Η λουίζα (Aloysia citrodora ή Lippia citodora ή Lippia triphylla) είναι ένας θάμνος με μικρά λευκά ή μωβ άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η ευχάριστη μυρωδιά λεμονιού που φέρει η λουίζα, την έχει καταστήσει ευρέως χρησιμοποιούμενη στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών, ως αρωματική ύλη. Το αιθέριο έλαιο λουίζας συγκεκριμένα χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε σαπούνια, καλλυντικά, ροφήματα, φαγητά, κλπ, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Εκτός από τη χρήση της ως αρωματική ύλη, συχνή είναι επίσης η χρήση της λουίζας ως φυσικό θεραπευτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, αϋπνία, καρδιακές παθήσεις, αγχώδεις διαταραχές, κλπ.
Ποιες θεραπευτικές ιδιότητες παρουσιάζει η λουίζα;
1. Έχει αντιμικροβιακή και εντομοκτόνο δράση
Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα της λουίζας παρουσίασε σημαντική αντιβακτηριδιακή δράση ενάντια στα βακτηριακά στελέχη Escherichia coli, Staphylococcus aureus, και Pseudomonas aeruginosa, σύμφωνα με μελέτες, ενώ φαίνεται επίσης να έχει εντομοκτόνες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη του 2017 παρατηρήθηκε προνυμφοκτόνος δράση του αιθέριου ελαίου λουίζας κατά του κουνουπιού Culex quinquefasciatus, η οποία μάλιστα φάνηκε να ενισχύεται σημαντικά όταν χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το χειμερινό θρούμπι, σε αναλογία 1:1.
2. Βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών
Η λουίζα φαίνεται πως διαθέτει συστατικά με χαλαρωτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η δυσπεψία, ο μετεωρισμός, η διάρροια, η νεύρωση του στομάχου, οι κράμπες, κλπ.
3. Περιορίζει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες
Η πλούσια περιεκτικότητα της λουίζας σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά την καθιστά αποτελεσματική στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στον οργανισμό.
Η χορήγηση λουίζας σε αρουραίους έδειξε αύξηση της δραστικότητας των αντιοξειδωτικών ενζύμων και προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Σημαντικά ήταν επίσης τα αποτελέσματα μελετών που έδειξαν πως η χορήγηση λουίζας σε άτομα που ασκούνται εντατικά, μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη μυϊκή βλάβη που προκαλείται λόγω της έντονης άσκησης.
Όσον αφορά την αντιφλεγμονώδη δράση της λουίζας, μια μελέτη του 2011 έδειξε πως η χορήγηση λουίζας σε συνδυασμό με ω-3 λιπαρά οξέα έχει την ικανότητα να βελτιώνει τα συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις και τη δυσκαμψία.
4. Συμβάλει στη διαχείριση του βάρους
Αν και η έρευνα στο πεδίο αυτό είναι περιορισμένη, μερικές μελέτες υποστηρίζουν πως η λουίζα έχει ευεργετικές ιδιότητες στη μείωση του βάρους και προστασία από την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, αποτελέσματα μελετών έδειξαν πως η δράση αυτή σχετίζεται με τη μείωση της συγκέντρωσης της ορμόνης που προάγει την πείνα και αύξηση αυτής που προάγει την πληρότητα.
5. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες
Η βερμπασκοσίδη, που περιέχει η λουίζα, θεωρείται υπεύθυνη για τις ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες της. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τη λουίζα ιδανική για τη μείωση των επιπέδων του στρες και ανακούφιση από το άγχος, αλλά και για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου, όπως η αϋπνία.
Μια μελέτη μάλιστα έδειξε πως η κατανάλωση εκχυλίσματος λουίζας πριν τον ύπνο συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του συνολικού χρόνου ύπνου, καθώς και της ποιότητάς αυτού.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από τη χρήση λουίζας;
Η κατανάλωση λουίζας σε φυσιολογικές ποσότητες για χρονικό διάστημα 3-4 εβδομάδες θεωρείται ασφαλής και δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, η κατανάλωση σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο στομάχι, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα του αιθέριου ελαίου λουίζας σε κιτράλη μπορεί επίσης να προκαλέσει φωτοευαισθησία.