Διατροφή

Μαγνήσιο: Πως θα σιγουρευτείτε ότι ο οργανισμός σας απορροφά όσο πρέπει

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, υποστηρίζοντας τη λειτουργικότητα των μυών και των νεύρων. Ωστόσο, παρά τη σημαντικότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού για το ανθρώπινο σώμα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες. Μια πρόσφατη έρευνα μάλιστα, διαπίστωσε ότι μέχρι και το 60% των ενηλίκων δεν εξασφαλίζουν αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφή τους και ότι μέχρι και το 45% των ενηλίκων έχουν έλλειψη μαγνησίου, σύμφων με το wikihealth.gr.

Τα πιο πάνω ποσοστά προκαλούν έκπληξη, όμως αυτό το αποτέλεσμα έρχεται ως συνέπεια κυρίως της μη ισορροπημένης διατροφής. Άτομα ορισμένων ηλικιών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έλλειψη μαγνησίου και αυτή η έλλειψη είναι πιο πιθανή καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, διότι το σώμα τους τείνει να μην απορροφά τόσο εύκολα μαγνήσιο, όσο παλαιότερα. Την ίδια ώρα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ και άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, είναι επίσης πιο πιθανόν να έχουν έλλειψη μαγνησίου.

Νοουμένου λοιπόν ότι το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα, είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να γνωρίζουν τα σημάδια ανεπάρκειας και να κατανοούν τους παράγοντες που δυσκολεύουν το σώμα να απορροφήσει ικανοποιητικές ποσότητες. Για αυτές τις πληροφορίες συνιστάται η επαρκής ενημέρωση από τον γιατρό.

Τι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά μαγνήσιο;

Η διαδικασία απορρόφησης μαγνησίου από το σώμα είναι περίπλοκη και σε αυτήν εμπλέκονται διάφοροι εσωτερικοί (του οργανισμού του σώματος) και εξωτερικοί παράγοντες. Στους εξωτερικούς παράγοντες, που επηρεάζουν τη διαδικασία απορρόφησης μαγνησίου από το σώμα, συγκαταλέγονται η διατροφή και ορισμένα φάρμακα.

Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την απορρόφηση μαγνησίου από το σώμα;

Σύμφωνα με τη Marie van der Merwe, συντονίστρια του διδακτορικού προγράμματος εφαρμοσμένης φυσιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις, ορισμένες τροφές μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά μαγνήσιο, όπως αυτές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.

Οι άνθρωποι για παράδειγμα που παίρνουν συμπληρώματα μαγνησίου, θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη τους μαζί με γεύματα ή σνακ που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αντίθετα, τα συμπληρώματα μαγνησίου θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με γεύματα ή σνακ που είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, όπως η ομελέτα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

Ποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση μαγνησίου από το σώμα;

Τα συμπληρώματα μαγνησίου πρέπει να λαμβάνονται μόνο κατόπιν συμβουλής γιατρού, διότι μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, των οποίων μπορεί να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά τους και ταυτόχρονα, τα ίδια μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά απορροφάται το μαγνήσιο από το σώμα. Τέτοια φάρμακα είναι τα ακόλουθα:

Διφωσφονικά (φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης)
Αντιβιοτικά φάρμακα
Διουρητικά (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρών στο σώμα)
Συνταγογραφούμενα φάρμακα (για παράδειγμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης οξέων και του έλκους)
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καούρας)
Ψευδάργυρος (όταν αυτός λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις)
Ασβέστιο
Τα άτομα που παίρνουν ένα ή περισσότερα από τα πιο πάνω φάρμακα ή συμπληρώματα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση του μαγνησίου από το σώμα τους. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειάς τους, ο γιατρός ενδεχομένως να αλλάξει ή να προσαρμόσει παράλληλα και τις φαρμακευτικές τους αγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από ανεπάρκεια μαγνησίου;

Η ανεπάρκεια μαγνησίου, παρά τη συχνότητά της στον γενικό πληθυσμό, δεν προκαλεί ξεκάθαρα συμπτώματα. Ορισμένες ομάδες ατόμων όμως, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό και σε αυτούς τους ανθρώπους συνήθως συνταγογραφούνται συμπληρώματα. Οι ομάδες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ακόλουθες:

Άτομα με παθήσεις που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Άτομα που πάσχουν από διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ
Άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ανεπάρκεια μαγνησίου και πώς αντιμετωπίζεται;

Τα πρώιμα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου, είναι δυστυχώς δύσκολα αναγνωρίσιμα, διότι αποτελούν κοινά συμπτώματα και άλλων καταστάσεων υγείας. Τέτοια συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

Απώλεια όρεξης
Εμετός
Ναυτία
Κόπωση
Αδυναμία
Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα προχωρήσει σε εξετάσεις αίματος για να κάνει διάγνωση. Τα άτομα με ανεπάρκεια μαγνησίου μπορούν να ωφεληθούν από διατροφικές αλλαγές και συμπληρώματα, τα οποία ωστόσο μπορούν να ληφθούν μόνο κατόπιν συμβουλής γιατρού.

Πώς θα εξασφαλίσετε περισσότερο μαγνήσιο μέσω της διατροφής σας;

Το μαγνήσιο είναι καλύτερο να εξασφαλίζεται μέσω της διατροφής, παρά μέσω συμπληρωμάτων. Τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ακόλουθες:

Ξηροί καρποί
Σπόροι
Τρόφιμα ολικής αλέσεως
Όσπρια
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά που καταναλώνονται για πρωινό
Γάλα
Γιαούρτι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης μαγνησίου για τους ενήλικες άνδρες είναι 400 έως 420 χιλιοστόγραμμα (mg), ενώ η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης για τις γυναίκες είναι 310 έως 320 χιλιοστόγραμμα. Για τις έγκυες γυναίκες συνιστάται η πρόσληψη 350 έως 360 χιλιοστόγραμμων μαγνησίου σε ημερήσια βάση. Για τα παιδιά 1 έως 3 ετών η συνηστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης μαγνησίου ανέρχεται στα 80 χιλιοστόγραμμα, για τα παιδιά 4 έως 8 ετών ανέρχεται στα 130 χιλιοστόγραμμα και για τα παιδιά 9 έως 13 ετών ανέρχεται στα 240 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Ποια είναι τα οφέλη του μαγνησίου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ενήλικες που λαμβάνουν μικρότερες από τις συνηστώμενες ποσότητες μαγνησίου ημερησίως, όπως αυτές αναφέρονται πιο πάνω, είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής, η οποία συσχετίζεται με μια σειρά παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Η ανεπάρκεια μαγνησίου, φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο ή η λήψη συμπληρωμάτων, βοηθά στην πρόληψη των πιο πάνω ασθενειών, όπως επίσης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου;

Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου εγκυμονεί τους ακόλουθους πιθανούς κινδύνους:

Παρενέργειες: Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως η ναυτία, οι κράμπες και η διάρροια.
Κίνδυνοι για άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας: Άτομα με διαβήτη, εντερική νόσο, καρδιακή νόσο και νεφρική νόσο δεν πρέπει να λαμβάνουν μαγνήσιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα: Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως αναφέραμε πιο πάνω και γι΄αυτό επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη του γιατρού πριν τη λήψη τους.
Υπερβολική δόση μαγνησίου: Η υπερβολική δόση μαγνησίου προκαλεί συμπτώματα όπως η ναυτία, η μυϊκή αδυναμία, η κόπωση και η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Σε τέτοια περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας, διότι η λήψη μαγνησίου σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος