Υγεία

Ασπιρίνη: Τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάχρηση στις μέρες μας;

Για την ανακούφιση του ήπιου ή μέτριου πόνου, που προκαλείται από καταστάσεις όπως ο πονόδοντος, οι κράμπες της περιόδου και ο πονοκέφαλος, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη μη συνταγογραφούμενη ασπιρίνη. Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ασπιρίνη πιο συχνά και πολλές φορές χωρίς πραγματικό λόγο, πράγμα που ενδεχομένως να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία τους, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, με θέμα την υγιή γήρανση, πολλοί άνθρωποι, ηλικίας 50 έως 80 ετών, παίρνουν ασπιρίνη περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ άλλοι ζητούν από τον γιατρό τους να τους συνταγογραφήσει ένα σχήμα καθημερινής πρόσληψης ασπιρίνης σε χαμηλές δόσεις, για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ασπιρίνη δεν μπορεί να λαμβάνεται τόσο συχνά από όλους. Όπως διαπιστώσε η έρευνα, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης, μπορεί να αυξήσει ορισμένους κινδύνους υγείας.

Γιατί τόσοι πολλοί ηλικιωμένοι παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη ενώ δεν την χρειάζονται πραγματικά;

Η τελευταία δημοσκόπηση σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης και τις πεποιθήσεις γύρω από αυτή, στην οποία έλαβαν μέρος 2.657 ηλικιωμένοι, κατέληξε στα πιο κάτω ευρήματα:

Το 77% των ηλικιωμένων ανέφερε ότι η ασπιρίνη βελτιώνει τη γενική ανθρώπινη υγεία
Το 46% ανέφερε ότι είναι χρήσιμη για την ανακούφιση του πόνου
Το 36% ανέφερε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Το 31% ανέφερε ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Σύμφωνα με τον Geoffrey Barnes, MD, MSc , αναπληρωτή καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι στρέφονται στη χρήση ασπιρίνης, είναι η πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι το 43% των συμμετεχόντων αντιμετώπισε στο παρελθόν τουλάχιστον μια ασθένεια που σχετίζεται με την καρδιά. Συγκεκριμένα, ορισμένοι βίωσαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν τοποθετημένο στεντ σε κάποια από τις καρδιακές τους αρτηρίες. Για την συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, η ασπιρίνη χρησιμοποιείται ως δευτερογενής μέθοδος πρόληψης, δηλαδή ως μέσο πρόληψης δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος.  Σε  κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν οι γιατροί θεωρούν ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο ενός δεύτερου καρδιαγγειακού επισοδείου, θα πρέπει πρώτα να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για τους κινδύνους και τα οφέλη της καθημερινής χρήσης της και μαζί να αποφασίζουν αν το όφελος υπερτερεί του οποιουδήποτε κινδύνου.

Ποιος πραγματικά χρειάζεται να πάρει ασπιρίνη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USPSTF), τα άτομα 40 έως 59 ετών που χαρακτηρίζονται από αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης, ως πρωτογενή μέθοδο πρόληψης, αλλά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Την ίδια ώρα, στα άτομα 60 ετών και άνω, δεν συνιστάται η καθημερινή λήψη ασπιρίνης χαμηλής δόσης ως μέθοδος πρωτογενούς πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γιατί είναι επικίνδυνη η καθημερινή λήψη ασπιρίνης;

Παρόλο που ένα από τα θετικά στοιχεία της ασπιρίνης είναι η μείωση του κινδύνου θρόμβων του αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων, η χρήση της εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους, ειδικά εάν χρησιμοποιείται συστηματικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο, στο στομάχι και στα έντερα.

Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις εσωτερικής αιμορραγίας δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, μπορούν δυνητικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε σοβαρά αιμορραγικά επεισόδια.  Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι υγιείς ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο, συγκριτικά με τους ηλικιωμένους που δεν παίρνουν ασπιρίνη.

Την ίδια ώρα, η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μια διαταραχή του αίματος που προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα. Συγκεκριμένα, η ασπιρίνη εμποδίζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους, αποτρέποντας τη πήξη του αίματος και μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Ταυτόχρονα ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναιμίας.

Τι πρέπει να κάνετε αν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παίρνει ασπιρίνη με ακατάλληλο τρόπο;

Το γεγονός ότι η ασπιρίνη είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, εδώ και δεκαετίες, δεν σημαίνει ότι δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Η σύμφωνη γνώμη του γιατρού, είναι πάντα απαραίτητη για οποιοδήποτε φάρμακο, συνταγογραφούμενο ή μη.

Σε περίπτωση που ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παίρνει τακτικά ασπιρίνη, αλλά δεν είστε σίγουροι αν πραγματικά την χρειάζεται, θα πρέπει να κάνετε μαζί του μια συζήτηση για το λόγο που νιώθει την ανάγκη να την χρησιμοποιεί. Το πιο σημαντικό μάλιστα που πρέπει να ρωτήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι το αν έχει συζητήσει με τον γιατρό του σχετικά με την ασπιρίνη και αν την παίρνει με τη σύμφωνη γνώμη του. Αν δεν έχει μιλήσει με τον γιατρό του, ζητήστε του να μιλήσει μαζί του άμεσα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Jordan Schaefer, MD, MSc , αναπληρωτή καθηγητή αιματολογίας και ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι άνθρωποι που παίρνουν ασπιρίνη σε συστηματική βάση, θα πρεπει να την συμπεριλαμβάνουν στη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που παρουσιάζουν σε οποιοδήποτε νέο γιατρό επισκεφτούν, όταν ερωτηθούν για τις φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνουν. Ζητήστε λοιπόν, από το αγαπημένο σας πρόσωπο να συμπεριλάβει στη λίστα του την ασπιρίνη και να το αναφέρει στους γιατρούς του. Η ασπιρίνη, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, μειώνοντας την δράση τους ή προκαλώντας ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η ασπιρίνη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, ανεξάρτητα από το αν είναι διαθέσιμη χωρίς ιατρική συνταγή, όπως είπαμε και νωρίτερα σε αυτό το άρθρο. Οι πιο κοινές παρενέργειες της ασπιρίνης είναι οι ακόλουθες:

Ναυτία
Εμετός
Πόνος στο στομάχι
Καούρα

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες της ασπιρίνης μπορεί να είναι πιο σοβαρές, για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός. Τέτοιες παρενέργειες είναι οι ακόλουθες:

Κνίδωση
Εξάνθημα
Βραχνάδα στη φωνή
Κρύο και μαλακό δέρμα
Γρήγορη αναπνοή
Βουητό στα αυτιά
Συριγμός
Αναπνευστικές δυσκολίες
Πρήξιμο στα μάτια, τα χείλη, τη γλώσσα, το λαιμό και το πρόσωπο
Γρήγορος καρδιακός παλμός
Μαύρο χρώμα στα κόπρανα
Εμετός με καφέ χρώμα
Έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα
Απώλεια ακοής
Αιματηρός εμετός

Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει και άλλες παρενέργειες, οπότε συζητήστε με τον γιατρό σας για οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα αντιμετωπίσετε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...