Απειλεί το Ιράν μέσω του ανώτατου ηγέτη του, Αλί Χαμενεΐ με περιφερειακό πόλεμο αν χτυπήσουν οι ΗΠΑ την χώρα του, εμπλέκοντας τις χώρες τις περιοχής αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν: “Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν ξεκινήσουν πόλεμο, θα είναι περιφερειακός. Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο ούτε επιτιθέμεθα σε καμία χώρα, αλλά ο ιρανικός λαός θα χτυπήσει σκληρά όποιον τον επιτεθεί ή τον βλάψει”.
Κίνηση απελπισίας από το Ιράν προς την διεθνή κοινότητα φέρεται να είναι η απειλή αυτή, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα να προβούν Ιρανοί τρομοκρατικοί πυρήνες σε επιθέσεις αυτοκτονίας σε κάθε πολεμικό σενάριο, σίγουρα κατά των αμερικανικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Το καθεστώς των Μουλάδων τρέμει την πτώση του καθεστώτος του, αφού σε κάθε περίπτωση αν δεν εξοντωθούν τα μέλη του από τις αμερικανικές επιθέσεις, τότε θα έχουν σίγουρα την τύχη του Σαντάμ, και θα εκτελεστούν για εγκλήματα τους, κατά του Ιρανικού λαού.
Το Ισραήλ προειδοποιεί την Ρωσία να μην εξοπλίζει με όπλα το καθεστώς του Ιράν
Χθες τρία ρωσικά βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76, καθώς και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος An-124, προσγειώθηκαν στο Ιράν τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να είναι άκρως οργισμένοι με την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης από τη Ρωσία στο Ιράν.
Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ θεωρεί σταθερά τη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν ως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του, και έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες, αντίθεση, ακόμη και άμεσα αιτήματα προς τη Μόσχα για περιορισμό ή διακοπή αυτής της υποστήριξης.
Το Ισραήλ βλέπει το Ιράν ως την κύρια υπαρξιακή απειλή του στην περιοχή, ιδίως λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και της υποστήριξης σε ομάδες-πληρεξουσίων όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.
Οποιεσδήποτε παραδόσεις ρωσικών όπλων στο Ιράν - όπως συστήματα αεράμυνας (π.χ. συζητήσεις για S-300/S-400), μαχητικά αεροσκάφη (π.χ. αναφερόμενα σχέδια για Su-35), ελικόπτερα ή άλλη στρατιωτικο-τεχνική βοήθεια - ενισχύουν άμεσα τις δυνατότητες του Ιράν έναντι του Ισραήλ.
Για τον λόγο αυτόν, Αξιωματούχοι από το Ισραήλ θεωρούν την στενή στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν ως άμεση απειλή για την ασφάλειά του, καλώντας επανειλημμένα τη Μόσχα να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων.
Η Ρωσία, με τη σειρά της, είναι βασικός προμηθευτής όπλων στο Ιράν και στρατηγικός εταίρος, γεγονός που επιδεινώνει τις εντάσεις στην περιοχή. Η θέση του Ισραήλ: Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως υπαρξιακή απειλή, επικαλούμενο την επιδίωξή του για πυρηνικά όπλα και την υποστήριξή του σε ομάδες πληρεξουσίων (Χαμάς, Χεζμπολάχ).
Ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε σήμερα Κυριακή ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν αποτελούν «υπαρξιακή απειλή» για το Τελ Αβίβ.
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να συνυπάρχει με τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία .
"Οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν «υπαρξιακή απειλή, όχι απλώς μια περιορισμένη στρατιωτική πρόκληση», ισχυρίστηκε ο ίδιος.
Ο Ισραηλινός Αξιωματούχος είπε ότι η Τεχεράνη κατείχε σχεδόν 2.000 πυραύλους πριν από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν τον περασμένο Ιούνιο.
«Από τότε, το Ιράν άρχισε να αναπαράγει και να επεκτείνει τα συστήματά του με σημαντικό ρυθμό. Οι εκτιμήσεις δείχνουν την ικανότητα του Ιράν να εκτοξεύει δεκάδες πυραύλους ταυτόχρονα, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο αντιπαράθεσης», τόνισε ο ίδιος.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή ή αμερικανική επίθεση στο Ιράν «δεν θα είναι επαρκής εάν επικεντρωθεί αποκλειστικά στο πυρηνικό πρόγραμμα χωρίς να αντιμετωπίσει την υποδομή εκτόξευσης πυραύλων, τα αποθέματα και τις δυνατότητες κατασκευής».
Οι Ισραηλινοί Αξιωματούχοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι η προηγμένη ρωσική τεχνολογία θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια των αντιπάλων του Ισραήλ.
Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ και αναπτύσσουν ενεργά στρατιωτική και οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής τεχνολογίας.
Με την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία το 2025, η θέση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή έχει αποδυναμωθεί, αναγκάζοντας τη Μόσχα να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα αλλά και το Πεκίνο δεν αφήσουν το στυγνό καθεστώς του Ιράν στην τύχη του, και θα το τροφοδοτήσουν με φονικά όπλα, για να αυξήσουν το κόστος , κάθε αμερικανικής επίθεσης, χωρίς όμως να παρέμβουν με δυνάμεις τους.