότι σήμερα στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προχωρά σε ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος με 3 νέους υπουργούς και 4 νέους υφυπουργούς, διαδικασία που απαιτεί μαραθώνιο ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Τέλος η Μακεδονία του Ίλιντεν

Ο κ. Ζάεφ χθες, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί και δημοσίως ότι η πρόταση για «Ilindenska Makedonija» έχει καταρρεύσει οριστικά.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας κι εγώ συμφωνήσαμε στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν”. Καταλήξαμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε την πρόταση στις χώρες μας, ώστε να δούμε αν γίνεται αποδεκτή. Δεν έγινε αποδεκτή θετικά στην Ελλάδα. Και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση, δεν θα συζητήσουμε ξανά για τη “Μακεδονία του Ιλιντεν”», είπε ο κ. Ζάεφ.

Ωστόσο, ο κ. Ζάεφ επέμεινε και χθες ότι Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βλάψουμε τη διαδικασία», προσέθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σημείωσε χθες και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε (Θέμα 104,6) ότι η Αθήνα θα αναμένει πρώτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στην ΠΓΔΜ και, μετά, θα φέρει την όποια συμφωνία στη Βουλή.

«Καρφί» Τζανακόπουλου σε Κοτζιά: Δεν υπάρχει συμφωνία στο Σκοπιανό

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι «μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν γίνει αποδεκτό το Erga Omnes.

Υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογικό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολίασε και την αντίδραση του Ιβάνοφ, λέγοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί σωστά».

Τέλος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκφράστηκε με σκληρά λόγια για τις Παμμακεδονικές οργανώσεις και τις κινητοποιήσεις που αυτές οργανώνουν.

«Οι Παμμακεδονικές οργανώσεις είναι μορφώματα που λειτουργούν με ένα ακραίο τρόπο, δεν θεωρώ ότι εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται οι συγκεκριμένες οργανώσεις. Ο τρόπος που έχουν επιλέξει να τοποθετούνται μου είναι αδιάφορος», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ