Διατροφή

Είναι τελικά η μαύρη σοκολάτα η ιδανική υπερτροφή για τον οργανισμό;

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο στέρεο κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος, ενώ η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου κακάο. Η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα, περιέχουν περισσότερο γάλα και ζάχαρη, ενώ η μαύρη σοκολάτα δεν είναι γλυκιά. Αντίθετα, από τους περισσότερους ανθρώπους χαρακτηρίζεται ως πικρή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μαύρη σοκολάτα είναι το πιο ποιοτικό είδος σοκολάτας, με ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Πώς ευνοεί την ανθρώπινη υγεία η μαύρη σοκολάτα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προστατεύει την καρδιά

Το κακάο είναι πλούσιο σε ορισμένες φυσικές χημικές ουσίες, με την επωνυμία φλαβανόλες, οι οποίες ευεργετούν την υγεία της καρδιάς. 

Τα οφέλη των φλαβανόλων είναι τα ακόλουθα:

Χαλάρωση αιμοφόρων αγγείων
Καλύτερη ροή αίματος
Μείωση αρτηριακής πίεσης
Μείωση της φλεγμονής

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, συνδέεται με 37% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 29% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βελτίωση επιπέδων χοληστερίνης

Η μαύρη σοκολάτα συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδικού προφίλ. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση 2 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο, σε καθημερινή βάση, για περίπου έξι μήνες, βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος σε φάση νηστείας και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας σε καθημερινή βάση, μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του διαβήτη και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Υποστήριξη του μικροβιώματος του εντέρου

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα έχει πρεβιοτική δράση, συμβάλλοντας στην ποικιλομορφία και τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στις ασθένειες και τη γενική ανθρώπινη υγεία.

Τόνωση της διάθεσης

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, ενδεχομένως εξαιτίας της επίδρασής της στο μικροβίωμα του εντέρου. Η μικροβιακή ποικιλομορφία του εντέρου, έχει συνδεθεί από μελέτες με θετικά συναισθήματα και μειωμένα συναισθήματα μοναξιάς. Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι τα άτομα που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο είδαν τη διάθεσή τους να βελτιώνεται σημαντικά. Το ίδιο αποτέλεσμα ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε στα άτομα που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα με 75% κακάο.

Ανακούφιση από το άγχος

Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο κακάο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ορμονών του στρες και συγκεκριμένα της κορτιζόλης και της επινεφρίνης (αδρεναλίνης).

Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο κακάο βοηθούν στην προστασία των νευρώνων και ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία. Ταυτόχρονα, το κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του.

Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από ορισμένες εκφυλιστικές καταστάσεις,  όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τη μαύρη σοκολάτα, μειώνουν τη βλάβη των κυττάρων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργώντας προστατευτικά ενάντια σε πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης

Στη μαύρη σοκολάτα υπάρχουν ενώσεις που αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα. Το μονοξείδιο του αζώτου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει το οξυγόνο κατά την άσκηση, βελτιώνοντας έτσι την αθλητική απόδοση.

Ποιο είναι το διατροφικό προφίλ της μαύρης σοκολάτας;

Μια ράβδος μαύρης σοκολάτας (100 γραμμάρια) με 70% έως 85% κακάο, περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 604
Λίπη: 43 γραμμάρια (g)
Υδατάνθρακες: 46,4 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 11 γραμμάρια
Ζάχαρη: 24,2 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 7,9 γραμμάρια
Χοληστερίνη: 3 χιλιοστόγραμμα (mg)
Νάτριο: 20,2 mg
Σίδηρος: 12 mg
Μαγνήσιο: 230 mg
Κάλιο: 722 mg
Ασβέστιο: 73,7 mg

Ποιος δεν πρέπει να τρώει μαύρη σοκολάτα

Η καθημερινή κατανάλωση (μικρή ποσότητα) μαύρης σοκολάτας είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Όμως η μαύρη σοκολάτα δεν μπορεί να καταναλώνεται από όλους τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, τα άτομα που δεν πρέπει να καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα είναι:

-Όσοι είναι αλλεργικοί στο κακάο ή σε άλλα συστατικά που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα

-Όσοι έχουν παλινδρόμηση οξέος ή ημικρανίες

Σημειώνεται επίσης ότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει ένα είδος μαύρης σοκολάτας, τόσο περισσότερη καφεΐνη περιέχει. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη μαύρης σοκολάτας και καφέ. Μία ράβδος μαύρης σοκολάτας περιέχει περίπου 80,8 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης.

Μάλιστα, κάποια είδη μαύρης σοκολάτας περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, κυρίως μόλυβδο και κάδμιο. Η έκθεση των ανθρώπων στα βαρέα μέταλλα έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, ανάμεσά τους οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, του νευρολογικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος, του καρδιαγγειακού, του ουροποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα εν λόγω μέταλλα υπάρχουν και σε πολλά άλλα τρόφιμα, οπότε χρειάζεται μέτρο και προσοχή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μαύρη σοκολάτα και την εγκυμοσύνη;

Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης των μητέρων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με συγγενείς αναπηρίες.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει στένωση της αρτηρίας που παρέχει οξυγονωμένο αίμα στο έμβρυο, που ονομάζεται αρτηριακός πόρος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει δυνητικά σοβαρά καρδιακά προβλήματα στο έμβρυο.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση σοκολάτας και κυρίως μαύρης σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η περιεκτικότητά της σε κάδμιο. Η υπερβολική έκθεση της εγκυμονούσας στο κάδμιο μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης του νεογνού.

Για τους πιο πάνω λόγους, οι μητέρες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

    Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ