Το λευκό ψωμί είναι μία από τις βασικότερες τροφές στο καθημερινό τραπέζι πολλών ανθρώπων.
Όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα, η μεγάλη κατανάλωση λευκού ψωμιού σε ημερήσια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο βάρος, παρ’ όλο που περιέχει υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια στον εγκέφαλο.
Ας δούμε μαζί τις αλλαγές που θα παρατηρήσετε στον οργανισμό σας, αν βγάλετε από την καθημερινή σας διατροφή το λευκό ψωμί.
Αυξημένη ενέργεια
Κατ’ αρχάς, σταματώντας την κατανάλωση λευκού ψωμιού, μειώνετε σημαντικά την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων.
Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται κυρίως από εξευγενισμένα άλευρα, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί το πίτουρο και το φύτρο από τον κόκκο του σιταριού, δύο συστατικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Χωρίς αυτά τα συστατικά, το λευκό ψωμί διασπάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, προκαλώντας αιφνίδιες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος.
Επομένως, όταν το «κόψετε μαχαίρι», πιθανότατα θα παρατηρήσετε πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας μέσα στη μέρα και λιγότερες απότομες πτώσεις σακχάρου που προκαλούν κόπωση ή νευρικότητα.
Απώλεια βάρους
Ένα ακόμα πιθανό όφελος είναι η απώλεια βάρους. Επειδή το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλεί κορεσμό, συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση θερμίδων. Όμως, εάν το αντικαταστήσετε με ψωμί ολικής άλεσης ή άλλες πιο θρεπτικές πηγές υδατανθράκων (π.χ. βρώμη) μπορεί να μειώσετε το αίσθημα της πείνας.
Επιπλέον, οι ίνες που λείπουν από το λευκό ψωμί εμποδίζουν την καλή κινητικότητα του εντέρου και την πέψη. Συνεπώς, αν σταματήσετε να τρώτε λευκό ψωμί και το αντικαταστήσετε με ολικής άλεσης, τότε πρόκειται να βελτιωθεί περαιτέρω η υγεία του πεπτικού σας συστήματος, αφού θα περιοριστεί το ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας.
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
Μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και πρόσθετων σακχάρων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Κατά συνέπεια, αν σταματήσετε την κατανάλωση λευκού ψωμιού, τότε, μειώνονται τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL). Έτσι, η αντικατάστασή του με πιο θρεπτικές επιλογές (υδατάνθρακες ολικής άλεσης), αποτελεί το κλειδί για καλύτερη υγεία, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.