Υγεία

Συμπληρώματα μαγνησίου: Ποιες ασθένειες μπορούν να αποκλείσουν;

Το μαγνήσιο διαφημίζεται ως μια πιθανή θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για κάθε λογής ασθένεια, από την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ημικρανία, μέχρι προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με την Amber Core, MDN, RD , διαιτολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, το μαγνήσιο βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως εξήγησε η Marie van der Merwe, PhD, συντονίστρια του διδακτορικού προγράμματος εφαρμοσμένης φυσιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις, πολλοί άνθρωποι δεν εξασφαλίζουν αρκετό μαγνήσιο, διότι τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι επεξεργασμένα. Έρευνες δείχνουν ότι έως και το 80% του μαγνησίου που υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα, χάνεται κατά την επεξεργασία τους, κάτι που δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εξασφαλίζουν αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής τους και έτσι στρέφονται προς τη λήψη συμπληρωμάτων. Όμως, παρόλο που το μαγνήσιο θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους  πριν προχωρήσουν στη λήψη συμπληρωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά η σύμφωνη γνώμη του γιατρού θεωρείται απαραίτητη, διότι μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, προκαλώντας παρενέργειες.

Πώς λειτουργεί το μαγνήσιο στο σώμα και σε ποια ποσότητα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά;

Το μαγνήσιο είναι ένας παράγοντας που μαζί με άλλους παράγοντες εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η σύνθεση  των πρωτεϊνών, η ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, η σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, η υποστήριξη της δομής των οστών και η σύνθεση του DNA και του RNA.

Με βάση αυτό, όταν το σώμα ενός ανθρώπου χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, αρχίζει να μη νιώθει καλά και να βιώνει δυσφορία για διάφορους λόγους. Συγκεκριμένα, όταν τα επίπεδα του μαγνησίου στο σώμα είναι χαμηλά, προκύπτουν αρνητικές αντιδράσεις, που η μια οδηγεί στην άλλη, σαν ντόμινο. Τυπικά το μαγνήσιο υπάρχει στο εσωτερικό των κυττάρων, αλλά όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται υπό πίεση ή βιώνει έντονο άγχος, το μαγνήσιο μετακινείται από το εσωτερικό των κυττάρων στο εξωτερικό τους και από εκεί εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ακολούθως αποβάλλεται μέσω των νεφρών. Όταν συμβαίνει αυτό, τα επίπεδα του μαγνησίου μειώνονται, οδηγόντας σε συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και οι μυικοί σπασμοί, τα οποία επιδεινώνουν το άγχος.

Ποια είναι η συνιστώμενη καθημερινή δοσολογία μαγνησίου; Ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές μαγνησίου;

Η συνιστάμενη καθημερινή δοσολογία μαγνησίου για τις γυναίκες είναι 310 έως 320 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, ενώ για τους άνδρες είναι 400 έως 420 mg την ημέρα. Αν ανήκετε στη μερίδα του πληθυσμού που τα επίπεδα του μαγνησίου στο σώμα του είναι χαμηλά και εμφανίζουν συμπτώματα, θα πρέπει να στραφείτε πρώτα στη διατροφή και σε τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως το βρασμένο σπανάκι, το φυστικοβούτυρο και τα αμύγδαλα και ακολούθως σε συμπληρώματα εαν κριθεί απαραίτητο. Τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζονται μέσω των τροφίμων, σύμφωνα με την Core, χρησιμοποιούνται και απορροφούνται πιο εύκολα από το σώμα, σε αντίθεση με την στοιχειακή τους μορφή που υπάρχει στα συμπληρώματα.

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι οι ακόλουθες:

 • Όσπρια
 • Ξηροί καρποί
 • Τρόφιμα ολικής αλέσεως
 • Σπόροι
 • Γάλα
 • Γιαούρτι
 • Εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως δημητριακά πρωινού)
 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι)

Σε ποιες καταστάσεις υγείας μπορεί να βοηθήσει το μαγνήσιο και σε ποιες δεν μπορεί να βοηθήσει;

Σύμφωνα με την van der Merwe, επειδή το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες του σώματος, όταν ένας άνθρωπος αρχίσει να εξασφαλίζει αρκετό μέσω της διατροφής του ή μέσω συμπληρωμάτων, τείνει να αισθάνεται καλύτερα. Κάποια ενοχλητικά συμπτώματα όπως η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η εξάντληση και το άγχος, μειώνονται. Αυτό όμως, συμβαίνει μόνο όταν η αιτία των εν λόγω συμπτωμάτων, είναι η έλλειψη μαγνησίου.

Ορισμένες από τις καταστάσεις υγείας που μπορεί να βοηθήσει το μαγνήσιο είναι οι ακόλουθες:

 • Πίεση του αίματος: Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο αυτό, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
 • Ψυχική υγεία: Το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους, ισορροπόντας τα επίπεδα της κορτιζόλης στο ανθρώπινο σώμα, της ορμόνης που επηρεάζει τα επίπεδα του άγχους. Την ίδια ώρα, η μέχρι στιγμής έρευνα δείχνει ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ήπια συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, αυτό χρήζει περισσότερης μελέτης.
 • Πρόληψη ημικρανίας: Η έρευνα για τη σχέση μαγνησίου και πρόληψης της ημικρανίας είναι ασαφής. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο όφελος και κάποιες δεν δείχνουν κανένα όφελος.
 • Φυσική απόδοση: Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο μπορεί να επηρεάσει θετικά τη φυσική απόδοση, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα της γλυκόζης στον εγκέφαλο, στους μυς και στο αίμα, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτή η επίδραση του μαγνησίου είναι η ίδια και στους ανθρώπους.

Πώς θα διαχειριστείτε διαφορετικά τα συμπτώματά σας, πέραν από τη χρήση μαγνησίου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόλο που όπως είδαμε πιο πάνω, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα ορισμένων παθήσεων, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να χρησιμοποιείται ως θεραπεία για όλα. Αντίθετα, οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, διότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει το μαγνήσιο, μπορούν να βελτιωθούν με υγιεινές συνήθειες, όπως:

 • Μειωμένος χρόνος σε οθόνες, όπως κινητά και υπολογιστές
 • Διαχείριση άγχους
 • Καλός ύπνος
 • Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ ή διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ
 • Υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
 • Μειωμένη πρόσληψη καφεΐνης
 • Σωματική άσκηση
 • Μείωση επεξεργασμένων τροφίμων

Αν μετά τις πιο πάνω αλλαγές, τα συμπτώματα επιμένουν, τότε ενδεχομένως τα συμπληρώματα μαγνησίου να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με την Core, η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής, θεωρούνται το κλειδί για την πρόληψη πολλών παθήσεων. Τα συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, αλλά δεν προορίζονται για τη θεραπεία της οποιασδήποτε κατάστασης. Ο γιατρός είναι αυτός που μπορεί να υποδείξει το συμπλήρωμα που χρειάζεται ο κάθε ασθενής ανάλογα με τα συμπτώματά του, όμως να υπενθυμίσουμε ότι τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι περιέχουν τα συστατικά που ισχυρίζονται ότι περιέχουν και ότι σίγουρα θα μειώσουν τα υπάρχοντα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...