Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Διαβήτης: Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε πατάτες και φασόλια;

Η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας του ανθρώπου, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη. Οι επιστήμονες εξετάζουν συνεχώς το πώς διάφορες επιλογές τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν τα άτομα με διαβήτη. Μια κατηγορία τροφών, που συνήθως ζητούν οι διατροφολόγοι από τα άτομα αυτά να αποφεύγουν ή να μειώσουν στην κατανάλωση, είναι αυτές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες, σύμφωνα με το wikihealth.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food, διερεύνησε το πώς μια διατροφή πλούσια σε πατάτες και φασόλια μπορεί να επηρεάσει τα άτομα με διαβήτη και διαπίστωσε πως όσοι κατανάλωναν μια τέτοια διατροφή παρουσίασαν απώλεια βάρους και μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πώς επηρεάζει η κατανάλωση πατάτας τα άτομα με διαβήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση, στην οποία το σώμα δεν ανταποκρίνεται φυσιολογικά στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι ένα βασικό συστατικό, καθώς επιτρέπει στα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιούν σωστά τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας.

Τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για να τον αναπτύξουν συνήθως ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη και βελτίωση της σωματικής τους ευεξίας.

Παρόλο που το κάθε άτομο έχει τις δικές του ανάγκες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προσφέρουν ορισμένες γενικές συστάσεις. Για παράδειγμα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συνιστάται να περιορίσουν την κατανάλωση υδατανθράκων και να αυξήσουν την πρόσληψη μη αμυλούχων λαχανικών.

Τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες και τα φασόλια, περιέχουν υδατάνθρακες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξαλείφονται εντελώς από τη διατροφή ενός ατόμου με διαβήτη  ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι πατάτες ή τα φασόλια δεν είναι εκ φύσεως «κακές τροφές» για τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά ο τρόπος παρασκευής των τροφών αυτών καθορίζει το πόσο ωφέλιμα ή βλαβερά αυτά μπορεί να είναι για το σκοπό αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, δεν είναι όλες οι πατάτες το ίδιο, καθώς ορισμένα είδη, όπως για παράδειγμα οι γλυκοπατάτες, μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες ακόμη και για τα άτομα με διαβήτη, καθώς περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στον κορεσμό και στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Τι έδειξε η μελέτη;

Στην προαναφερθείσα μελέτη συμμετείχαν 36 ενήλικες με αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια εκ των οποίων κατανάλωνε μια διατροφή πλούσια σε πατάτες, ενώ η άλλη κατανάλωνε μια διατροφή πλούσια σε όσπρια (φασόλια και μπιζέλια) για 8 εβδομάδες.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη δίαιτα πλούσια σε πατάτες, τις κατανάλωναν αφού πρώτα αυτές κρύωναν μετά το μαγείρεμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πιο αργή πέψη ενός μέρους του αμύλου που περιέχει η πατάτα, γεγονός το οποίο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ανοχή στη γλυκόζη. Επιπλέον, όσοι ακολουθούσαν τη δίαιτα πλούσια σε πατάτες κατανάλωναν και άλλες τροφές (πχ. πρωτεϊνούχες) μαζί με τις πατάτες, κάτι το οποίο ενδεχομένως βοηθά στη βελτίωση της γλυκαιμικής απόκρισης.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως όλοι οι συμμετέχοντες (ανεξαρτήτως του είδους της διατροφής που ακολούθησαν) δεν είχαν σημαντική πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, και στις δύο ομάδες παρατηρήθηκε απώλεια βάρους και μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης υποδεικνύουν πως η μείωση της ενεργειακής πυκνότητας της διατροφής, μέσω της ενσωμάτωσης πατάτας ή οσπρίων, βελτιώνει την απόκριση στην ινσουλίνη και προάγει την απώλεια βάρους σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Περιορισμοί της μελέτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της, η παραπάνω μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Μερικοί από αυτούς ήταν το μικρό μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε, η μικρή διάρκειά της, που δεν επέτρεψε την εξέταση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων και ο πολύ αυστηρός έλεγχος της προετοιμασίας του φαγητού, που είναι ίσως δύσκολο να μεταφραστεί πρακτικά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου.

Η προετοιμασία και οι επιλογές των τροφίμων αποτελούν βασικά στοιχεία για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν πράγματι τα αμυλούχα λαχανικά, όπως τα φασόλια και οι πατάτες, μπορούν να ευνοήσουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή