Διατροφή

Μάνγκο: Από ποιες παθήσεις μας προστατεύει η τακτική κατανάλωση

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και λιποδιαλυτικά φυτοχημικά.

Ειδικότερα, περιέχει χαλκό, βιταμίνη C, Β6, Α και Ε. Ένα φλιτζάνι μάνγκο (165 γρ.) παρέχει σχεδόν το 70% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης βιταμίνης C.

Οι βιταμίνες C, B6 και ο χαλκός συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ οι βιταμίνες A, C και E προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

Σύμφωνα με το Bigstock και οπώς γράφει το onmed.gr, επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση μάνγκο προστατεύει από τις παρακάτω παθήσεις:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Eπιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα διαπίστωσαν πως όταν πρόσθεταν στο παχυντικό φαγητό ποντικών λίγο αποξηραμένο πολτό από μάνγκο, τα ζώα πάχαιναν λιγότερο. Σε άλλη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μάνγκο διεγείρουν τον μεταβολισμό των λιπών στα πειραματόζωα.

  • Μία πολυφαινόλη των μάνγκο που λέγεται πυρογαλλόλη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού στα ποντίκια.

  • 300 γραμμάρια μάνγκο την ημέρα καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας απ’ ό,τι η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών. Τα μάνγκο βελτιώνουν όλες τις παραμέτρους της εντερικής κένωσης, μειώνουν την παραγωγή ενδοτοξινών, καταστέλλουν την φλεγμονή και αυξάνουν τη συγκέντρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (είναι ένα είδος λιπιδίων που παράγονται από τον μεταβολισμό των φυτικών ινών) στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την υγεία του και να συμβάλλουν στην ρύθμιση της λειτουργίας του.

  • Μελέτες έχουν συσχετίσει τα μάνγκο με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

  • Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την υγεία των ματιών και την πέψη, κάνουν καλό στο δέρμα και μπορεί να τονώσουν ακόμα και την σεξουαλική λειτουργία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ