Διατροφή

Μπορεί ένα φρούτο να προκαλέσει ημικρανίες; Τι ξέρουμε για το καρπούζι

Το καλοκαίρι καταφθάνει και φέτος και την εμφάνισή τους θα αρχίσουν να κάνουν τα καρπούζια! Ένα από τα αγαπημένα, δροσιστικά φρούτα μικρών και μεγάλων! Θα μπορούσε όμως κανείς να φανταστεί ότι εκτός από τη δροσιά που μας προσφέρει, θα μπορούσε σε κάποιους να προκαλέσει και ημικρανίες;

Υπάρχει μια ποικιλία τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία, σύμφωνα με το wikihealth.gr. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες οι σοκολάτες, οι ξηροί καρποί, οι ντομάτες, το παγωτό, το αλκοόλ, τα κρεμμύδια και ορισμένα γαλακτοκομικά, είναι μόνο μερικά από τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Σήμερα, μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι και το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, ειδικά στους ανθρώπους που υποφέρουν ήδη από ημικρανίες. Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που δίνει μια πιθανή εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με τον Raimundo Silva-Néto, MD, PhD, καθηγητής νευρολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Parnaíba Delta στη Βραζιλία και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πριν από την παρούσα μελέτη, υπήρχε μόνο η πεποίθηση ότι το καρπούζι προκαλεί πονοκεφάλους σε ασθενείς με ημικρανίες. Στην κλινική πρακτική, οι νευρολόγοι γνώριζαν ήδη ότι το καρπούζι προκαλεί πονοκεφάλους, αλλά δεν γνώριζαν τον λόγο αυτού του αποτελέσματος. Ως εκ τούτου, η παρούσα μελέτη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, διότι αποκαλύπτει τον μέχρι πρότινος άγνωστο λόγο που το καρπούζι προκαλεί ημικρανίες, δίνοντας επιπρόσθετες πληροφορίες για τη παθοφυσιολογία της ημικρανίας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα νιτρώδη, κάποιες ενώσεις που υπάρχουν στο καρπούζι, είναι η αιτία που το συγκεκριμένο φρούτο οδηγεί σε ημικρανίες. Τα νιτρώδη άλατα υπάρχουν και σε πολλά άλλα τρόφιμα που έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, όπως εξήγησε η Anna Pace, MD, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφαιρούν εντελώς αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή τους, διότι σε κάποιους μπορεί να προκαλούν πονοκεφάλους και σε κάποιους όχι και ως εκ τούτου η συμβουλή του γιατρού κρίνεται πάντα σημαντική. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια η σχέση ανάμεσα στο καρπούζι και την ημικρανία;

Ο Silva-Néto και η ερευνητική του ομάδα, χώρισαν σε δύο ομάδες τους συμμετέχοντες στη μελέτη τους. Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν 38 άτομα που είχαν ημικρανίες και τη δεύτερη ομάδα 38 άτομα που δεν είχαν ημικρανίες. Και οι δύο ομάδες κατανάλωσαν καρπούζι και ακολούθως παρακολουθήθηκαν για 24 ώρες. Από τα άτομα που είχαν ημικρανίες, το 23,7% εμφάνισε πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση του καρπουζιούΑπό τα άτομα που δεν είχαν ημικρανίες και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, δεν αναφέρθηκαν πονοκεφάλοι.

Πέραν από την παρακολούθηση των συμμετεχόντων για την εμφάνιση ημικρανίας, η  ερευνητική ομάδα ανέλυσε παράλληλα και δείγματα αίματος, τα οποία εξασφάλισε δύο ώρες πριν την κατανάλωση καρπουζιού και δύο ώρες μετά την κατανάλωση καρπουζιού. Αφού ανέλυσαν τα δείγματα αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση καρπουζιού οι συμμετέχοντες, τόσο εκείνοι που είχαν ημικρανίες, όσο και εκείνοι που δεν είχαν ημικρανίες, είχαν αυξημένα επίπεδα νιτρώδους ορού στο αίμα τους, γεγονός που τους οδήγησε να σκεφτούν ότι για τις ημικρανίες των συμμετεχόντων ευθύνονται τα νιτρώδη που υπάρχουν στο καρπούζι. Σημειώνεται ότι τα νιτρώδη εμπλέκονται σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες του σώματος και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του εντέρου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να λειτουργήσουν ως μέσο πρόληψης της θρόμβωσης του αίματος και των στομαχικών ελκών.

Η παρούσα μελέτη δεν είναι η πρώτη που εξέτασε την σχέση ανάμεσα στα νιτρώδη και την ημικρανία. Τα νιτρώδη υπάρχουν σε πολλά άλλα τρόφιμα όπως τα χοτ ντογκ, τα αλλαντικά, το ζαμπόν, το μπέικον και το σαλάμι, με πολλά άτομα με ημικρανίες να αναφέρουν επαλειμμένα ότι μετά την κατανάλωσή τους εμφανίζουν πονοκέφαλο. Μάλιστα, είναι ήδη γνωστό ότι ημικρανίες μπορούν να προκαλέσουν και ορισμένα φάρμακα που περιχέουν νιτρώδη, σε άτομα με ιστορικό ημικρανιών.

Σύμφωνα με την Lisa Young, PhD, RDN, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο NYU, ο λόγος που τα νιτρώδη προκαλούν ημικρανία, θα μπορούσε να αποδοθεί στην επίδραση που έχουν στο αίμα. Συγκεκριμένα, τα νιτρώδη διακόπτουν τη ροή του αίματος και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, γεγονός που οδηγεί σε ημικρανίες. Για να δοθεί όμως μια οριστική απάντηση στο ερώτημα “γιατί τα νιτρώδη προκαλούν πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους”, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες μελέτες.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν φάτε καρπούζι εάν έχετε ημικρανία;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το καρπούζι προκάλεσε πονοκεφάλους στα άτομα που ήδη είχαν ημικρανίες και όχι στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Αν ανήκετε στη μερίδα του πληθυσμού που ταλαιπωρείται από ημικρανίες, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση καρπουζιού. Όπως σημείωσε η Pace, δεν συνιστάται η πλήρης εξάλειψη της οποιασδήποτε τροφής από το διατροφολόγιο ενός ατόμου, εξαιτίας της πιθανότητας που την χαρακτηρίζει να προκαλέσει ημικρανία, διότι πολλά τέτοια τρόφιμα μπορούν να ωφελήσουν την ανθρώπινη υγεία με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Τα άτομα ωστόσο, που παρατηρούν ότι έχουν ημικρανίες κάθε φορά που καταναλώνουν καρπούζι, ενδεχομένως να αξίζει να το αποφύγουν εντελώς.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ακολουθήστε τα πιο κάτω απλά βήματα:

  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Καλή ενυδάτωση
  • Διαχείρηση άγχους
  • Μείωση καφεΐνης
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ

Σε περίπτωση που παρά τις προσπάθειές σας, οι πονοκεφάλοι και οι ημικρανίες σας επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πώς βιώνουν οι άνθρωποι τις ημικρανίες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά τον πόνο της ημικρανίας. Σε κάποιους μπορεί να είναι αμβλύς πόνος και σε άλλους μπορεί να είναι παλλόμενος πόνος. Ο πονοκέφαλος της ημικρανίας συνήθως κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός και τείνει να ξεκινά από την μια πλευρά του κεφαλιού και να μετακινείται στην άλλη πλευρά. Μπορεί να επηρεάσει την περιοχή γύρω από τα μάτια ή τον κρόταφο, γύρω από το πρόσωπο, τη γνάθο, τον λαιμό ή τα ιγμόρεια.

Τι μπορεί να προκαλέσει ημικρανία;

Ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία είναι οι ακόλουθοι:

  • Άγχος
  • Ορμονικές αλλαγές
  • Κάποια φάρμακα
  • Ορισμένα ποτά και τρόφιμα, όπως η σοκολάτα και η καφείνη
  • Αλλαγές στον ύπνο
  • Καιρικές αλλαγές
  • Έκθεση στο έντονο φως, στις έντονες οσμές και στους δυνατούς θορύβους (Διαβάστε επίσης: Έχεις ημικρανίες; Πρόσεξε τον φωτισμό του γραφείου σου!)
  • Έντονη σωματική άσκηση 
  • Παράληψη ενός γεύματος
  • Χρήση εθιστικών ουσιών, όπως η καφεΐνη και το τσιγάρο

Μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον παράγοντα που προκαλεί σε εσάς συγκεκριμένα ημικρανία.

Οι ημικρανίες είναι κληρονομικές;

Οι ημικρανίες είναι πράγματι κληρονομικές και συγκεκριμένα έως και το 80% των ατόμων με ημικρανίες έχουν τουλάχιστον ένα συγγενή πρώτου βαθμού που ταλαιπωρείται και ο ίδιος από ημικρανίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ