Διατροφή

Το πολύ κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνου ανευρύσματος

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξουν επικίνδυνο ανεύρυσμα στην αορτή, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι ένα υποπροϊόν της πέψης του κόκκινου κρέατος και άλλων ζωικής προελεύσεως τροφίμων. Το υποπροϊόν αυτό λέγεται N-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO). Τα υψηλά επίπεδά του κατ’ επανάληψιν έχουν σχετισθεί με καρδιαγγειακούς κινδύνους. Στους κινδύνους αυτούς συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη ανευρύσματος.

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Αρχίζει από την καρδιά, απ’ όπου δέχεται το αίμα για να το μοιράσει σε όλο το σώμα. Στη συνέχεια διέρχεται από τον θώρακα (θωρακική αορτή) και μετά από την κοιλιά (κοιλιακή αορτή).

Φυσιολογικά τα τοιχώματά της είναι αρκετά δυνατά, ώστε να αντέχουν την συνεχή πίεση που τους ασκεί το αίμα, καθώς εξωθείται από την καρδιά. Εν τούτοις, ποικίλοι παράγοντες (λ.χ. γήρανση, κάπνισμα, ορισμένες παθήσεις) μπορεί να τα εξασθενήσουν, λένε οι ερευνητές.

Εάν συμβεί αυτό, η συνέπεια μπορεί να είναι το ανεύρυσμα – ένα «εξόγκωμα» που αναπτύσσεται σε ένα αδύναμο σημείο του τοιχώματος της αορτής. Το ανεύρυσμα δεν είναι πάντοτε σταθερό. Μπορεί να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και να χρειασθεί τελικά χειρουργική αντιμετώπιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ρήξη, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς λόγω ακατάσχετης εσωτερικής αιμορραγίας.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση  JAMA Cardiology. Διεξήχθη σε 237 εθελοντές από την Ευρώπη και 658 από τις ΗΠΑ. Άλλοι από αυτούς είχαν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και άλλοι όχι.

Οι Ευρωπαίοι εθελοντές είχαν ηλικία 65 έως 73 ετών. Το 89% ήσαν άνδρες, Οι Αμερικανοί είχαν ηλικία 57 έως 70 ετών. Το 79% ήσαν άνδρες,

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, και στους δύο πληθυσμούς τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας TMAO σχετίζονταν ισχυρά με το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Μάλιστα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους, γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα της ουσίας αποτελούσαν προάγγελο της ταχύτητας  εξέλιξης του ανευρύσματος και της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση. Στην πραγματικότητα, η αυξημένη TMAO σχετιζόταν:

Με υπερτριπλάσιο κίνδυνο να αναπτυχθεί ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
Με υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εξελιχθεί ταχέως και να χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μέτρηση της TMAO στο αίμα θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής, λένε οι ερευνητές.

Υποδηλώνουν επίσης ότι οι ασθενείς που ήδη έχουν ανεύρυσμα, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εξέλιξης ελαττώνοντας το κόκκινο κρέας, προσθέτουν. Η διακοπή του καπνίσματος επίσης μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά, αλλά ως ανεξάρτητος από την ΤΜΑΟ παράγοντας κινδύνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

«Να πάει με κράνος και τουφέκι στην Ουκρανία» - Διπλωματική ένταση έχει προκληθεί μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά την αιχμηρή ατάκα Σαλβίνι

Η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας κλιμακώνεται μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι για τον Εμανουέλ...