Πολεμικό Ναυτικό

Τρέχουμε για εξοπλισμούς προ του τουρκικού κινδύνου αλλά η αναμέτρηση είναι προ των πυλών....

Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για προχωρημένες συζητήσεις Ελλάδας-Γαλλίας, ειδική γαλλική ιστοσελίδα λέγοντας πως Παρίσι και Αθήνα προσπαθούν να βρουν την καλύτερη λύση που να ταιριάζει σε δύο παραμέτρους: Την "αναζωογόνηση" των εληνικών ναυπηγείων και το μέγεθος του δανεισμού από τις αγορές.

Φυσικά δίνουμε δισ στους Γάλλους και λόγω Σκοπιανού - ελληνοτουρκικών. Η γαλλική υποστήριξη κοστίζει...

Η γαλλική πλευρά φέρεται να έκανε μια πολύ συμφέρουσα και καλή πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την απόκτηση κορβετών Gowind 2500 και της φρεγάτας FTI. Το σχέδιο αφορά την απόκτηση 2+2 πλοίων.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα, επαναλήφθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σχετικά με την απόκτηση φρεγατών FREMM. To Παρίσι ωστόσο επανήλθε με νέα πρόταση αναφέρει η γαλλική ιστοσελίδα «Mer et Marine».

Εφόσον τώρα  η Ελλάδα έχει και πάλι τη δυνατότητα να δανειστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αναδύεται και πάλι στην επιφάνεια λένε οι Γάλλοι.

Αιώνιος αντίπαλός της Ελλάδος , ο τουρκικός στόλος, που έχει ενισχύσει  σημαντικά τις δυνατότητές του, τόσο στον τομέα των μονάδων  επιφανείας  όσο και των υποβρυχίων.

Η Γαλλία προτείνει πράγματι άλλα μοντέλα Φρεγατών με δύο πιθανές λύσεις:

Eίτε φρεγάτες 4.000 τόνων της κλάσεως Belhrarra (συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής  γαλλικής FTI ) ή κορβέτες 2500 τόνων τύπου  Gowind . Ο προβλεπόμενος στόχος είναι επί του παρόντος δύο μονάδες, με επιλογή για άλλες δύο μονάδες.

Η φρεγάτα Belhrarra έχει μήκος 121 μέτρα, εκτόπισμα 4.200 τόνους και είναι εξοπλισμένη με το νέο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης Sea Fire της εταιρείας Thales με τέσσερα πάνελ τοποθετημένα περιμετρικά του κυρίου ιστού αισθητήρων, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis και το συρόμενο σόναρ τύπου CAPTAS-4 της εταιρείας Thales.

Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα κύριο πυροβόλο των 76 χλστ της OTO MELARA (εναλλακτικά θα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 127 χλστ), 16 εκτοξευτές πυραύλων Aster 30 ή εναλλακτικά θα μπορεί να φέρει πυραύλους Mica VL, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM 40 Block III Exocet, έξι τορπιλοσωλήνες εξοπλισμένες με τορπίλες MU90, δύο πυροβόλα των 20 χλστ και ένα ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας.

Η κορβέτα Gowind, είναι καλά εξοπλισμένη σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ανθυποβρυχιακού πολέμου και φαίνεται σαν η πιο λογική συμβιβαστική λύση για να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού στόλου και η αναζωογόνηση της τοπικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Στις δυνατότητες περιλαμβάνονται η υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων UAV, μη επανδρωμένων υποβρυχίων UUV , ελικοδρόμιο με ικανότητα υποστήριξης ελικοπτέρου βάρους 10tns.

Ο οπλισμός αποτελείται από ναυτικό πυροβόλο, ραντάρ διάταξης φάσης για επιτήρηση-εντοπισμο και κατεύθυνση βλημάτων επιφάνειας αέρος MICA (έκδοση SAM των βλημάτων αέρος - αέρος που έχουν τα Mirage 2000-5 της ΠΑ), καθώς επίσης και βλήματα εναντίον πλοίων Exocet.

Eίναι επίσης αλήθεια ότι η Φρεγάτα FTI μoιάζει εξίσου πιο δελεαστική, ειδικά για το πρόβλημα της αεράμυνας περιοχής στο Αιγαίο τονίζει γαλλικό δημοσίευμα.

Η ουσία όμως είναι ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα ενισχυθεί όπως και να έχει διότι όπως αποδεικνύει και ή ένδοξη ελληνική ιστορία τα πολεμικά μας πλοία κατέλαβαν τα νησιά του Αιγαίου μας το 1912.

Επίσης το πολεμικό ναυτικό μας έχει ως κύρια αποστολή την ασφάλεια του ελληνικού   Αρχιπελάγους  το οποίο εποφθαλμιούν τόσο πολλοί οι νεο-οθωμανοί του Ερντογάν.

https://www.youtube.com/watch?v=45Id2rREISo

https://www.youtube.com/watch?v=sYUVNGyqhWQ

https://www.youtube.com/watch?v=0SuBVGJZ5vM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ