Ένας καλός κανόνας για τα άτομα με διαβήτη είναι να φτιάχνετε τα σνακ σας με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Για παράδειγμα, ένα σνακ με βραστά αυγά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, η οποία επίσης προάγει την πληρότητα και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.
Επίσης, τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τα σάκχαρα.
Τα αμύγδαλα μπορούν να είναι ένα ευεργετικό σνακ για άτομα με διαβήτη, καθώς μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για το μεταβολισμό της γλυκόζης.
Αυγά βραστά
Ένα μεγάλο βραστό αυγό παρέχει 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου μισό γραμμάριο υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη βοηθά στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα σας μετά το φαγητό.
Τα αυγά μπορούν, επίσης, να προάγουν την πληρότητα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Αβοκάντο
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο αβοκάντο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Εκατό γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν περίπου 8 γραμμάρια υδατανθράκων, οπότε καλό θα ήταν να μην το παρακάνετε.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς σε άτομα με διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Περιέχουν, επίσης, μια καλή ποσότητα μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τον σωστό μεταβολισμό της γλυκόζης.
Μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα 28 γραμμαρίων περιέχει λίγο λιγότερο από 6 γραμμάρια υδατάνθρακες και σχεδόν 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Γιαούρτι με μούρα
Τα μούρα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Για παράδειγμα, 150 γραμμάρια βατόμουρα παρέχουν 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.
Το γιαούρτι σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα προβιοτικά που περιέχει, τα οποία μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματός σας να μεταβολίζει τα τρόφιμα με ζάχαρη.
Λαχανικά και χούμους
Το χούμους έχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους. Αυτό μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση του σακχάρου αίματος σε άτομα με διαβήτη.
Δύο κουταλιές της σούπας χούμους και 100 γραμμάρια καρότα περιέχουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακες.
Μήλα και φυστικοβούτυρο
Τα μήλα και το φυστικοβούτυρο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ένα μέτριο μήλο σε συνδυασμό με 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο παρέχουν 34,74 γραμμάρια υδατάνθρακες και περίπου 6 γραμμάρια φυτικών ινών.
Edamame
Αν είστε λάτρης της κινέζικης κουζίνας, μπορείτε άφοβα να φάτε τα ενταμάμε. Σε ένα φλιτζάνι (150 γραμμάρια) ενταμάμε υπάρχουν 18,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14 γραμμάρια υδατάνθρακες και 8 γραμμάρια φυτικών ινών.
Οι ενώσεις που βρίσκονται στη σόγια που ονομάζονται ισοφλαβόνες μπορεί να βελτιώσουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με διαβήτη.
Τυρί κότατζ
Μια μερίδα τυρί cottage παρέχει σχεδόν 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια υδατάνθρακες.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να βελτιώσουν την απώλεια βάρους.
Τυριά και κράκερ ολικής αλέσεως
Αν και τα κράκερ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη στο τυρί και οι φυτικές ίνες στα κράκερ ολικής μπορεί να εμποδίσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας.
Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τα κράκερ σας προσεκτικά, καθώς πολλές μάρκες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλεύρι και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Για να αποφύγετε αυτά τα συστατικά, επιλέξτε κράκερ από 100% δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ποπ κορν
Αν πάτε σινεμά καλό θα ήταν να μην φάτε από τα ποπ κορν που σερβίρονται στο κυλικείο. Μπορείτε όμως να φτιάξετε τα δικά σας στο σπίτι, και αντί για βούτυρο να χρησιμοποιήσετε λίγο ελαιόλαδο. Τρία φλιτζάνια ποπ κορν περιέχουν 93 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Επίσης, μην το «μπουκώσετε» στο αλάτι.